Getest! Op pad met BBB Bikepacking fietstassen

door Aniek

Getest! Op pad met BBB Bikepacking fietstassen

Volg je mijn blog al langer, dan weet je dat ik graag ga bikepacken. Het is voor mij de perfecte manier om er een paar dagen op uit te trekken. Je spullen inpakken, tassen aan je fiets hangen, route bedenken en gaan. Mijn eerste set tassen van Apidura gaat al heel wat tochten mee, en omdat mijn vriend ook eens mee wilde bikepacken moest er een tweede set komen. Het werd een set BBB Bikepacking fietstassen. In deze blog lees je er alles over.

BBB bikepacking tassen

BBB heeft een hele reeks aan bikepacking tassen. Zadeltassen, stuurtassen, tassen die je aan de bovenbuis kunt bevestigen en kleine tassen voor aan je stuur. Zo kun je perfect een hele set bikepacking tassen samenstellen. Ik heb vier tassen die samen genoeg opbergruimte bieden om er een week of paar weken mee op pad te gaan, afhankelijk van of je kampeert of niet en hoeveel ruimte een eventuele tent en slaapzak innemen.

BBB Front fellow stuurtas en de BarBuddy
BBB Front fellow stuurtas en de BarBuddy

Front fellow Handlebar bag

De BBB Front Fellow is een stuurtas. En wat meteen opvalt is dat de tas uit twee delen bestaat. Een nylon harnas dat aan de fiets vast zit en een losse dry bag, een tas van waterafstotend nylon. Is dat nu zo handig, vraag ik me voor mijn bikepacking tochten af? Voegt dit niet veel onnodig gewicht en onhandigheid toe? Maar ik ben al snel overtuigd van het tegendeel. Je bevestigt het harnas met de klittenband straps en een paar snelsluitingen eenvoudig aan het stuur. En ben je eenmaal op je bestemming aangekomen, dan haal je de drybag in een minuut los en laat je het harnas op het stuur zitten. Geen gedoe om de hele tas los te moeten halen om bij je spullen te komen.

In plaats van de bijgeleverde tassen, kun je natuurlijk ook andere drybags of bijvoorbeeld een slaapzak of compacte tent in het harnas bevestigen. Zo kun je variëren met de tassen die je meeneemt en is de stuurtas een stuk veelzijdiger. De bijgeleverde dry bag van BBB is trouwens ook fijn in gebruik. Officieel is deze waterafstotend, maar er is nog geen water doorheen gekomen.

De stuurtas heeft een inhoud van 10 liter. Dat is misschien wat abstract, maar ik stop er een slaapzak en een dunne handdoek in, en dan is er nog net wat ruimte over voor reservekleding. Prop de tas trouwens niet helemaal vol. Hij moet wel nog tussen de beugels van je stuur passen. Want omdat ik mijn warme slaapzak mee wilde nemen, merk ik dat bij mijn smalle stuur en volle stuurtas, naar het kleine blad terugschakelen niet meer lukt. De schakelhendel heeft niet genoeg ruimte. Nu heb ik op mijn route in Nederland mijn binnenblad niet nodig, maar dit is iets om rekening mee te houden en uit te proberen voor je op pad gaat. Het is trouwens makkelijk op te lossen, iets minder spullen in de tas stoppen en je kunt weer schakelen.

Er zitten overigens ook afstandstukken van schuim bij de stuurtas. Je gebruikt deze zodat de tas niet direct tegen het stuur aan zit. Ik heb ze nu zelf niet gebruikt, omdat de tas bij mijn stuur dan te ver naar voren gaat, maar dit is een leuke extra om eens uit te proberen.

BBB Middle Mate frame bag
BBB Middle Mate frame bag

Middle Mate frame bag

Ik gebruik nu voor het eerst ook een frametas: de Middle Mate. Ik heb een haat-liefde verhouding met deze frametassen. Het idee vind ik ideaal, want je kunt er flink wat spullen in kwijt, maar het is een crime om een tas te vinden die goed in mijn kleine fietsframes (meestal maat S / 54) past en die ook nog ruimte over laat voor bidons. Ik was al blij dat ik een tent vond die ik onder de bovenbuis van de fiets kan hangen. Verrassend genoeg past de BBB Middle Mate in mijn frame en kan ik ook nog twee 500ml bidons kwijt. Toegegeven, de achterste bidon is tijdens het fietsen lastiger uit de bidonhouder te halen, maar het past wel. Bij langere tochten wil ik meer water meenemen, dus dan zou ik moeten nadenken over een andere manier om bidons mee te nemen.

De Middle Mate frametas hangt aan de bovenbuis en je bevestigt hem met de vijf klittenbandstraps ook aan de zadel- en onderbuis. Zo blijft hij stevig op zijn plek. De tas heeft een inhoud van 4 liter, dus je kunt er best wat spullen in kwijt. Eten, kleding, een regenjasje. Het is ook een goede plek om wat zwaardere spullen op te bergen. Zo houd je het zwaartepunt van de fiets zo laag mogelijk. De tas is verdeeld in twee vakken, rechts en links, en wordt gesloten met twee waterbestendige ritsen.

Seat sidekick Saddle Bag
Seat sidekick Saddle Bag

Seat sidekick Saddle Bag

De BBB Seat Sidekick Saddle Bag is een zadeltas, waarschijnlijk de eerste tas die je koopt als je gaat bikepacken. De Seat Sidekick maak je met twee klittenbandsluitingen vast om de zadelpen en de snelsluitingen gaan door de zadelrails. Je kunt de tas strak tegen de zadelpen en het zadel trekken, en de tas beweegt hierdoor niet al te veel heen een weer.

Net als de stuurtas bestaat de zadeltas uit een harnas en een dry bag. Ideaal, want het is best een gehannes om een zadeltas goed aan de zadelrails te bevestigen. Dat je het harnas op de fiets kunt laten, scheelt je ‘s ochtends echt veel tijd. Zo kun je ook sneller op de fiets stappen en op pad gaan, ideaal.

Terug naar de tas. Deze heeft een schouderband zodat je hem makkelijk meeneemt en heeft een inhoud van 10 liter. Genoeg ruimte voor een paar sets kleding, maar ik kan er ook mijn opblaasbare matje en mijn kookstelletje in kwijt. Het harnas is aan de onderzijde verstevigd en beschermt de tas hiermee tegen opspattend water, steentjes en modder.

BarBuddy Handlebar bag
BarBuddy Handlebar bag met een voorraadje Haribo gummybears

BarBuddy Handlebar bag

Een goede food pouch kan je beste vriend zijn tijdens een bikepacking tocht. Dit is een kleiner tasje dat je aan je stuur bevestigt. Je kunt er perfect al je spullen in kwijt die je bij de hand wilt hebben. De BarBuddy bevestig je met twee klittenband straps aan het stuur, maar je kunt ook een strap om de stuurpen en een om het stuur bevestigen. Dan zit hij wat steviger, maar pas wel op dat je genoeg bewegingsruimte hebt met je stuur.  Dankzij de treksluiting kun je de BarBuddy snel openen en sluiten, maar meestal laat ik hem open staan zodat ik makkelijk bij mijn eten kan komen.

De tas heeft namelijk een inhoud van 3/4 liter, dus ik stop er een multitool in zodat ik deze altijd bij de hand heb. Er zitten altijd een paar reepjes in, zodat ik snel wat te eten kan pakken. En er past dan ook nog een zakje Haribo gummy bears in. Die zijn echt heerlijk om te snacken als je een lange tocht maakt. Aan de buitenkant van de BarBuddy zit een mesh compartiment. Deze gebruik ik om lege verpakkingen van repen in op te bergen, zodat ik deze later weg kan gooien.

BBB Bikepacking tassen
BBB Bikepacking tassen

Prijzen BBB Bikepacking tassen

Front Fellow handlebar bag BSB-141, inhoud 10 L, adviesprijs € 59,99
Middle Mate frame bag BSB-142, inhoud 4 L, adviesprijs € 39,99
Seat Sidekick saddle bag BSB-143, inhoud 10 L, adviesprijs € 79,99
BarBuddy handlebar bag BSB-20, inhoud 0,75 L, adviesprijs € 19,99

Conclusie

Ik ben oprecht erg blij met de BBB Bikepacking fietstassen, dus ik neem ze voortaan graag mee tijdens mijn fietsavonturen. De tassen zijn waterbestendig en houden mijn spullen dus goed droog. (Belangrijke spullen als mijn telefoon, powerbank en kabels berg ik voor de zekerheid altijd wel nog op in een kleine waterdichte tas.) De bikepacking tassen zijn makkelijk te bevestigen. De verwijderbare schouderbanden zijn echt een uitkomst, hiermee kun je de tassen gemakkelijk meenemen, zonder de hele tas van de fiets af te hoeven halen. De tassen hebben veel van deze slimme details. Door de vele bevestingingslussen zitten de tassen stevig op je frame, en je kunt in plaats van de BBB dry bags ook je tent of je eigen dry bags gebruiken.

Met in totaal 25 liter opbergruimte kan ik flink wat kleding en kampeerspullen meenemen. Genoeg voor een mooie reis! Hiermee is het een hele veelzijdige set, stevig en van goede kwaliteit, voor een bescheiden prijs. Kijk, hier word ik nu blij van.

Lees in deze blog meer over bikepacking fietstassen.

Ook leuk om te lezen!

3 comments

Yvonne november 16, 2020 - 11:36 pm

Geweldig Aniek, hoe jij met een minimum aan gewicht en bagage erop uit trekt. Deze tassen lijken daarvoor echt perfect en er lijkt goed over nagedacht door bijvoorbeeld twee aparte delen. Hopelijk kun je er veel mooie tochten mee maken.

Reageren
Lizette november 17, 2020 - 10:34 am

Nu fiets ik per jaar ongeveer net zoveel als jij per dag denk ik, maar fijne fietstassen zijn wel handig. Zeker nu ik met een kind (en straks twee) wel vanalles mee moet nemen. Een rugzak is niet handig met een kleine achterop. En een schoudertas fietst echt niet fijn. De BarBundle tas aan het stuur kan volgens mij wel samen met een zitje en lijkt me ideaal.

Reageren
Linda november 28, 2020 - 12:44 am

Wat handig deze tassen! Fijn dat ze goed bevallen in ieder geval, ze klinken heel fijn

Reageren

Laat een bericht achter