8 x goed voorbereid met de auto op wintersport!

door Aniek

8 x goed voorbereid met de auto op wintersport!

Ga jij met de auto op wintersport? Het is vaak een flinke rit en ook nog eens niet altijd in de beste weersomstandigheden. Je zult je dus net iets meer moeten voorbereiden dan wanneer je in de zomer op pad gaat. Ik geef je graag een aantal tips!

Ik vind het ontzettend fijn om in de sneeuw te zijn, of ik nu ga skiën, sneeuwschoenwandelen of fietsen in de sneeuw. Hopelijk kan ik dit seizoen weer op wintersport gaan, en dan ga ik waarschijnlijk net als afgelopen jaar weer met de auto. In deze blog vertel ik je waar je allemaal aan moet denken als je met de auto op wintersport gaat, en wat je allemaal mee moet nemen, zoals rud sneeuwkettingen én een lekker lunchpakket.

#1 Sneeuwkettingen

In sommige landen zijn ze verplicht om bij je te hebben, maar sowieso is het altijd een fijn idee om sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto te hebben liggen. Ideaal zijn kettingen die automatisch worden gespannen, zoals de pewag servo sneeuwkettingen. Dat scheelt je een hoop gedoe. Tip: neem oude skihandschoenen mee. Zeker de eerste keer is het nog even puzzelen hoe je de sneeuwkettingen goed om de banden krijgt, en je wilt geen ijskoude en vieze handen krijgen. Wil je helemaal zeker zijn dat het lukt, dan oefen je het thuis alvast een keer.

#2 Een lekker muziekje

Als je een tijdje in de auto zit, dan kan dat maar beter met goede muziek zijn. Nu vind ik de Duitse radio niet echt fijn om naar te luisteren, dus het is het slim om vooraf al een paar eigen playlists te maken via bijvoorbeeld Spotify. Sla ze dan wel op voor offline gebruik, zodat je ook muziek kunt luisteren als je even geen bereik hebt.

#3 Check de ruitenwisservloeistof

Rijd je over de snelweg, is het wegdek nat en is er net flink wat zout gestrooid, dan worden je ruiten behoorlijk vies. Grote kans dat je dus flink wat ruitenwisservloeistof verbruikt. En niets meer kunnen zien omdat je de ruiten niet meer goed kunt schoonmaken is niet alleen vervelend, maar ook ontzettend gevaarlijk. Voor vertrek nog even checken dus.

Vergeet de sneeuwkettingen niet!
Vergeet de sneeuwkettingen niet!

#4 Lunchpakket voor onderweg

Als ik weer naar Livigno op wintersport ga, dan zal ik eerst nog zo’n ruime 10 uur in de auto moeten zitten voor ik op de piste sta. En dan heb ik files en Baustelle nog niet meegerekend. Het is dus wel zo fijn om genoeg te eten mee te hebben onderweg. Ik vul een paar thermosflessen met lekker warme thee, neem een pastasalade en vers fruit mee. Zo ben ik onderweg ook niet afhankelijk van wat er in de winkels bij tankstations verkocht wordt.

#5 Vignetten

Je kunt ze bij een benzinestation kopen of vooraf al in Nederland bestellen. Maar het belangrijkste is dat je ze niet vergeet te kopen: vignetten. Zo moet je op de snelwegen in Zwitserland en Oostenrijk een vignet op de voorruit van je auto geplakt hebben.

#6 Winterbanden

Ook al rijd je alleen maar over de snelweg en ligt er geen spatje sneeuw, winterbanden zijn in een aantal landen gewoon verplicht om op je auto te hebben. Hiernaast rijd je met winterbanden vaak net even fijner als het koud en glad is. Wel zo veilig als je hoog in de bergen over gladde wegen rijdt.

Wintersport in Livigno, Italië
Wintersport in Livigno, Italië

#7 De juiste verzekering 

Voordat je met de auto op wintersport gaat is het slim om je verzekeringen nog eens goed te bekijken. Heeft je reisverzekering een wintersportdekking? En is je autoverzekering helemaal in orde, ook bij autopech in het buitenland? De kans is misschien niet zo groot, maar je zult maar een ongeluk krijgen op de piste of onderweg naar je wintersportbestemming…

#8 Altijd meenemen: gevarendriehoek en veiligheidshesjes

Zomer of winter, het kan altijd voorkomen dat je met pech langs de weg komt te staan. Neem dus altijd een gevarendriehoek en voldoende veiligheidshesjes mee. Zo ben je goed zichtbaar als je door autopech of een ongeval langs de weg komt te staan. Hiernaast kunnen er in andere landen nog meer verplichte items voor in de auto zijn, zoals een EHBO-kist.

Heb jij nog tips voor de wintersport? Laat het weten!

Disclaimer: deze blog betreft een samenwerking.

Ook leuk om te lezen!

4 comments

Maaike november 30, 2020 - 3:16 pm

Goede tips, vooral die van de ruiterwisservloeistof. Haha, dat is echt iets wat je snel vergeet. Hopelijk kunnen we komend jaar op wintersport gaan!

Reageren
Janet december 5, 2020 - 8:01 pm

Bedankt voor je tips. Ik ben nog nooit echt op wintersport geweest. Vorig jaar zou ik in de kerstvakantie naar Zwitserland gaan, maar we moesten die reis annuleren. Het lijkt me een heerlijke ervaring.

Reageren
Aniek december 7, 2020 - 9:10 am

Dit seizoen gaan we waarschijnlijk ook niet meer op wintersport, maar ik hoop dat het in 2021 wel weer kan.

Reageren
Yvonne februari 4, 2021 - 10:16 pm

Handige tips, voor als we volgend jaar weer op wintersport kunnen allemaal. Ik ga er tenminste vanuit dat dit het geval zal zijn. Nu misschien nog een klein beetje genieten van sneeuw in eigen land en dan zijn sommige van deze tips ook heel handig!

Reageren

Laat een bericht achter