De verzengende hitte van Death Valley. In de winter?

door Aniek

Death Valley in de winter

Iedereen kent de vervaarlijke reputatie van Death Valley in de Mojavewoestijn. Gelegen tussen een aantal bergruggen, op het laagste punt van de Verenigde Staten, is Death Valley de heetste plek op aarde. Er werd in Furnace Kreek ooit een temperatuur van 58,3 °C gemeten! Bezoek je het Nationale Park in de maanden juli en augustus, dan kan je rekenen op extreem hoge temperaturen, tot meer dan 55 graden Celsius. Maar hoe is Death Valley in de winter?

Omdat alle regen op de bergruggen valt, regent het in Death Valley vrijwel nooit. Hierdoor is het ook nog eens de droogste plek van Noord-Amerika. Wanneer je om je heen kijkt zie je kilometers en kilometers woestijn, zandduinen, dorre landschappen, zoutvlakten en vooral heel veel rotsformaties. Rangers waarschuwen voor oververhitting en uitdroging en raden aan niet van de paden af te wijken. In de zomer ja. Is dit anders in de winter?

Droogte in Death Valley
Droogte in Death Valley

Death Valley in de winter

Na mijn bezoek aan Pinnacles National Park rijd ik door naar Death Valley. Het is nog steeds warm, ook in de winter, merk ik als ik uit de auto stap en over de Sand Dunes loop. Ik kom maar langzaam vooruit door het mulle zand en de zon brandt fel. Maar best aangenaam is het wel. In tegenstelling tot hoe het hier midden in de zomer moet zijn is het nu een ideale temperatuur om het park te verkennen. En dit blijkt niet het enige voordeel. Waar ik vooraf een uitgestorven woestijn verwachtte, vertelt een ranger mij al snel dat er van dit vooroordeel niets waar is.

Death Valley is behoorlijk toeristisch en in de zomer, maar vooral in het voor- en najaar, komen hordes toeristen het park verkennen. En omdat iedereen voor dezelfde highlights, hikes en bezienswaardigheden komt, zal het er behoorlijk druk zijn. In de winter is het rustiger, zo verzekert de ranger mij, maar toch kan je geen wandeling maken, zonder iedere paar minuten mensen tegen te komen. Zo uitgestorven is Death Valley dus niet.

Road closed in Death Valley
Road closed in Death Valley

In de winterperiode zijn een aantal hikes afgezet, maar de meeste zijn toegankelijk. Je waagt jezelf aan een wandeling door het mulle zand van de Mesquite Flat Dunes, verwondert je over de kleuren van Mosaic Canyon, het zout van de Badwater zoutvlakte kraakt onder je schoenen. Als je goed kijkt zie je planten (er leven meer dan 1000 verschillende soorten planten!) tussen de rotsen. In de avondzon lijken de gekleurde rotspartijen tot leven te komen. Zonder het extreem felle zomerse licht schiet je er prachtige foto’s!

Death Valley National Park
De uitgestrekte zoutvlakte in de woestijn
Death Valley National Park
Death Valley National Park

Indrukwekkende schoonheid zonder de verzengende hitte

Death Valley in de winter; voor wie wel de indrukwekkende schoonheid wil bewonderen, maar niet de extreme hitte wil meemaken. Ondanks wat de angstaanjagende naam zou doen vermoeden, vind je in Death Valley kleurrijke rotspartijen, uitgestrekte duinen en met sneeuw bedekte bergtoppen. In de zomer glinstert het zand stil in de verzengende hitte en de nietsontziende zon. Hoewel in de wintermaanden de temperatuur niet heel ver daalt en regenbuien nog steeds zeldzaam zijn, duiken er in de woestijn zo nu en dan wilde bloemen op, kan je er heerlijk hiken en is de natuur op haar mooist. Death Valley is meer dan de naam zou doen vermoeden. Ook in de winter!

Ook leuk om te lezen!

6 comments

Sandra mei 7, 2015 - 3:29 pm

Yes! Liefde voor Death Valley! Echt een winterport inderdaad, maar wordt meestal bezocht in de zomer. Ook prima, maar inderdaad HEET. Dat pad waar jij voor staat op de foto heb ik geloof ik over ge-offroad, zo gaaf (maar alles lijkt op elkaar)!

Reageren
Aniek mei 7, 2015 - 8:28 pm

Gaaf! Wij hadden de tijd niet om off road te gaan (en echt niet de goede auto) dus ik wil zeker nog een keer terug gaan! Het had nog iets warmer mogen zijn, maar in de winter heb je de ideale temperatuur om ook langere stukken te gaan lopen. En het is er heerlijk rustig.

Reageren
Bianca juni 8, 2015 - 8:44 am

Mooi geschreven! Ik was benieuwd hoe Death Valley in de winter zou zijn. Ik ben er zelf een keer in September geweest: warm en indrukwekkend!

Reageren
Yvonne januari 10, 2016 - 6:42 pm

Prachtig! En grappig om te lezen dat je zelfs in zo’n gebied best vaak andere mensen tegenkomt, dat verwacht je idd niet. Wat voor dag/nacht temperaturen had je hier in de winter?

Reageren
Bregje januari 14, 2016 - 7:42 am

Wat schrijf je mooi! Ik zie het helemaal voor me.

Reageren
Jacomijn - Safe and Healthy Travel februari 20, 2017 - 4:48 pm

Ziet er gaaf uit hoor! Ben nog nooit in de natuurparken van de US geweest…

Reageren

Laat een bericht achter