Na heel wat jaren bikepacking heb ik mijn eigen favoriete items. Met deze bikepacking must-haves maak je alle bikepackers en gravelfietsers blij.
Bikepacking must-haves
Ik schreef eerder al een blog met een handige bikepacking paklijst. Geregeld krijg ik nog vragen over wat mijn favoriete merken zijn, welk navigatiesysteem ik gebruik of welke schoenen nu echt fijn zijn voor bikepacking. Hierom bundelde ik in deze blog een aantal van mijn favoriete bikepacking must-haves.
WAHOO Elemnt Bolt 2.0
De Wahoo Elemnt Bolt is al jaren mijn favoriete fietscomputer. Hij werkt intuïtief, de accuduur is ontzettend goed en hij is lekker compact en aerodynamisch. De Elemnt Bolt 2.0 is nog een stukje fijner, met een kleurenscherm en een route herberekening functie. Je kunt een Budel kopen met een hartslagband en extra sensoren, maar alleen de Wahoo Elemnt Bolt is een goede investering als je start met bikepacking. Of überhaupt met fietsen. Hij is ook nog eens gunstig geprijsd.

Bikepacking tassen
Bikepacking tassen heb je in alle merken, maten en prijsklassen (lees hier een handige blog met alle info). Van Pro, Vaude, Revelate, BBB Cycling. Welke tassen voor jou het meest geschikt zijn, hangt echt af van welke tocht je wil maken en hoeveel bagage je meeneemt. Ga je een weekend lichtgewicht op pad of ben je weken onderweg en neem je tent, kookspullen en meer meer.

Schwalbe G-One
Ik maak zo nu en dan een uitstapje naar een andere band, maar de Schwalbe G-One blijft favoriet. Vooral omdat deze band op vrijwel alle ondergronden uit de voeten kan. Op onverharde (gravel)paden is deze band in zijn element, op mtb-paden houd je voldoende grip en op asfalt is de rolweerstand laag. Ook mul zand of modder trekt deze band goed. Daarmee is deze band perfect voor avontuurlijke ritten of bikebacking: je bent voorbereid op bijna alle ondergronden. De band is tubeless ready, maar ik combineer hem met de Schwalbe Aerothan binnenband. De skinwall-versie vind ik stiekem het mooist, en voor het iets grovere werk is er de Schwalbe G-One Bite.

Sea to Summit lichtgewicht accessoires
In de loop der jaren heb ik steeds meer bikepacking spullen verzameld en dit worden ook meer en meer lichtgewicht spullen. Je moet er even in investeren, maar het scheelt je veel gewicht en pakruimte. Ik heb veel items van Sea to Summit en die zijn het aankoopbedrag meer dan waard. Ze gaan jaren mee en zijn écht lichtgewicht. Een must-have zijn voor mij de Sea To Summit Dry Sacks. Ze wegen niets en ze houden je waardevolle spullen goed droog tijdens het bikepacken. Ik bewaar hier mijn laadkabels, batterijen, portemonnee en andere spullen in die ik écht droog wil houden. Ook fijn zijn het aluminium bestekset en de inklapbare mokken en borden. Als je onderweg zelf wilt koken kun je met deze items servies meenemen zonder dat het veel ruimte en gewicht toevoegt. Vergeet de Pocket Towel niet.

Big Agnes tenten
Ik heb lang gezocht naar een goede bikepacking tent. Want goede, lichtgewicht bikepacking tenten heb je voldoende (lees ook deze blog over bikepacking tenten), maar deze zijn vaak flink aan de prijs. De Big Agnes tenten zijn goed geprijsd, hebben een ongelofelijk licht gewicht en zijn klein op te bergen. Het merk heeft zelfs bikepacking-specifieke tenten. Deze hebben bijvoorbeeld korte tentstokken, zodat de tent tussen het stuur of onder de bovenbuis van je fiets past. Mijn tent is makkelijk op te zetten, heeft heel wat regenbuien getrotseerd en is met amper een kilo ook goed op gewicht.

Sportful Hot Pack
In de categorie ‘weegt niets, maar je bent vaak blij dat je ‘m bij je hebt’: de Sportful Hot Pack, of een andere windblocker. Als het ’s ochtends vroeg iets kouder is of de zon aan het einde van de dag weg is, trek je deze snel aan over je fietsshirt. Hij is winddicht en waterafstotend, ideaal bij een kleine bui. Hierom hoort hij sowieso bij de lijst van bikepacking must-haves.

Patagonia MicroPuff
En wordt het écht een stuk kouder, dan is er de Patagonia Micro Puff of Patagonia Nano Puff jas nog. Deze jassen zijn ultralicht en klein te pakken. De jas is winddicht en waterafstotend. De vulling is van 100% polyester. Dus mocht de jas nat worden, droogt hij ook weer snel. Voor mij zijn de Patagonia jassen de beste keuze als je warmte wilt hebben en toch weinig pakvolume. Ook fijn: Patagonia is een duurzame keuze. Ik draag mijn Patagonia jas het hele jaar door. Bij het bikepacken, wandelen, tijdens huttentochten of gewoon commutend naar mijn werk.

Sea to Summit Trailhead
Een warme slaapzak is een must-have voor een goede nachtrust. Ik heb verschillende slaapzakken, voor winterse omstandigheden tot warme zomers, en bekijk per tocht welke ik meeneem. De Sea To Summit Trailhead ThIII Slaapzak weegt 1370 gram bij maat M en heeft een comforttemperatuur van -1 °C. De voering is 100% nylon en de vulling van kunstvezel, hierdoor droogt de slaapzak sneller, mocht hij een keer nat worden.

Vaude TVL Pavei fietsschoenen
Afgelopen jaar besloot ik te investeren in bikepacking fietsschoenen waarmee ik ook wat makkelijker langere stukken kan lopen. Het werden de Vaude TVL Pavei fietsschoenen. Vaude is een duurzaam merk, dat is al een groot voordeel. De TVL Pavei zijn allround fietsschoenen die een iets soepelere zool hebben. Hierdoor zijn de schoene wat comfortabeler op langere tochten en tijdens het lopen. Je maakt er prima een rondje door de stad mee, of draagt ze ’s avonds op je kampeerplek. Dat scheelt je een extra paar schoenen die je mee moet nemen! Als je liever een lichte en stijve gravelbikeschoen hebt, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Shimano RX800.

Disclaimer: deze blog over bikepacking must-haves bevat affiliate links. Wanneer je een product koopt via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Geef een reactie