Met de fiets op vakantie gaan is misschien wel de beste manier om een bestemming te ontdekken. Maar hoe pak je dat aan? Ik zet een aantal dingen op een rij waar je aan moet denken.
Kies de juiste fiets
En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit hoeft echt geen dure, nieuwe fiets te zijn. Kies juist de fiets die je al hebt en waar je aan gewend bent. Zorg wel dat de fiets technisch in orde is – je wilt niet op vakantie pech krijgen – en vervang eventueel de banden en remblokken nog. Verder is de fietskeuze vooral afhankelijk van het terrein. Fiets je vooral over asfalt, of is de route overwegend onverhard? Heb je een gravelfiets, dan is dit een goede tussenweg. Een gravelfiets is geschikt voor het meeste terrein.
Hoe lang ga je op fietsvakantie?
Bepaal vooraf hoeveel tijd je wilt uittrekken voor je fietsvakantie. Wil je een paar weken op fietsvakantie, of 6 maanden? Aan de hand daarvan kun je je route uitstippelen. Heb je de tijd, dan kun je meerdere landen doorkruisen. Een kortere fietsvakantie leent zich beter voor 1 land of regio. Bereken vooraf welke afstand je per dag kunt afleggen, dat kan 50 kilometer zijn maar ook 150, dan kun je ongeveer bepalen welke totale afstand haalbaar is.
Zoek een mooie route
Mooie routes te over. Kijk bijvoorbeeld eens naar de langeafstandsfietsroutes in Europa. Of zet zelf je route uit in Komoot. Dat programma gebruik ik zelf vaak: met Komoot kun je de route plannen die het beste bij jou past. Ik probeer vaak de kleinere wegen te kiezen, dan merk je onderweg pas echt hoe elke dag het landschap, de gebouwen en de cultuur veranderen. Het grote voordeel van bestaande fietsroutes is dat ze vaak langs alle bijzondere plekken in de omgeving voeren.
Accommodatie tijdens je reis
Je kunt voor je fietsvakantie alle accommodaties vooral al vastleggen, of onderweg kijken waar je naartoe fietst en ter plekke een overnachtingsplek kiezen. En dan heb je nog de keuze of je in een hotel overnacht of ervoor kiest om te gaan kamperen in een tent. Slim om hier op tijd over na te denken, want als je steeds in een hotel overnacht hoef je een stuk minder mee te nemen. Je kunt de tent, slaapzak en kookspullen thuislaten. Wil je liever kamperen, dan zou je ook kunnen gaan wildkamperen. In sommige landen mag je overal je tent opzetten en daar overnachten.
Ga fit op pad
Een fietsvakantie vraagt fysiek best wat van je. Zorg er dus voor dat je fit bent voor je op pad gaat. Zorg voor voldoende training en volg eventueel een trainingsprogramma. Heb je echt een sportieve uitdaging staan, dan wil je een goede FTP en een wattage per kilo lichaamsgewicht hebben. Gelukkig kun je een FTP en je gemakkelijk zelf berekenen. Maar leg de lat ook niet te hoog. Je hoeft niet heel getraind te zijn voor een fietsvakantie. Begin gewoon met een meer eenvoudige route en een bescheiden dagafstand.
Geef een reactie