Hoogtepunten van Israël: de 11 beste redenen om Israël te bezoeken

door Aniek

De 11 beste redenen om Israël te bezoeken

Israël is een land van uitersten. Je ontdekt er het nachtleven van de moderne stad Tel Aviv of de historie van Jeruzalem. In Israël kom je van een wereldstad uit in de woestijn en van een intense en eeuwenoude cultuur bij ongerepte natuur. Een land vol prachtige bestemmingen en steden. Ik geef je de beste redenen om Israël te bezoeken.

Westelijke Muur, of de Klaagmuur, in Jeruzalem
Westelijke Muur, of de Klaagmuur, in Jeruzalem

Jeruzalem

Jeruzalem is bijna niet te beschrijven. De stad kent een rijke geschiedenis en bestaat uit een Islamitisch, Christelijk, Joods en Armeens deel met elk zijn eigen kenmerken en sfeer. De meeste bezienswaardigheden van Jeruzalem liggen in de oude ommuurde binnenstad: van de Heilige Grafkerk, de Klaagmuur, Via Dolorosa en de Toren van David. Met stip op 1 staat dus de prachtige Oude Stad van Jeruzalem.

Tip: Gezin op Reis tipt Israël ook als een fijne bestemming met kinderen.

Een kameel kijkt uit over de Dode Zee in Israël
Een kameel kijkt uit over de Dode Zee in Israël

Drijven in de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee moet iedereen een keer ervaren hebben. Hier kan je zonder enige inspanning in het water dobberen, en genieten van het uitzicht op de bergen in de verte. Het is een unieke ervaring om even helemaal gewichtloos te lijken in het zoute water. Het mineraalrijke water en de zwarte modder schijnen ook een geneeskrachtige werking te hebben. Drijven in de Dode Zee.

Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël
Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël

Het uitzicht vanaf Massada

De Massada Citadel is gebouwd op een rots in de buurt van de Dode Zee. Wanneer je de berg vroeg in de ochtend beklimt word je beloond met een prachtige zonsopkomst boven de woestijn en de ruïnes van het paleis van Herodes. Massada is een plek met veel historie waar je heel wat uren kan ronddwalen om uiteindelijk weer het kronkelige pad naar beneden te nemen.

Bezoek Nazareth

Nazareth ligt in het noorden van Israël. Nazareth is een vrij kleine stad maar voor christenen een belangrijke plek omdat Jezus hier zou zijn opgegroeid. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Basiliek van de Aankondiging of Annunciatie, de grootste christelijke kerk van het Midden-Oosten.

Zandstranden van Tel Aviv
Zandstranden van Tel Aviv

De skyline van Tel Aviv

De skyline van Tel Aviv wordt gedomineerd door torenhoge flats aan de promenade. Tel Aviv is een moderne stad met een bruisend nachtleven en mooie zandstranden. Jaffa met zijn nauwe straatjes en oude haven heeft weer zijn eigen charme. Je ontdekt de stad het beste op de fiets.

Granaatappelsap in Tel Aviv
Granaatappelsap in Tel Aviv

Proef de kleurrijke Israëlische keuken

Een flink schaal hummus en pita falafel. Heerlijk! Maar er is meer te proeven in de Israëlisch keuken. Het is in feite een mengelmoes van de smaken van de Afrikaanse, Aziatische en Europese keuken. Jachnun gemaakt van opgerolde flinterdunne laagjes deeg, het flat bread Malawach, de Malabi die wel wat weg heeft van de Italiaanse panna cotta. En naast het serveren van heerlijke gerechten produceert Israël ook veel olijfolie en wijnen.

Hiken in Ein Gedi Natural Park Israël
Hiken in Ein Gedi Natural Park Israël

De oase van Ein Gedi

 Ein Gedi is letterlijk een oase midden in de woestijn. In dit natuurpark beklim je de rotsen om uit te komen bij prachtige watervallen. Als beloning voor je inspanning krijg je naast een prachtig uitzicht de mogelijkheid om een duik te nemen in het heerlijke verkoelende water, midden tussen de rotsen. En met in de verte uitzicht op de Dode Zee.

Opgravingen van Caesarea

Ten noorden van Tel Aviv liggen de uitgebreide opgravingen van het oude Caesarea. De stad ontstond in de tijd van koning Herodes I de Grote. Tegenwoordig is Caesarea een bekende archeologische vindplaats waar je de restanten van een groot aantal Romeinse bouwwerken kan bewonderen, zoals een Romeins aquaduct, theater, hippodroom en badhuis. Maar ook overblijfselen van een stad van de kruisvaarders uit de 12e en 13e eeuw. Veel van de oude stad ligt waarschijnlijk nog onder de zeebodem.

Bezoek Yad Veshem, het Israëlmuseum en de Stad van David

In Jeruzalem zijn er een aantal musea die het bezoeken waard zijn. Het Israëlmuseum heeft een enorme collectie religieuze kunst en archeologie, sculpturen in de museumtuinen én de Dode zee rollen met de oudste overgebleven Bijbelteksten. Het Yad Vashem in Jeruzalem is het grootste Holocaust herdenkingsmuseum ter wereld. Het eind van het museum is ingericht als Hall of Names met namen van joden die zijn omgekomen tijdens de Holocaust. In de Stad van David ten slotte, ontdek je het oudste deel van Jeruzalem. Hier zie je de restanten van oude woningen, stadsmuren en torens van de stad, en loop je tot aan je knieën in het ijskoude water door de Siloamtunnel.

Zonnen in Eilat

In Israël is Eilat de ideale zonbestemming om even bij te komen van alle historische plekken die je bezoekt tijdens je reis door Israël. Zonnen, zwemmen en surfen kan hier het hele jaar door aan een van de beste stranden van Israël.

Souk in Jeruzalem
Souk in Jeruzalem

Struinen door de souk

Geen bezoek aan Jeruzalem of Nazareth is compleet zonder over de souk te lopen.  Deze overdekte markt is gevuld met kleine stalletjes vol souvenirs, kruiden en heerlijke streetfood die wordt verkocht door vrolijke handelaars. Het is heerlijk om hier rond te struinen op zoek naar fijne souvenirs of verse sapjes en pita met falafel.

Israël is enorm verschillend. Hier kan je in de geschiedenis duiken, of naar het strand gaan en tot diep in de nacht feesten. De woestijn ontdekken bij Masada en Ein Gedi. En even later kan je drijven in de Dode Zee. Elke plaats in Israël biedt weer iets anders.

Ook interessant om te lezen:

Ook leuk om te lezen!

1 comment

Kim juli 5, 2019 - 5:02 pm

Jeetje, fantastisch joh! Zou je Israël aanraden om in je eentje een rondreis te maken?

Reageren

Laat een bericht achter