Biken over de boulevard: op de fiets door Tel Aviv!

door Aniek

Biken over de boulevard: op de fiets door Tel Aviv!

We fietsen over een brede promenade, Rothschild Blvd. Tussen de rijen bomen zoeven de Israëliërs over het fietspad. Op kleine, elektrische fietsjes, dat wel. Maar wanneer ik om me heen kijk zie ik hoe erg Tel Aviv een fietsstad is. Ik wilde zoveel mogelijk over Tel Aviv te weten komen en dus schreef ik mij in voor de Tel Aviv Bike Tour van Abraham Tours. En zo fiets ik hier, in de zon en midden in een moderne metropool.

Fietsen in Tel Aviv

“De beste manier om een stad te verkennen, is per fiets”, vertelde gids Amit Musaei ons al eerder. “Maar je moet wel de juiste plekken weten te vinden waar je in het echte Tel Aviv terecht komt.” Tel Aviv is de tweede grootste stad van Israël. Hier is altijd wel wat te doen. Uit eten in een van de vele restaurants, uitgaan in hippe clubs of het bezoeken van galeries. Vandaag is de brede promenade de place to be, zo lijkt het.

Tel Aviv is een fietsstad. De stad is vlak en de fietspaden maken dat je snel door de verschillende wijken fietst. Rothschild Blvd. heeft twee rijen schaduwrijke bomen, met hiertussen een fietspad onder het groene bladerdak en veel bankjes om te zitten. Kinderen spelen in het groen en ouders staan bij een kiosk waar je street food kan kopen.

Fietsen door Rothschild Blvd. Tel Aviv
Fietsen door Rothschild Blvd. Tel Aviv

Buiten de stadsmuren van Jaffa

“Tel Aviv was de tweede stadswijk buiten de stadsmuren van Jaffa”, vertelt Amit. Tel Aviv werd gesticht in 1909, door 66 Joodse families uit Jaffa. Ze kochten een stuk land en verlootten de verschillende stukken grond met hulp van schelpen waarop de namen van de families waren geschreven.

“Tel Aviv is gebouwd in de Bauhaus stijl. Hierom zijn de witte gebouwen in de stad in 2003 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Veel panden zijn de laatste jaren opgeknapt, zoals deze.” We draaien ons om naar het statige witte pand achter ons. “Het centrum van Tel Aviv, de “Witte Stad”, heeft de grootste groep gebouwen ter wereld die gebouwd zijn in de Bauhaus stijl.”

Veel andere panden in de stad zijn vervallen. Mede dankzij de UNESCO benoeming worden de gebouwen nu gerestaureerd. Eenmaal opgeknapt zien ze er prachtig uit. “Tel Aviv is zo gebouwd dat de wind vanaf zee door alle straten waait. De meeste huizen hebben platte daken, zodat je in de warme zomers op het dak in de koele zeewind kan zitten.”

Bauhaus in Tel Aviv
Bauhaus in Tel Aviv
Tel Aviv Bike Tour
Tel Aviv Bike Tour

Sjabbat in Tel Aviv

Fietsen door Tel Aviv is zoveel rustiger dan per auto of bus door de stad rijden. Zeker nu het Sjabbat is. Veel bussen rijden niet en weinig mensen stappen tijdens de Sjabbat in hun auto. We fietsen een paar honderd meter en stoppen op het Habima Square voor het Habima Theatre.

“Mensen komen hier samen. Het is de Akropolis van Tel Aviv, een plaats van muziek en kunst. Op het plein kunnen mensen optreden.” Terwijl Amit vertelt begint iemand op zijn saxofoon te spelen. Aan het plein liggen het Helena Rubinstein Pavilion en het gebouw van de Israel Philharmonic Orchestra. “Het was een paar jaar geleden een lelijke parkeerplaats. Echt heel lelijk. Nu zie je hier een kunstwerk van Kadishman staan, dat een symbool voor de stad is geworden.”

Habima Square
Habima Square, Habima Thatre
Fietsen in Tel Aviv
Fietsen in Tel Aviv naar het Habima Square

Holocaust monument Rabin Square

We stappen weer op de fiets en stoppen bij het Holocaust monument op Rabin Square, dat na de Tweede Wereldoorlog is opgericht. “Het Holocaust and Memorial Monument, gemaakt door Yigal Tumarkin.” vult Amit aan.

“Zien jullie hoe de binnenkant van het monument geel is? Het is een verwijzing naar de gele Jodenster. Geel was voor de Joden een kleur van schaamte. Al in de middeleeuwen moesten ze een gele hoed dragen, zodat ze direct als Jood herkend konden worden.” Het monument is een omgekeerde piramide, benauwend. Maar zodra je omhoog kijkt zie je de blauwe lucht en de zon.

“Het plein neemt om meer redenen een belangrijke plek in de stad in.” We fietsen naar de hoek van het plein. Het Yitzhak Rabin Memorial. “Historisch gezien één van de belangrijkste plaatsen in de stad. Premier van Israël Rabin werd hier op 4 november 1995 vermoord.”

HaYarkon Park
HaYarkon Park

HaYarkon Park

Even verderop is het HaYarkon Park de plek waar mensen fietsen, wandelen, picknicken in het gras. “Het Central Park van Tel Aviv. Het uitgestrekte park wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Yarkon.” We fietsen langs een boom waar tientallen wijnkurken hangen. “Volgens de traditie hang je wanneer je in Tel Aviv een fles wijn hebt gedronken, de kurk hier in de boom. Al kan de traditie ook bedacht zijn door het café hier op de hoek.”

Het is druk in het park. Niet vreemd, op Sjabbat. Niemand werkt, maar is samen met familie of vrienden. Veel mensen gaan naar het strand, of naar het park.

In het park zien we een monument. Pilaren met de namen van personen die zijn omgekomen in de verschillende oorlogen. “Zien jullie hoe de bovenkant van de pilaren niet afgewerkt is? Het wijst op hoe jong de meeste personen waren toen ze stierven. 18 jaar, 21 misschien. In hun dienstplicht. Hun leven was voorbij voordat het begon. Hierom zijn de monumenten ruw, niet voltooid.”

Even verderop wijst Amit op een pijl op een lantaarn. “Van de Israel National Trail, een wandelroute door heel Israël. In een paar maanden tijd kan je het hele land door lopen. Of je sluit een aantal dagen aan bij een groep.”

Pier 23 in Tel Aviv
Pier 23 in Tel Aviv

De stranden van Tel Aviv

Door het park fietsen we naar de haven. Langs de oude vervallen elektriciteitscentrale. We stoppen bij Pier23 en drinken een zoet drankje van passiefruit en aardbei. Mierzoet is het. Overal in Tel Aviv, in heel Israël trouwens, koop je op straat verse fruitsappen.

Ondertussen vertelt Amit over de stranden. “Tel Aviv is uitgeroepen tot de meest homovriendelijke stad in het Midden Oosten.” Al weet ik niet welke stad nog meer op deze lijst kan staan. “Straks fietsen we langs het gay beach, verderop vind je een gescheiden strand voor mannen en vrouwen. Hilton, Gordon, Frishman, Jerusalem, Jaffa. De stranden zijn een populaire ontmoetingsplek. Er wordt gezwommen, gejogd of een potje Matkot gespeeld. “Dit is onze nationale sport. Niemand kent de regels, maar iedereen speelt het. Zeker in de weekenden, op het strand.”

De laatste stop is Old Jaffa. Het mag zichzelf de oudste havenstad ter wereld noemen. Jaffa ligt aan het einde van de strandpromenade. Vanaf hier kijk je prachtig uit over Tel Aviv, de Middellandse zee en op de stranden.

We fietsen langs HaTachana, Tel Aviv’s oude treinstation, Jaffa Tower, waar ook de gratis stadswandelingen door Tel Aviv starten. Langs Neve Tzedek fietsen we terug naar het hostel.

Street Art in Jaffa, Tel Aviv
Street Art in Jaffa, Tel Aviv

Bike Tour Tel Aviv

En fietstocht is de beste manier om een stad te verkennen. In een paar uur tijd krijg je een goed overzicht van de stad en zie je de verschillende wijken. Het historische Jaffa, de artistieke wijk Florentine waar je op alle muren graffiti vindt.

Je ziet de belangrijkste plekken, monumenten en zoekt tijdens het fietsen al een strand uit waar je later in de zon wil liggen. Je krijgt een goede indruk hoe de stad is ontstaan en wat zich in de laatste -roerige- decennia hier heeft afgespeeld.

De Tel Aviv Bike Tour wordt georganiseerd door Abraham Tours. De fietstocht start en eindigt bij Abraham Hostel aan 21 Levontin St. Hier haal je de fiets op, samen met een helm en slot. Na de fietstocht kregen wij de mogelijkheid de fietsen nog een paar uur te gebruiken, zodat we zelf door de stad konden fietsen.

Hoteltip: Abraham Hostel Tel Aviv

Fietsen in Tel Aviv
Fietsen in Tel Aviv

Ook leuk om te lezen!

11 comments

Lizette april 3, 2017 - 10:39 am

Ik hou ervan om steden per fiets te verkennen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie niet had gedacht dat er zoveel gefietst wordt in Tel Aviv. Leuk dat de gids zoveel interessante weetjes over de stad deelde. Volgens mij zijn het ook best wel dingen die je niet zomaar in een reisgids leest, maar die wel heel typerend voor de stad zijn.

Reageren
Sofie april 4, 2017 - 10:06 am

Had geen idee dat Tel Aviv zo goed te verkennen is met de fiets. Had er al veel positieve dingen over gehoord, maar dat nog niet! Het enige probleem met fietsen, vind ik, is da tje niet zo gemakkelijk foto’s kunt nemen 🙂

Reageren
Jenny april 4, 2017 - 9:47 pm

Die felgekleurde drankjes zien er stiekem best goed uit. Wat was het?

Het lijkt me leuk Tel Aviv per fiets te verkennen. Tel Aviv lijkt me zo anders dan Jeruzalem!

Reageren
Kelly april 5, 2017 - 8:19 pm

Wat leuk zeg. Ik vind het ook heerlijk om te fietsen op reis. Je ziet een stad toch weer van een hele andere kant. Vorig jaar heb ik Bangkok nog verkend op de fiets. Wat een geweldige ochtend was dat en ook wij kregen veel goede informatie van een gids. Altijd handig.

Reageren
Sanne april 7, 2017 - 8:02 am

Super jaloers meid. Als ik mee had gegaan had ik ook zeker met je meegegaan op deze tour!

Reageren
Diana april 7, 2017 - 7:08 pm

Vond fietsen door een stad altijd erg leuk. Op een net iets andere manier verken je de stad. Als ik aan Israël denk, denk ik niet gelijk aan Tel Aviv maar ziet er verrassend leuk uit.

Reageren
Eva mei 9, 2017 - 10:04 am

Een stad per fiets ontdekken is altijd een goed idee, dat blijkt maar weer uit je verhaal

Reageren
Niels mei 9, 2017 - 9:32 pm

Leuk om je foto’s voorbij te zien komen. Zeer herkenbaar. We zijn toen niet op de fiets gestapt maar hebben we een groot gedeelte van je route gelopen en hebben ons ook verbaasd over eigenlijk alles wat Tel Aviv te bieden heeft. Het is een hele prettige stad om te zijn en als het mooi weer is ook een prachtige stad om langs de zee te slenteren en te genieten. Het klopt trouwens dat je echt overal in Tel Aviv verse fruitsappen kan kopen. Is het niet in de winkels dan is het wel op een van de vele markten. Eten ook trouwens. Je hoeft zeker niet te verhongeren, ook niet tijdens de Sjabbat.

Reageren
Carolien | Dreamtheworld.nl mei 12, 2017 - 8:20 am

Als ik aan Israël denk dan zie ik oude steden voor me, maar Tel Aviv oogt verrassend modern. Fietsen is een leuke manier voor een eerste kennismaking met een stad. Toevallig zelf net door Rome gefietst. Een aanrader.

Reageren
Esther mei 12, 2017 - 9:37 pm

Er is niets leuker dan een stad op de fiets te verkennen. Wat bijzonder dat dit ook in Tel Aviv kan. Mooie tocht zo te zien!

Reageren
Jessica mei 12, 2017 - 10:21 pm

Wat leuk dat je ook in Tel Aviv kunt fietsen! Ik ga er deze zomer heen, dus ik ben benieuwd 🙂

Reageren

Laat een bericht achter