Hanzesteden Fietsroute etappe 4: fietsen van Nijmegen naar Doesburg

door Aniek

Van de oudste stad van Nederland naar de ooit belangrijkste vestingstad van Nederland. Ik fiets de 4e etappe van de Hanzesteden fietsroute en misschien heb je de route al geraden: van Nijmegen fiets ik naar Arnhem en uiteindelijk naar Hanzestad Doesburg. De 50 kilometer lange fietstocht brengt me naar mooie plekjes langs de Waal en de IJssel, en fotogenieke stadjes.

Als ik de vraag krijg om een etappe van de Hanzesteden fietsroute te fietsen, hoef ik niet lang na te denken. Natuurlijk wil ik dat! Het idee van de Hanzesteden Fietsroute zat al langer in mijn hoofd, en nu kan ik mooi alvast één etappe verkennen.

Tijdens een OutdoorBloggers estafette gaan 6 bloggers, elk met hun eigen outdoor specialiteit, op pad in een bepaalde regio om te laten zien wat je er allemaal kunt beleven. Bij deze estafette ontdekken we de Veluwe, regio Arnhem en Rijk van Nijmegen. Mijn ervaringen lees je in deze blog, linkjes naar de overige blogs vind je onderaan dit artikel.

Hanzesteden fietsroute

Ken jij de Hanzesteden Fietsroute al? Of bezocht je misschien al een aantal van de Hanzesteden? Wat deze steden gemeen hebben is dat ze in de middeleeuwen samen werkten om de handel uit te kunnen breiden en kennis te delen. Vaak lagen deze handelssteden aan het water, want dat was belangrijk voor het transport. Langs deze oude stadjes is een fietsroute aangelegd, langs steden als Zwolle, Kampen, Hattem en Deventer, maar overigens ook de Duitse Hanzesteden. Etappe 4 voert van Nijmegen naar Doesburg, een prachtig historisch stadje vol schitterende koopmanshuizen en unieke gevels.

Historisch Doesburg

De dag voordat ik ga fietsen, vertrek ik al richting Doesburg. Hier check ik in bij B&B De Oude Wasserij. In de voormalige stadswasserij van Doesburg runt Hendrik een B&B. En niet zomaar eentje! Hij richtte de 3 kamers in met meubels en andere familiestukken. Zo kun je ’s avonds een plaatje draaien op een oude platenspeler of je stadsgids lezen aan een oude secretaire. En Hendrik staat bekend om de heerlijke en uitgebreide ontbijtjes die hij voor de B&B-gasten maakt.

Als ik mijn koffer in de kamer heb gezet (ik heb de mooie suite gekregen op de begane grond), vraagt Hendrik of hij me Doesburg mag laten zien. En om eerlijk te zijn kun je geen betere gids krijgen. Hendrik kent alles en iedereen in de stad, en neemt me mee naar het Arsenaal (een voormalig nonnenklooster, nu restaurant met volop streekproducten), de fotogenieke Koepoortstraat (zie hier het middeleeuwse stratenpatroon), het Pakhuys (met authentieke stadsprenten en Italiaanse kroonluchters) en de cafés die ik ook zeker moet onthouden.

We eindigen de mini-stadswandeling bij Stadsbierhuys De Waag. Hier heb ik met Wandelvrouw Bregje afgesproken. Ze maakte vandaag een mooie wandeling en ze vertelt enthousiast over het mooie Kasteel Doornenburg waar ze overnachtte. In de Waag, een van de oudste horecagelegenheden van Nederland, is het nog moeilijk kiezen tussen het vegan stoofpotje en de vermaarde mosterdsoep, waarover later meer.

Op naar Nijmegen

De volgende ochtend ga ik op pad. De Hanzesteden fietsroute bestaat uit 8 etappes in Nederland en Duitsland. Ik wil ze nog eens allemaal fietsen, maar nu houd ik het bij etappe 4. Hiervoor moet ik eerst naar Nijmegen toe. Dat gaat vanuit Doesburg trouwens eenvoudig. Ik fiets een kilometer of 4 kilometer naar station Dieren, en hier neem ik de directe trein naar Nijmegen Centraal.

In Nijmegen maak ik eerst een rondje door de stad. Langs de vijver van het Kronenburgerpark fiets ik naar het standbeeld van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt, en neem een kijkje bij de Stevenskerk. Let wel even op de voetgangerszones, trouwens. Waarschijnlijk wist je dit al, maar Nijmegen is de oudste stad van Nederland en de historie gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen. Wil je daar meer over weten, dan raad ik een bezoek aan Museum het Valkhof aan.

Daar heb ik vandaag geen tijd voor, dus ik fiets verder richting Waalkade. Hier zie ik de Snelbinder al, de fietsbrug die aan de spoorbrug over de Waal is vastgemaakt. Op de brug stop ik even om nog 1 keer uit te kijken over Nijmegen. Bijzonder vind ik hier ook altijd de mini-boerderij, het kunstwerk waar je vanaf de Snelbinder op uitkijkt.

Park Lingezegen

In het voorjaar fietste ik ook over deze route Nijmegen uit. Toen fietste ik hier tussen de bloeiende fruitboomgaarden. Nu lopen mensen gebogen onder de bomen, waar zijn ze naar op zoek? Kastanjes, krijg ik te horen als ik een van de wildplukkers ernaar vraag. Die liggen er nu volop op de grond, de tamme kastanjes kun je poffen of stoven, heerlijk in een herfstgerecht.

Waar ik nu ben, net buiten Nijmegen, vind je Park Lingezegen. Nu is dit geen klein stadspark, Lingezegen is namelijk een landschapspark, maar liefst 1700 hectare groot. Onder de bodem ervan verschuilt zich een rijke historie. Zo hebben de late ijzertijd en de vroege Romeinse tijd hun sporen achtergelaten. Hier lagen ooit de limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk. Neem de tijd om te stoppen bij een van de informatieborden die hier meer over vertellen.

Veer over de Nederrijn

Tussen Driel en Doorwerth steek ik met een veer de Nederrijn over. De lucht ziet er dreigend uit en het pontje probeert moedig tegen de wind in naar de overkant van het water te sturen. Het pontje vaart niet het hele jaar door. Er is een winterstop van een paar weken, en buiten het hoogseizoen vaart de pont niet in het weekend. Kijk dit dus goed na voor je op pad gaat.

Maar tot zover de waarschuwingen. Ik fiets verder naar de kerk van Oosterbeek. In de Tweede Wereldoorlog is hier flink gevochten en bij de kerk staat een klein monument voor de Britse Airborne soldaten.

John Frostbrug

Dit militaire erfgoed is natuurlijk ook te zien in Arnhem. Na een rondje door de stad houd ik even pauze aan de Rijnkade. Hier kijk ik uit op de John Frostbrug. Deze brug over de Rijn was dé frontlinie in het gevecht tussen de geallieerden en de Duitsers. Op de Rijnkade ligt het museum Airborne at the Bridge, hier leer je meer over de Slag om Arnhem.

De uiterwaarden van de IJssel

Ik fiets de stad weer uit en verruil de Nederrijn voor de uiterwaarden van de IJssel. In de bochten van de IJssel zijn een paar recreatieplassen met strandjes aangelegd. Daar is het nu iets te koud voor, maar de strandjes lijken me heerlijk in de zomer. Fietsend via de kronkelende IJssel komt langzaam Doesburg weer in zicht. De kerktoren piept al boven het landschap uit.

En wederom Doesburg

In het mooie Hanzestadje is de historie goed bewaard gebleven. Je struikelt hier bijna over de monumentale panden. Ik maak nog een extra rondje door het stadje en vergaap me aan de prachtige gevels en smalle straatjes. De Grote of Martinikerk domineert het centrum. Loop hier ook even naar binnen, in de kerkvloer zie je nog de contouren van de vroegere Romaanse kerk.

De insiders tip die ik gisteren kreeg is toch wel het Lalique Museum. Helaas, dat sluit al bijna, maar mijn volgende bezoek aan Doesburg ga ik hier naartoe. Ik loop nog snel een winkeltje binnen om de echte Doesburgse mosterd te kopen. Wil je hier meer over weten, dan bezoek je zeker het Mosterdmuseum, hier wordt in de oude fabriek nog dagelijks Doesburgse mosterd gemaakt. En die Doesburgse mosterd, die kun je trouwens overal in de stad proeven. Al snel schuif ik aan bij Restaurant Stadstuin Doesburg. Hier ga ik uit eten met Antonette. Zij krijgt het estafettestokje aangereikt, en haar blog lees je morgen.

Hanzesteden fietsroute in Nederland en Duitsland

De 4e etappe van de Hanzesteden fietsroute is 50 kilometer lang. Maar er is zoveel te zien rondom de route, dat je hier ook prima een paar kilometer aan toe kunt voegen door een paar extra lusjes te fietsen. Het gpx-bestand van de Hanzesteden fietsroute etappe 4 vind je op visithanzesteden.nl.

Heb je de tijd, dan lijkt het me prachtig om de hele Hanzesteden route te fietsen. Deze is 450 kilometer lang en knoopt in 8 etappes 16 Duitse en Nederlandse Hanzesteden aan elkaar. De route begint in Neuss, links onder Dusseldorf, en je fietst van het Duitse Noordrein-Westfalen en door Gelderland en Overijssel. Onderweg volg je het water en fiets je van de ene historische Hanzestad naar de andere, zoals Zutphen, Deventer en Zwolle.
Lees ook de blog van Mirre, die een deel van de Hanzeroute fietste!

Hanzerondjes

Is dit iets teveel van het goede? Iedere Hanzestad langs de hoofdroute heeft ook een eigen Hanzerondje, een lus van gemiddeld 40 à 50 kilometer die begint in een Hanzestad en daar ook weer eindigt. Zo ontdek je het achterland van de Hanzesteden.

Meer blogs lezen?

Mijn fietstocht is onderdeel van de #EstafetteVAN. Door Toerisme VAN (Visit Veluweregio Arnhem en Rijk van Nijmegen) werden wij als OutdoorBloggers uitgenodigd om een estafette te houden en op die manier verschillende wandel- en fietsroutes te ontdekken. Misschien vind je het leuk om ook de andere blogs van deze estafette te lezen?

Disclaimer: deze estafette vond plaats op uitnodiging.

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter