Als je in Berlijn bent en geinteresseerd bent in geschiedenis en architectuur dan is het voormalige vliegveld Berlin Tempelhof een absolute aanrader. Op een steenworp van de hippe Berlijnse wijk Kreuzberg bevindt zich het voormalige vliegveld.
Een grijze dag in Berlijn
Het is vandaag een grijze en koude dag in Berlijn. Het is zelfs een beetje mistig. Het verlaten vliegveld krijgt hierdoor een wat mysterieuze sfeer. We besluiten eerst het terrein op te lopen via de zij-ingang. Hierdoor kom je terecht op de start- en landingsbanen van het vliegveld. Waar tot 2008 vliegtuigen opstegen en landden is dit gebied nu een plek waar de bewoners van Berlijn wandelen, rondjes fietsen, vliegeren en zelfs hun barbecue aansteken. Het is een gigantische open vlakte vlakbij het centrum van een wereldstad.
Aan het einde van de start- en landingsbanen bevindt zich de terminal. Vanaf de start- en landingsbaan zie je al direct dat dit een bijzonder gebouw is. Het gebouw heeft namelijk de vorm van een kwart cirkel. Een deel hiervan was een overdekt gedeelte waar de vliegtuigen onder stonden. De passagiers konden zo altijd droog het vliegtuig bereiken. In een ander deel bevinden zich de hangars. Wij hebben een rondleiding geboekt via www.thf-berlin.de. Het is mogelijk om verschillende rondleidingen te boeken. Deze worden in het Duits en het Engels aangeboden.
Imposant gebouw uit het nazi-regime
De rondleiding start aan de voorzijde van het luchthavengebouw. Ook vanaf hier gezien is het een imposant gebouw met hoge ramen. De luchthaven is gebouwd tijdens de opkomst van het nazi-regime tussen 1936 en 1941. Het is door de uitbraak van de 2e wereldoorlog nooit helemaal afgebouwd. De metalen dakconstructie waar de vliegtuigen onder stonden zou tijdens vliegshows als tribune moeten dienen.
Met onze Duitstalige gids dalen we vanaf de vertrekhallen af naar het platform. Vanaf die plek maakt de overhangende dakconstructie pas echt indruk. Onder deze dakconstructie, die wel 40 meter van het platform overdekt, staat nog een oud Amerikaans transportvliegtuig. In 1948 en 1949 was Berlin Tempelhof de levensader voor West-Berlijn, nadat de Sovjet-Unie de lands- en zeegrenzen had afgesloten. In die periode konden kolen, voedsel en medicijnen alleen per vliegtuig naar West-Berlijn worden gebracht. Zo vlogen dagelijks honderden vliegtuigen op Berlin Tempelhof, vandaar ook de naam Luftbrucke (de luchtbrug). Het transportvliegtuig is hier nog een herinnering aan.
Hierna is het vliegveld gebruikt als vliegveld voor passagiersvluchten totdat in 2004 besloten werd om het vliegveld te sluiten. In 2008 werd het vliegveld definitief gesloten waarna het terrein voor recreatie werd vrijgegeven.
Terminalgebouw
In het terminalgebouw bevonden zich ook de hangars. Een hiervan kan gehuurd worden voor feesten en partijen. Hiermee heb je in ieder geval een unieke industriële locatie voor een feest. Ook hier valt op hoe groot alles is en hoe veel staal is gebruikt bij de bouw. Onder de terminal bevonden zich de oude schuilkelders om de burgers van Berlijn te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.
Het vliegveld bevat echter nog meer verrassingen. Een deel van de terminal was tot 1994 een Amerikaanse luchtmachtbasis en dat betekent dat in het gebouw een bowlingbaan en een basketbalzaal te vinden zijn. (zie de laatste foto in deze blog) Ook de Amerikaanse bar waar hotdogs en milkshakes werden geserveerd ontbreekt uiteraard niet.
Aankomst- en vertrekhal
Het hoogtepunt van de tour is de aankomst- en vertrekhal. Deze is nog precies zoals hij was als tijdens de laatste fase voor de sluiting. Er zijn nog bagagebanden, er zijn nog desks voor de luchtvaartmaatschappijen en er is een grote klok aan de muur. Alleen de reizigers ontbreken. Het geeft een bijzonder gevoel om je te bevinden in een uitgestorven grote hal waar het ooit gekrioeld heeft van de mensen. Waar op de wereld vind je zo’n locatie ?
Berlin Tempelhof is een unieke combinatie tussen ontspanning, geschiedenis en architectuur die niet mag ontbreken in je reisplan voor Berlijn. Tijdens ons verblijf was het koud en mistig waardoor alles een unheimische sfeer kreeg. In de zomer is het een oase van rust in de stad om het jachtige stadsleven even te ontvluchten.
Tip! Wil je nog een interessante stad in Duitsland bezoeken? Denk eens aan Dresden! Yvonne geeft je in deze blog tips voor de beste bezienswaardigheden Dresden.
Na je rondleiding een biertje drinken in Berlijn? Check deze tips van de blog Ongewoon Lekker.
Sanne zegt
Na alle keren dat ik in Berlijn ben geweest staat deze urbex plek nog steeds op t lijstje. De volgende keer maar, lijkt me zo tof om te fotograferen!
Jessica zegt
Lijkt me inderdaad een interessante plek om te bezoeken! Een vriendinnetje van me zei dat ze eens probeerde om er zonder gids naartoe te gaan, maar dat er bewakers staan zodat je het terrein niet op kunt ;p Maar lijkt me wel verstandig als ik de foto’s zo zie. Toffe tip!
Kelly zegt
Ik was vorig jaar in Berlijn en wilde heel graag naar Tempelhof, maar had daar helaas geen tijd meer voor. De volgende keer ga ik daar zeker naar toe. Ik vond Berlijn echt een hele toffe stad!
Marcella zegt
Als wij weer eens in Berlijn komen, dan gaan we zéker ook naar Tempelhof. Lijkt me zo intrigerend!
Maaike zegt
De foto’s zijn top, heel moody!
Jenny zegt
Deze rondleiding heb ik ook gedaan. Echt zo gaaf! Ik had er uren langer kunnen blijven om foto’s te maken. Zowel in vertrekhal als in de ondergrondse bunkers.
Danique zegt
Wat bijzonder om te zien! Lijkt mij heel vreemd om in zo’n lege aankomsthal te staan. Ik had al weleens eerder van Tempelhof gehoord, maar vanwege het Lollapalooza-festival. Ik had er geen weet van dat er echt nog zo veel te zien was. Tof!
Dewi zegt
Ik vond dit ook een hele bijzondere plek. Tof dat jullie een rondleiding hebben geboekt. Wij hebben dat toen niet gedaan, maar denk achteraf dat het wel van toegevoegde waarde geweest was. Volgende keer als ik in Berlijn ben!