Tijdens mijn trip naar Appelscha stap ik op de mountainbike voor een mooie tocht over het Aekingerzand, ga ik winterwandelen in Oldeberkoop en mag ik overnachten in een echt Fries boshuisje. Ik ervaar 2 dagen lang hoe je kunt genieten van een winters micro adventure in Zuidoost Friesland!
Op pad in Zuidoost Friesland
Eerlijk is eerlijk. Heb je méér dan 2 dagen de tijd, dan zul je je ook zeker niet vervelen. Ik was er de afgelopen zomers ook. Maar nu ga ik 2 dagen samen met Mirre van de blog De Nederlandse Toerist op pad om te ontdekken of de regio Zuidoost Friesland ook in de winter een aanrader is. Een dag eerder waren Antonette en Bregje al in de regio Rottevalle/Drachten, na ons volgen Wanda en Carolien in Heerenveen en Oranjewoud. We mogen dus weer genieten van een echte outdoor-estafette. Voor Mirre en mij is het een micro adventure: een avontuur dat prima in 2 dagen te plannen is. In korte tijd ontdekken we verschillende natuurgebieden, gaan we mountainbiken én wandelen en ontspannen we een avondje in een fijn boshuis.
Mountainbiken over het Aekingerzand
Een tijdje geleden was ik ook in Appelscha en ging ik met de Jongens van Outdoor suppen in Ravenswoud. Super leuk om te doen! Toen ze hoorden dat ik vooral ook heel veel fiets, gaven ze me meteen de tip om een keer terug te komen voor de mountainbikeroute. En hier ben ik dan! Samen met Mirre, want wij zijn allebei echte fietsers.
Gids Tycho van de Jongens van Outdoor neemt ons mee door de mooie natuur van Appelscha. De mountainbikeroute Appelscha voert door het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het natuurgebied op de grens van beide provincies. Na de Veluwe is dit het grootste bosgebied van Nederland, maar het park staat toch vooral bekend om de zandduinen; het Aekingerzand.
De Kale Duinen, zoals het Aekingerzand ook wel genoemd wordt, ken ik vooral van de zomer. Toen fietste ik een klein stukje van de mountainbikeroute Appelscha. Waar het toen loodzwaar én technisch was omdat je door het mulle zand moest fietsen, is het vandaag de modder die het pittig maakt.
De MTB route bestaat uit single tracks, een paar klimmetjes en afdalingen. De route loopt over heidegebied, door bossen en over zandduinen. Er zit genoeg afwisseling in. Omdat de route overwegend vlak is en ook veel brede paden heeft, is het een prima route voor beginnende mountainbikers. Wij vermaken ons prima!
Mountainbike huren in Appelscha
Een mountainbike huren in Appelscha kan bij Kramer Fietsverhuur Appelscha. Deze verhuurder zit direct naast De Jongens van Outdoor en ook nog eens aan de start van de kortere maar technische rode mountainbikeroute Appelscha-Bosberg.
In Zuidoost Friesland vind je trouwens nog meer mooie onverharde tracks. Ik fietste eerder al de mountainbikeroute Beetsterzwaag (32 kilometer), en nu dus de mountainbikeroute Appelscha (16 kilometer). Je hebt ook nog de mountainbikeroutes Gorredijk (30 kilometer) en Drachten (20 kilometer).

Bosbergtoren
Eigenlijk wilden we nog een kijkje nemen bij de Bosbergtoren, maar de schemer zet al in en de toren is gesloten. Helaas, want vanaf de 33 meter hoge uitkijktoren die ook nog eens op een 20 meter hoog stuifduin staat, heb je uitzicht over het Nationaal Park het Drents-Friese Wold en de steden Leeuwarden en zelfs Groningen. Wel een goede reden om binnenkort nog eens terug te komen. Vanaf 1 juli is de toren weer geopend en dan zijn de omliggende bossen trouwens ook nog eens op haar mooist.
Naar de Jongens van Outdoor, of naar de appeltaart?
Na het mountainbiken kun je in Appelscha aanschuiven bij de Jongens van Outdoor voor een lunch of een biertje op het terras. Nu is de horeca vanavond gesloten en dus zit een biertje er niet in, maar niet getreurd. Want is er na het fietsen iets fijner dan verse appeltaart? Gea van Restaurant de Bosberg heeft speciaal voor Mirre en mij appeltaart gebakken. Heerlijk! Die eten we zo op in het huisje, samen met een lekker warme kop thee. Ik maak meteen een mental note om de appeltaart binnenkort wéér te proeven: je kunt deze namelijk als brievenbuspakje bestellen. En het restaurant sluit zo, vanwege de avondlockdown, maar je kunt hier ’s middags na je fietstocht ook even lekker genieten van koffie met appeltaart.

Een echt Fries boshuisje
Mirre en ik hoeven gelukkig niet lang te wachten voor we aan kunnen vallen op de appeltaart. We overnachten vandaag namelijk bij Boshuis Friesche Duin, in de bossen van Appelscha. We moeten er even naar zoeken, maar dan zien we het zwarte huisje tussen de bomen opdoemen. Wauw! We lijken in een droom te stappen. Een zwart gebeitst, Scandinavisch houten huis met witte kozijnen en een beetje industriële inrichting. Met eikenhouten balken, een stoere betonnen vloer en een houtkachel die we al snel aansteken om ons te nestelen op de fijne banken in de zithoek.
De overnachting is helemaal af als we ’s avonds nog eten ophalen bij Het witte Huis en er ’s ochtends een heerlijk ontbijt wordt bezorgd door het familiebedrijf de echte Bakker De Vent. Zeker als je met meer personen hier verblijft, er zijn 8 slaapplekken in het huisje, is het heerlijk om je verse ontbijt te laten bezorgen. Wel zo makkelijk én lekker.
Boshuis Friesche Duin Appelscha
Meer leren over de omgeving
’s Ochtends vroeg is het tijd om eerst iets meer te leren over de omgeving, zo op het randje van Drenthe en Friesland. Dit doen we tijdens een rondleiding bij het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde. De omgeving was Noordwolde was een arm gebied met schrale heidegrond, waar 2 eeuwen lang voornamelijk werd geleefd van het turfsteken. Dit ontdekte ik al toen ik hier ging SUPpen en je goed kon zien waar er vroeger turf is gestoken en werd vervoerd via lange kanalen.
Noordwolde was arm en mensen leefde in plaggenhutten. Met hulp van de overheid werd hier door de minister van Onderwijs een Rijksrietvlechtschool opgericht die direct onder de minister viel, een school waar jongens en zelfs een paar meisjes konden leren rietvlechten. Een ambacht die het dorp een nieuwe inkomstenbron bood. Het statige rijksmonument herbergt nu een museum. Naast van alles over de school, je kunt hier bijvoorbeeld een oud praktijklokaal zien, zie je ook hoe hedendaagse designers zoals Jan des Bouvrie en Marcel Wanders werken met riet en rotan. Zo staat er de bekende Knotted Chair van Marcel Wanders.
De taartjes van Tramhalte Plein Noordwolde
We hoeven no geen 20 meter te lopen naar Tramhalte Plein. Een lunchroom in het voormalige tramstation van de Nederlandse Tramweg Maatschappij (NTM). We besluiten een broodje met gegrilde groente te delen, zodat we hierna nog een proefplankje kunnen bestellen met lekkere taartjes. Even twijfelen we of we nog wel willen gaan wandelen vanmiddag, want wat zijn de taarten hier heerlijk. Je kunt bij Tramhalte Plein ook een high tea bestellen, met onbeperkt thee en een etagère vol lekkere taartjes en lekkernijen. Dat klinkt wel heel verleidelijk….. Want om eerlijk te zijn, alleen al voor deze taarten zou ik vanaf Utrecht naar Zuidoost Friesland rijden.
Oldeberkoop ontdekken
We besluiten toch naar Oldeberkoop te gaan, een klein karakteristiek dorp in de Ooststellingwerf. Het dorp ligt midden tussen de Turfroute en de Friese Waterlinie, en is vol rijksmonumenten een de romaanse Bonifatiuskerk. Vanaf hier kun je een wandeling maken naar de Bekhofschans, een oude verdedigingsschans van de Friese verdedigingswerken tegen de Spanjaarden. Je moet even goed kijken om de hoger gelegen aarden wallen te onderscheiden, maar dan zie ik de stervormige punten van de schans en zie ik waar ooit de gracht eromheen gelegen heeft.
Vanaf deze plek kun je mooi wandelen langs de rivier de Linde, we lopen een stuk van de wandelroute, maar er is meer te ontdekken. Mirre en ik dwalen nog even over de Delleboersterheide in het beekdal van de Tsjonger en bij het Diakonievene. We proberen nog even Gallowayrunderen te spotten, of een das, ringslang of watersalamander. Deze dieren leven hier namelijk allemaal. Maar langzaam zet de schemering in. Hiervoor komen we dus nog een keer terug. Ons micro adventure in Zuidoost Friesland zit erop!

Micro adventure in Zuidoost Friesland
Mountainbiken, winterwandelen, overnachten in een boshuis… mijn micro adventure is helemaal compleet. Het schaatsen mist misschien alleen nog, dat is wel echt Fries, maar daarvoor ga ik in januari weer terug. Naar het NK Allround & Sprint in Heerenveen, ook Zuidoost Friesland, trouwens. Wat is er hier veel te beleven.
Disclaimer: ik maakte deze trip op uitnodiging van Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland. Lees hier alles over de regio Zuidoost Friesland.
Bedankt voor het leuke avontuur!
Wat leuk om jouw verhaal te lezen over je micro avontuur in het Andere Friesland. Volgens mij heb je het super naar je zin gehad. Dat fietsen zag er echt tof uit, en wat een leuk boshuisje!
Leuk leuk Aniek! Ik ken deze regio als Friezin amper, dus jullie hebben mij echt geïnspireerd om hier ook op pad te gaan. Nu al zin in!
Prima idee voor het geval we dit voorjaar in Nederland blijven. Dank je!
Oh, heerlijk bezig geweest in de natuur daar. Kan me voorstellen dat het niet erg is om langer dan 2 dagen te blijven. Geloof zeker dat wij ons dan ook niet zouden vervelen. Hopelijk kun je deze winter nog terug om te schaatsen.