In een lang weekend kun je prima een bikepacking avontuur beleven. En óók dichtbij huis. Hierom ga ik van vrijdag tot en met zondag op bikepacking 3-daagse Nederland. Ik fiets van Haarlem naar Noordwijk, de volgende dag naar Rotterdam, om van hieruit op dag 3 naar Utrecht te fietsen.
Want ja, Nederland ontdekken per fiets, dat doe ik graag! Ditmaal in samenwerking met Bikepacking Holland, een initiatief van 15 fietsvriendelijke hostels in Nederland. Ze hebben een aantal bikepackingroutes uitgezet langs hostels en ik ben de eerste die de route midden mag uitproberen. Van Rotterdam fiets je hierbij naar Den Haag, Noordwijk en vervolgens naar Haarlem. Op al deze plekken kun je overnachten in een bikefriendly hostel. Ik fiets deze route ook – tegen de richting in, dat wel – en plak er nog een extra etappe naar Utrecht aan vast. In deze blog vertel ik je er alles over én geef ik je fijne tips voor onderweg.
Haarlem naar Noordwijk – 50 km
’s Ochtends neem ik eerst de trein van Utrecht naar Haarlem. Hier fiets ik voorbij de oude Koepelgevangenis naar het Hello I’m local Hostel. Ik wil namelijk wel weten hoe het hostel eruit ziet. Fiets je de hele tour van (of naar) Haarlem, dan kun je hier namelijk perfect overnachten. Het hostel is net helemaal gerenoveerd en heeft een bike room om je fiets te stallen. Overigens zijn er ook privékamers, als je na een lange rit liever een eigen kamer hebt.
En nu ik toch in Haarlem ben, fiets ik nog even een toeristisch rondje langs het Spaarne. Het deel van de rivier tussen de Kampersingel en de Kloppersingel in Haarlem is Binnen Spaarne. Aan de overkant van het water zie ik Teylers Museum liggen. Nu heb ik mijn museumjaarkaart wel bij me, maar ik heb nog een stuk te fietsen. Het museum houd ik in gedachte voor een volgend bezoek.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Eenmaal de stad uit ben ik al snel op het fietspad dat Nationaal Park Zuid-Kennemerland loopt. Een aanrader is om even te stoppen bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Hier kun je op het terras zitten, zijn er toiletten en een drinkwaterpunt om bidons te vullen. Én je leert er meer over het park.
Op letterlijk steenworp afstand van de stad kun je hier rondstruinen (of fietsen natuurlijk) door de duinen. Een duik nemen in de Oosterplas of een van de andere zwem-meren. Je kunt er niet alleen een Schotse Hooglander of Konikpaard tegenkomen, maar ook de wisent (de Europese bizon). Ik fiets over het fietspad dat door het bos en de duinen slingert en dan zie ik inderdaad een paar Hooglanders naast het fietspad staan. Het blijven machtige dieren, in een al net zo machtig en uniek duinlandschap.
Fietsen door de duinen
En dan verder door de duinen. Eenmaal aan de kust fiets ik al snel door Bloemendaal. Bij de strandtenten is geen plekje meer vrij, het is ook zo’n mooi weer. Dan maar door naar Zandvoort, waar ik een kijkje neem bij de achthoekige watertoren van Zandvoort en verder ga over het Noordzeefietspad, het fietspad dat dwars door de duinen van Zandvoort voert.
Het onofficiële gezegde luidt: ‘Als je altijd wind tegen hebt, dan ga je waarschijnlijk de verkeerde kant op’. Het lijkt erop dat ik goed fiets: ik heb het hele fietspad wind in de rug, heerlijk!
Op zoek naar bollenvelden
Op weg naar Noordwijk maak ik eerst nog even een klein lusje op zoek naar bollenvelden. Ik moet er ditmaal wel mijn best voor doen, op de meeste velden is nog geen bloem te zien. Ik zie dan ook flink wat toeristen vertwijfeld rondfietsen. Eigenlijk zijn we te vroeg, volgende maand is het waarschijnlijk stukken mooier. Maar ik heb geluk en spot toch nog wat velden met rijen en rijen kleurrijke bloemen.
Voor Noordwijk fiets ik langs de verdedigingswerken van de Atlantikwall. In de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog is een museum gevestigd. Helaas is dit museum alleen geopend op zondagen in het hoogseizoen, en sta ik vandaag voor een gesloten poort.
Met de zeewind in mijn haren fiets ik Noordwijk binnen. Wat een heerlijke kustplaats! Ik fiets nog even door de duinen, langs de vuurtoren en dan ben ik bij mijn hostel. Ik overnacht namelijk bij Flying Pig Beach Hostel, een heerlijk relaxed hostel op steenworp afstand van de zee. Hier kan ik snel mijn fiets binnen zetten en dan loop ik naar het strand. Heerlijk even uitwaaien. Ik overweeg bijna om een surfboard van het hostel te lenen, maar daar is het water nog écht te koud voor. In plaats daarvan maak ik een strandwandeling en een tocht door de duinen. ’s Ochtends staat er al een ontbijt klaar. Nu kampeer ik vaak tijdens het bikepacken, maar dat alles zo voor je geregeld is, is toch ook wel fijn.
Noordwijk naar Rotterdam – 62 kilometer
Na de bollenvelden van gisteren fiets ik op dag 2 van mijn bikepacking 3-daagse Nederland eerst door Den Haag en vervolgens naar Rotterdam. Hoe veelzijdig wil je het hebben? Op de Noordzeefietsroute (LF1 lange afstanden fietsroute) geniet ik eerst nog even van het uitwaaien in de duinen. Het fietspad golft over de smalle duinstrook langs de Noordzee. Fietsers zijn er nog amper, alleen zo nu en dan een vroege vogel op hardloopschoenen.
Uitzichtpunt Pannenduin
Na Katwijk aan Zee fiets ik door Berkheide. Dit 1700 hectare groot duingebied aan de Noordzeekust tussen Scheveningen en Katwijk, is onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Ik beklim het Uitzichtpunt Pannenduin. Op 18 meter boven zeeniveau heb je hier mooi uitzicht over de wandelende duinen. De wind uit zee neemt vanaf het strand namelijk duinzand mee, waardoor de duinen langzaam landinwaarts ‘wandelen’. De bunkers die ik zie, zijn tegenwoordig vooral schuilplekken voor kolonies vleermuizen. Ik kijk of ik de Galloway runderen of Konikpaarden kan spot die hier rondlopen, maar heb vandaag geen geluk.
De Watertoren en de Pier van Scheveningen
De watertoren van Scheveningen staat midden in de duinen. Vlak voor het Rijksmonument staat een waterpunt, waar je bidons bij kunt vullen. Deze openbare tapkranen vind je op flink veel plekken tussen Noordwijk en Scheveningen. Goed om te weten als je hier een fietstocht maakt. Helaas voor mij is dit tappunt buiten werking. Jammer, dan ‘moet’ ik maar even op het terras gaan zitten met uitzicht op de watertoren. Het blijft vakantie, natuurlijk.
Over het mooie geasfalteerde fietspad fiets ik door Coepelduynen, onderdeel van Hollands Duin. Scheveningen komt al in zicht, en dan móet ik van mezelf natuurlijk ook even over de Pier van Scheveningen lopen. Ik heb een klein slotje bij me, dus ik zet mijn fiets weg tegen een hek op de boulevard. Ik kijk zo nu en dan wel met een schuin oog richting mijn fiets, zo goed is het slot nu ook weer niet, maar zo kun je tijdens je bikepackingtour onderweg altijd een kleine wandeling maken terwijl je fiets relatief veilig staat. Op de pier is de meeste horeca nog gesloten, maar het reuzenrad draait al zijn rondjes en ik wandel even door het mulle zand onder de pier.
Klein rondje Den Haag
Op weg naar Rotterdam heb ik de keuze om een lus om Den Haag heen te maken, of dwars door de stad te fietsen. Ik kies voor het laatste. Zo kan ik meteen een toeristisch rondje maken. Het Binnenhof sla ik natuurlijk niet over. En in het Mauritshuis loopt nu de tentoonstelling In volle bloei. Ter ere daarvan is er een ware bloemenzee voor het museum. Hier staan de bloemen die je binnen op de schilderijen ziet, in volle bloei.
Uitzichtpunt De Tureluur en de Ackerdijkse plassen
Net buiten Den Haag stop ik bij het Uitzichtpunt De Tureluur. Ik klim in de uitkijktoren voor een schitterend uitzicht over de Ackerdijkse Plassen. Het is een vogelreservaat, dus als je de tijd neemt kun je hier heel wat vogels spotten. En het is voorjaar, dus weidevogels zijn nu overal aan het broeden. Aalscholvers zie je hier veel in het moerassige landschap.
Het gebied is toegankelijk voor wandelaars, op de fiets moet ik er met een boog omheen. Wel heb ik hier nog even een heus gravelpad langs de Berkelse Zweth. Althans, dat had ik via Komoot zo gepland. Ik zie een bord verboden voor fietsers, het mooie gravelpad blijkt een wandelpad te zijn. Dan maar een extra lusje. Langzaam zie ik de skyline van Rotterdam al opdoemen.
COPPI koffie & fietsen Rotterdam
Zeg je Rotterdam, dan zeg je COPPI koffie & fietsen. Ik ben precies op tijd voor een late lunch en bestel een burrata salade met boerenkool, geroosterde biet en pompoen, appel, zwarte quinoa en pijnboompitten. Geloof me, alleen hiervoor zou je naar Rotterdam fietsen! Dit is overigens een mooie route, morgen fiets ik hem andersom.
De Skyline van Rotterdam
In de laatste kilometer van vandaag maak ik een extra lus over de Willemskade, voor een uitzicht over de skyline van Rotterdam. Natuurlijk bewonder ik de Erasmusbrug, maar ook ‘de Rotterdam’, het gebouw ontworpen door Rem Koolhaas. Het immense bouwwerk is een stad op zichzelf. Het mag dan niet het hoogste bouwwerk van Nederland zijn, het is wel het grootste. Iets verderop spot ik het groene dak van het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerikalijn, tegenwoordig Hotel New York.
Het Hostel ROOM Rotterdam waar ik vandaag overnacht, ligt midden in het monumentale Scheepvaartkwartier. En al overnacht ik deze trip in hostels, dat betekent niet dat ik back to basic ga. Zo heb ik vandaag misschien wel het leukste hostel ooit ontdekt: ik slaap in een ware bedstee!
Street art wandeling Rotterdam
Een bekend ‘probleem’, maar ik heb weer eens te snel gefietst. Dat betekent dat ik tijd over heb voor een stadswandeling. Het hostel heeft een street art tour uitgezet, waarbij je langs de gaafste street art van Rotterdam wandelt.
Katendrecht en de Watertaxi
Ik heb tijd genoeg om nog een rondje over Katendrecht en de Kop van Zuid te maken. Bij de Foodhallen is het te druk om een plekje te vinden, het is dan ook on-Nederlands warm voor maart. Vanaf de Katendrechtse Haven neem ik de watertaxi terug naar halte 47, vlakbij het hostel. ’s Avonds eet ik hier een pizza, en ook in de ochtend staat er een smakelijk ontbijtje voor me klaar.
Rotterdam naar Utrecht – 65 kilometer
Na een stukje over de Maasboulevard, voor een laatste uitzicht over Rotterdam, voert de route me op dag 3 in de richting van de Krimpenerwaard. Daarvoor fiets ik eerst nog even over de Stormvloedkering in de Hollandsche IJssel.
Over de Lekdijk
Vanaf krimpen aan den IJssel is de route eigenlijk eenvoudig. Gewoon de Lek blijven volgen, dan kom ik vanzelf uit in Utrecht. Over de brede dijkweg kan ik ongestoord fietsen, ook nog eens met een prachtig uitzicht over de rivier. Meestal fiets ik van Utrecht naar Schoonhoven en terug, nu pak ik dit zuidelijke deel ook nog een keer mee. Het is nog best fris, dus ik trek snel het donsjasje aan dat ik gelukkig bij me heb. Hierna kan ik meteen aanhaken bij een klein groepje wielrenners dat ook onderweg is naar Schoonhoven.
Fausto Schoonhoven
Ik laat het groepje gaan zodra Schoonhoven in zicht komt. De Zilverstad van Nederland met zijn oude poort en historisch centrum is altijd leuk om doorheen te fietsen. Eerst stopte ik hier altijd bij Wielercafé Fausto. Dat is nu gesloten, maar gelukkig hebben de eigenaren een nieuw wielercafé (overigens onder dezelfde naam) geopend in de haven van Schoonhoven.
Om eerlijk te zijn fiets ik eigenlijk nooit naar Schoonhoven zonder hier te stoppen. Al was het maar voor de lekkere cappuccino en de keuzestress die je hebt wanneer je een stuk taart moet uitkiezen. Ik heb ze inmiddels allemaal wel geproefd, en ze zijn stuk voor stuk lekker.
Verder over de Lekdijk
Dan voert de route weer verder over de Lekdijk. Dat is heerlijk fietsen of afzien, afhankelijk van de windrichting. Een tussenweg is er eigenlijk niet. Vandaag heb ik de wind tegen, de laatste kilometers naar huis worden dus de langzaamste. Ik stop zo nu en dan voor een uitkijkje over de Uiterwaarden van de Lek.
Als je geluk hebt, fiets je in Jaarsveld met de rivier aan de ene kant en bloeiende fruitbomen aan de andere kant. En óf ik geluk heb, de eerste bomen staan in bloei. De komende weken volgen er vast nog veel meer.
Utrecht!
Hier kan ik kiezen om de Lek te blijven volgen tot aan de Lekbrug bij Vianen, om vervolgens door Nieuwegein naar Utrecht te fietsen. Of ik sla bij Jaarsveld linksaf de polders in. Ik kies voor het laatste. Nog een klein uurtje en dan fiets ik over de Groenedijk naar de voet Utrechtse Dafne Schippersbrug. Hier, bij het Amsterdam-Rijnkanaal, zit mijn mini-bikepackingtour er weer op!
Bikepacking Holland
Ik maakte deze tour in samenwerking met BikepackingHolland. Zij regelden een logeerplek voor mij en mijn fiets, ik maakte zelf mooie routes in Komoot. Bikepacking Holland heeft een aantal bikepackingpakketten opgezet, waaronder de route midden. Van Rotterdam fiets je hierbij naar Den Haag, Noordwijk en vervolgens naar Haarlem. Dit komt dus voor een groot deel overeen met de route die ik nu fietste. Als je het pakket boekt, worden de overnachtingen (inclusief ontbijt) voor je geregeld. Ideaal als je begint met bikepacking en het een keer wilt proberen. Of als je het fijn vindt als overnachtingen voor je worden geregeld. Alle hostels van Bikepacking Holland hebben een gratis fietsenstalling. Er zijn fietspompen en vaak ook basis fietsreparatiesets van BBB beschikbaar. Handdoeken en beddengoed zijn geregeld, dus dat scheelt weer ruimte in je fietstas. Je kunt je fietskleding wassen in de hostels en er staat een ontbijt voor je klaar. Wat wil je nog meer?
Geef een reactie