Mountainbikeroute Beetsterzwaag: boomwortels en single tracks

door Aniek

Mountainbikeroute Beetsterzwaag: boomwortels en single tracks

De Mountainbikeroute Beetsterzwaag is 32 kilometer genieten. Veel boomwortels, veel single tracks en flink wat bochtenwerk. Voeg daar een paar hindernissen en mooie Friese natuur aan toe, en je hebt een prachtroute te pakken.

Mountainbiken in Friesland
Mountainbiken in Friesland

Mtb-route Beetsterzwaag

In Friesland stap ik op de fiets om de mtb-route Beetsterzwaag te verkennen. Deze mountainbikeroute is ruim 30 kilometer lang, is technisch uitdagend maar heeft geen echt moeilijke stukken. Het is vooral goed manoeuvreren over de single tracks en wat bredere gravelpaden, en opletten bij de vele boomwortels op de paden. Maar het is ook genieten van de open velden vol vingerhoedskruid, de groene bossen en alpaca’s in de wei.

Mountainbikeroute Beetsterzwaag
Mountainbikeroute Beetsterzwaag
Open velden vol vingerhoedskruid
Open velden vol vingerhoedskruid
Alpaca's in de weide
Alpaca’s in de weide

Hier en daar vind je nog wat langere verharde stukken, waaronder een deel door een woonwijk. Maar voor het overgrote deel is het een afwisselde route, over zachte en losse ondergrond. Vooral leuk zijn de kunstmatige hindernissen die je onderweg tegenkomt, bruggetjes en drops, en de pumptrack bmx-achtige stukken. Kijk, daar geniet ik dan van met mijn veldrit/gravelfiets!

Vergeleken met de Utrechtse Heuvelrug waar ik normaal gesproken fiets is deze mountainbikeroute rustig en kom ik weinig andere fietsers tegen. Zes mountainbikers, in het weekend, en over een route van ruim 30 kilometer. Hierdoor kan je de route fijn op je eigen tempo rijden en hoef je niet constant andere fietsers in te halen, of voor ze aan de kant te gaan. Dit maakt dat je heerlijk relaxed fietst. Als je maar wel op blijft letten bij die boomwortels, een foutje wordt zo afgestraft.

Boomwortels zijn er volop tijdens de Mountainbikeroute Beetsterzwaag
Boomwortels zijn er volop tijdens de Mountainbikeroute Beetsterzwaag
Single track tijdens de Mountainbikeroute Beetsterzwaag
Single track tijdens de Mountainbikeroute Beetsterzwaag

Pro tips

De route is te fietsen met een hardtail of veldritfiets (dat deed ik namelijk ook), maar alleen als je het leuk vindt om onderweg over veel boomwortels te fietsen en technisch goed genoeg bent. Houd je van een technische route waar je veel manoeuvreert, en wil je wat intervallen, dan is de route echt leuk om te doen met een veldritfiets. Wil je de route vooral snel fietsen, kies dan voor een mtb met voorvering. Daarmee ga je stukken sneller over de segmenten met wortels.

Onderweg kom je flink wat brandnetels tegen en stilstaan betekent aangevallen worden door de muggen (in ieder geval toen ik er in juni fietste), dus handschoentjes en DEET zijn geen overbodige luxe. Zeker als je zoals ik snel gestoken wordt door muggen.

Mtb-route Beetsterzwaag
Mtb-route Beetsterzwaag

Let op: MTB-vignet verplicht

Om de mountainbiketrack te mogen rijden heb je een MTB-vignet (Natuurmonumenten) nodig. Koop je MTB-vignet online. Het GPX bestand download je via MTBroutes.nl. Het officiële startpunt is in Olterterp, Hotel Restaurant Het Witte Huis, maar je kunt de route prima op andere punten oppakken. De route is makkelijk te volgen dankzij de houten palen met in het groen het MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Mountainbikeroute Beetsterzwaag volg je via bordjes met het mtb-teken
Mountainbikeroute Beetsterzwaag volg je via bordjes met het mtb-teken

Over Zuidoost Friesland

Ik fietste deze route tijdens mijn mini-vakantie door Zuidoost Friesland. Lees meer over mijn route (met een elektrische boot!) of over mijn middagje suppen bij Ravenswoud en Appelscha.

Disclaimer

Ik bezocht de regio op uitnodiging van Zuidoost Friesland. Kijk op www.zuidoostfriesland.nl voor meer informatie.

Mountainbikeroute Beetsterzwaag
Mountainbikeroute Beetsterzwaag
Fietsen in Beetzterzwaag
Fietsen in Beetzterzwaag

Ook leuk om te lezen!

4 comments

Klaas adema juli 1, 2020 - 11:53 pm

Leuk neer gezet verhaal en koopt idd wel aardig, ik help met regelmaat mee aan het onderhoud aan deze route wat door de covid19 ellende bijna stil staat ( welke de brandnetels als gevolg is) hier en daar word nog wel wat gedaan maar de vaste onderhouds data zijn tot nader order geschrapt ik vermoet na de vakanties dat weer van start gaat. De boom wortels is het gevolg van jaren gebruik het zand verdwijnt de wortels komen, ook daar staan wel plannen voor klaar om dat aan te pakken. Ik heb ook mee gebouwd aan verschillende hout bouw werken als het aan ons lag kwamen die er veel meer, echter is het ook de kwestie de eigennaar van dat deel grond moet er wel mee accorrd mee zijn dat wij die maken. Probeer de andere routes er eens bij te pakken. Rood ( 23 km ). Blauw (18 km ) ook beiden middels goeie bebording aangegeven.

Reageren
Aniek juli 2, 2020 - 11:38 am

Bedankt voor het onderhoud! De route lag er prima bij hoor. De boomwortels vond ik juist wel een fijne extra hindernis, maar ik begrijp wel dat niet iedereen er zo over denkt. Ik wil de route zeker nog een keer fietsen en dan pak ik de andere routes er ook bij.

Reageren
Anne - Ditisanne.nl juli 3, 2020 - 11:19 am

Wat leuk! Ik zou eigenlijk ook eens moeten proberen of mountainbiken wat voor mij is, zeker als ik je foto’s zie word ik er wel enthousiast over. In februari verhuizen we naar de Veluwe en daar kun je volgens mij fantastisch mountainbiken. Maar deze route is ook wel erg mooi zo te zien, leuk!

Reageren
Aniek juli 4, 2020 - 10:09 am

Ja, daar kan je ook prachtig mountainbiken!

Reageren

Laat een bericht achter