Voor wielerfans die enthousiast worden van het Vlaamse voorjaar is er het boek Stoempers van de kasseien. Een kleurrijke geschiedenis van de wielerklassiekers, opgeschreven door Harry Pearson.
Sport van het volk
Bij het horen van de namen van de Vlaamse wielerklassiekers gaan de harten van wielrenners sneller kloppen. Zo ook het hart van de Britse auteur Harry Pearson, sportjournalist bij The Guardian. Hij trekt een aantal maanden naar Vlaanderen, enkel en alleen om de wielerklassiekers van het voorjaar bij te wonen. Zijn ervaringen schrijft hij op in Stoempers van de kasseien. Tenminste dat is de Nederlandse vertaling door René van Veen. De oorspronkelijke titel is The Beast, The Emperor and The Milkman.
Die titel geeft voor mij al aan wat de essentie is van de echte Flandriens, de Vlaamse wielrenners. Beestachtige en taaie fietsers die in de meest zware omstandigheden hun wedstrijden fietsen. Die als keizers worden onthaald als ze als eerste over de finish komen. Maar in de tijd waarin deze wedstrijden hun oorsprong vinden is het wielrennen ook de sport van het volk, de coureurs waren melkmannen, arbeiders, die met prijzengeld wat extra inkomen bij elkaar sprokkelden.
Vlaamse voorjaar
In Stoempers van de kasseien brengt Pearson de koersen tot leven, die zo tussen eind februari en begin april in Vlaanderen worden verreden. Wat maakt deze wedstrijden nu zo episch? Misschien zijn het de weersomstandigheden waaronder ze worden verreden. Snijdende wind, stromende regen, temperaturen onder 0 en misschien zelfs wat sneeuw, waardoor alleen de renners die echt kunnen afzien de finish halen. Flandriens, worden zij genoemd. Misschien zijn het de kasseien, waarover de wielrenners stuiteren, stoempen, wegglippen als het regent, de soms troosteloze omgeving. De regen en wind van het Vlaamse voorjaar die de perfecte omstandigheden bieden voor zware en harde wedstrijden. Als de kasseien de renners niet de das om doen, zorgen regen en wind daar wel voor. Tenzij je een echte flandrien bent.
De geschiedenis van het fietsen in Vlaanderen
Pearson beschrijft de geschiedenis van de wedstrijden die nu wereldberoemd zijn, maar ontstaan zijn in armoede en ontberingen. Te beginnen met de Ronde van Vlaanderen die werd opgericht in 1913, Gent-Wevelgem, Driedaagse De Panne – Koksijde, Luik-Bastenaken-Luik, Omloop Het Nieuwsblad, Nokere Koerse, Dwars door Vlaanderen, de Omloop van Wetteren en Parijs-Roubaix. Want al wordt de laatste in Frankrijk verreden, de wedstrijd doet aan als een Vlaamse klassieker.
In Stoempers van de kasseien lees je ook de verhalen van renners die geschiedenis hebben geschreven of de onbekendere renners over wie bijzondere verhalen te vertellen zijn. De schrijver blijft niet weg van alcohol, drugs en dopingschandalen, die natuurlijk ook met de wielerwedstrijden verweven zijn. Pearson vertelt de echte wielerverhalen uit het Vlaamse voorjaar en hij weet de ziel van de Vlaamse wielercultuur te vangen, die de Vlamingen toch echt in het DNA zit.
Op de omslag
“Met een brute kracht doorboort de stoemper wind, regen, kasseien, zandwegen en bergen. En het liefst allemaal gecombineerd. Wie stoempt, is Hulk op de fiets. In Stoempers van de kasseien neemt sportjournalist en door wielrennen geobsedeerde Harry Pearson je mee door de striemende regen, die je door de wind haast horizontaal in het gezicht wordt gejaagd, door eindeloze polders, langs klonterige akkerwegen, over kiezen uit de mond klapperende kasseien en langs vele biercafés. Hij beschrijft op kleurrijke wijze meer dan 500 jaar Europese geschiedenis en onderzoekt de personages, de mythen en rivaliteit die van deze contreien een plek maken waar fietsen een religie is en waar de renners in lycra geklede priesters zijn.”
Stoempers van de kasseien. Een kleurrijke geschiedenis van de wielerklassiekers
Harry Pearson
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN 9789045217000
Bestel Stoempers van de kasseien via bol.com

Geef een reactie