Fietsen met een koelvest: hierom wil jij dit ook

door Aniek

Er komen weer een paar flink warme weken aan. Als je midden in de zomer traint, heb je kans dat je snel oververhit raakt, of gewoonweg niet efficiënt traint omdat je lichaam te warm wordt. Hierom train ik graag met een koelvest. En zo’n vest is ook ideaal als je wel eens op een indoor trainer fietst. Dat doe ik in ieder geval wel, ik maak flink wat kilometers op Zwift. Het enige nadeel is dat je het flink warm kunt krijgen; je hebt namelijk geen rijwind. Makkelijk op te lossen met een koelvest. En hoe dit werkt, leg ik je in deze blog uit!

Fietsen in de hitte

Een paar jaar geleden fietste ik wedstrijden in Nevada. Ook al waren de wedstrijden ’s ochtends vroeg of juist aan het einde van de dag, het kon echt al flink warm zijn. Ik zat natuurlijk wel midden in de woestijn. Om te zorgen dat ik niet voor de wedstrijd al oververhit raakte droeg ik bij de warming-up een koelvest.

Toen ik weer terugging naar Nederland moest ik mijn koelvest helaas weer inleveren bij mijn team, maar ik miste het vest wel. Tijdens het fietsen op de indoor trainer of wanneer ik buiten ging fietsen of hardlopen en het echt heel warm was. Toen ik de vraag kreeg of ik een sport koelvest wilde testen, zei ik meteen ja, dus sindsdien kan ik eindelijk weer trainen met een koelvest. Fijn, zeker wanneer het deze zomer weer goed warm wordt.

Fietsen met een koelvest

Hoe werkt een koelvest?

Een koelvest gebruik je vooral tijdens een warming up voor een wedstrijd, of aan het begin van een training. Je wilt dan op hoge intensiteit trainen zodat je spieren opwarmen. Dan kun je namelijk beter presteren en krijg je minder snel blessures. Maar wat je niet wilt is dat de kerntemperatuur van je lichaam te hoog wordt, zodat je lichaam energie gaat gebruiken om je lichaamstemperatuur te verlagen. En die energie wil je natuurlijk liever gebruiken voor je spieren. Ook raak je bij een hoge lichaamstemperatuur veel vocht kwijt omdat je gaat zweten. Hierom kun je een koelvest gebruiken dat ervoor zorgt dat de kerntemperatuur van je lichaam minder snel stijgt.

Het IZI BodyCooling koelvest dat ik gebruik, bestaat uit een binnen- en een buitenlaag van polyester. Tussen deze twee lagen zitten kleine vakjes die gevuld zijn met hydrogelkorrels. Deze polymeren veranderen in een hydrogel wanneer ze water opnemen. Wanneer je het vest aantrekt en jouw lichaam warm wordt, verdampt het water in de hydrogel. Hiermee koelt je lichaam licht af.

Koelvest tijdens het sporten

Hoe gebruik je het koelvest

Om het koelvest ijskoud te krijgen dompel ik het eerst 20 minuten onder in water, maak ik de buitenkant van het vest droog en hang het vest een paar uur uit. De hydrogelkorrels in het vest hebben nu water opgenomen. Wanneer ik het vest over mijn fietskleding aantrek verdampt het water langzaam, waardoor ik het net iets koeler krijg.

Als ik binnen fiets op mijn indoor trainer wordt het behoorlijk heet. Hierom wil ik het vest nog een stukje kouder hebben. Dat kan op 2 manieren. Of ik leg het vest in de koelkast, dan geeft het koelvest tien minuten extra koeling en hierna koelt het vest weer door verdamping. Maar echt goed werkt het vest wanneer ik het een tijd in de vriezer leg. De hydrogel bevriest en smelt langzaam wanneer je het vest aantrekt. Hierdoor koelt het vest een half uur lang extra sterk.

Het IZI BodyCooling koelvest

Wat vind ik van het koelvest?

Ik vind een koelvest tijdens het sporten ideaal. De eerste paar seconden is het erg koud als je zo’n vest aantrekt, maar je bent er al snel aan gewend. De eerste 30 minuten is het vest echt heel koud, dan smelt het ijs. Daarna gaat het vest langzaam minder koelen en neemt het verdampend koelen het over. Maar zelfs als je uren blijft fietsen blijft het vest je lichaam koelen.

Voor mij is een koelvest echt een uitkomst! Bij het trainen op een indoor trainer is het snel heel warm waardoor ik flink ga zweten, dat is niet fijn en niet goed voor je training. Het vest wordt wel iets zwaarder omdat het natuurlijk ruim een halve liter water opneemt, maar dit merk je amper tijdens het fietsen. Fijn is dat het vest getailleerd is, het schuift niet en zit fijn. Het vest is echt efficiënt tijdens de warming up of cooling down, of tijdens je hele indoor training. Maar ook wanneer je op warme dagen gaat wandelen of hardlopen zorgt dit vest ervoor dat je niet meteen oververhit raakt.

Disclaimer: ik ontving het koelvest voor een review

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Yvonne juli 22, 2021 - 10:09 pm

Kun je dit ook gebruiken bij hardlopen in warme landen? Haha.. gisteren de eerste ronde van 30 minuten in Kroatië gedaan.. dat was wel even wennen qua temperatuur.. zo’n koelvest klinkt wel aangenaam eigenlijk.. maar waarschijnlijk niet geschikt, omdat je zegt bij bv warming up gebruiken. Toch een mooie uitvinding!

Reageren
Marcella augustus 19, 2021 - 9:12 pm

Wat een goeie oplossing Aniek! Perfect voor warme fietsdagen!

Reageren

Laat een bericht achter