Waarom koffiedrinken in Bosnië en Herzegovina een hele belevenis is: zo drink je Bosnische koffie
In de oude Ottomaanse wijk van Sarajevo of voorbij de Ottomaanse brug in Mostar kan je uren koffie drinken en genieten van de kleine dingen in het leven. Bosnië en Herzegovina heeft een eeuwenoude koffiecultuur, die je -letterlijk- op iedere straathoek vindt.
Bosnische koffie
Bosnische koffie wordt vaak prachtig opgediend! De koffie wordt geserveerd in een džezva, een koperen koffiepot op een versierd dienblad. Naast de koffiepot staat een fildžan, een klein aardewerk kopje, en een schaaltje met suikerklontjes en lokum.
Eeuwen van Ottomaanse overheersing mogen dan hun sporen hebben achtergelaten in Bosnië en Herzegovina, maar maak nooit de fout om Bosnische koffie Turks noemen. Ook al lijkt het erg op elkaar. Zowel de Turkse als de Bosnische koffie wordt gemaakt door fijngemalen geroosterde koffiebonen te koken in een koperen koffiepot, een džezva. Maar waar in Turkije de koffie samen met het water wordt gekookt gaat in Bosnië eerst alleen het water op het vuur. Wanneer het water kookt wordt een kleine hoeveelheid water weggezet. De koffie wordt toegevoegd aan de džezva en een paar seconden op het vuur gezet, waardoor de koffie bijna overkookt en een dik schuim ontstaat. Vervolgens wordt het laatste beetje water toegevoegd.
Het verschil mag dan klein lijken, maar de Bosnische methode zou ervoor zorgen dat er meer schuim op de koffie komt en de koffie nóg sterker van smaak wordt.

Koffieritueel in Bosnië en Herzegovina
Bosnische koffie drinken is een heel ritueel. Om de Bosnische koffie te drinken schep je eerst een laagje schuim uit de džezva in je kopje. Dan giet je hier langzaam de koffie overheen. Op deze manier blijft de koffiedrab onderin de džezva zitten en komt niet in je koffiekopje terecht, maar krijg je wel een mooie schuimlaag. Per slot van rekening is Bosnische koffie zonder schuim helemaal geen Bosnische koffie. De koperen džezvas bevatten meestal 2 tot 3 kopjes hele sterke koffie en houden deze lang warm. Gelukkig maar, want koffie drinken in Bosnië kost veel tijd! Minstens een half uur, maar vaker drinken Bosniërs urenlang koffie om een goed gesprek te voeren. Koffiedrinken in Bosnië en Herzegovina is een hele belevenis!

Lokum van rozenwater
Al is de koffie niet Turks, je krijgt bij het kopje sterke Bosnische koffie overigens vaak wel Lokum geserveerd, ook wel bekend als Turks fruit. De vierkante blokjes zijn bestrooid met poedersuiker en zijn een heerlijk zoete Bosnische lekkernij. Bijzonder is vooral de traditionele versie met de smaak van rozenwater!
Tip: Wil jij een Bosnisch koffieset kopen? De straten van Sarajevo maar ook Mostar zijn bezaaid met winkels die deze verkopen. Volgens de verkopers zijn de setjes allemaal volledig handgemaakt op de traditionele manier. Wil je weten of dit echt waar is dan kan je dat eenvoudig zelf zien. Als er kleine lijnen over het metaal cirkelen, is de set machinaal gemaakt. Als het metaal volledig glad is, is de set handgemaakt.
Ik bezocht Bosnië en Herzegovina op uitnodiging van UNDP Regional Office Herzegovina ter promotie van de Via Dinarica. Ik maakte deze trip met Green Visions. Alle tips en meningen die ik hier deel zijn uiteraard van mijzelf. Lees ook over sneeuwschoenwandelen in Bosnië en Herzegovina, over Mostar en over reizen naar Bosnië en Herzegovina.
Wat een belevenis zo dat koffie drinken. Wel fijn dat de drab niet in je koffiekopje komt. In Griekenland zit de koffiedrab wel in je kopje en neem je dan net iets te enthousiast een slok dan zit al die drab in je mond en dat vind ik zo smerig. Overigens houd ik wel erg van koffie maar liefst wel met melk, dat is voor vele landen een doorn in het oog 😉
Leuk! Ik hou erg van koffie en die mag best een beetje sterk zijn. Bijzonder om zo’n koffie ritueel mee te maken! Lekker met wat zoets er bij! Ik ga meteen even een bakkie zetten ?
Dit is wel iets voor mij, ben dol op koffie! Wel een hele belevenis zo te lezen, erg leuk om mee te maken denk ik!
Wat leuk om te weten. Ik houd ook echt van koffie.