Muziek luisteren tijdens het sporten? De Plantronics BackBeat 300 getest

door Aniek

Muziek luisteren tijdens het sporten? De Plantronics BackBeat 300 getest

Ik ben er heilig van overtuigd: muziek luisteren tijdens het sporten verbetert je sportprestatie. En dus luister ik vaak naar muziek wanneer ik ga hardlopen of fietsen. Ik mocht de Plantronics BackBeat 300 testen: ultralichte en draadloze sportoordopjes. Spoiler alert: ik ben fan.

Muziek luisteren tijdens het sporten

Wist je dat je betere sportresultaten behaalt wanneer je naar muziek luistert? Mijn mental coach vertelde het me vorig jaar al, toen ik trainde voor mijn wedstrijd in Amerika: de juiste muziek zorgt ervoor dat je ontspant óf geeft je juist gezonde spanning zodat je scherp aan de wedstrijd begint. Mijn huiswerk bestond dus onder andere uit het maken van Spotify lijstjes.

Maar waarom is het luisteren van muziek eigenlijk van invloed op je sportprestatie? Niet alleen is de beat tijdens de training fijn om naar te luisteren. Muziek verhoogt je concentratie en focus, vermindert het gevoel van vermoeidheid en pijn en zorgt ervoor dat je in een flow terecht komt. Zeker bij duursporten zoals fietsen en hardlopen kan je zo je trainingen beter volhouden. Ook geeft muziek je het gevoel dat het sporten niet zo zwaar is, terwijl negatieve gedachten zoals spanning en angst onderdrukt worden. Wel zo fijn.

De Plantronics BackBeat 300 getest
De Plantronics BackBeat 300 getest

De Plantronics BackBeat 300 getest

Wat merkte ik in Amerika hiervan? Dat ik me dankzij de muziek af kon sluiten van alle hectiek om me heen en me helemaal kon focussen op de wedstrijd. Alleen was ik wel aan het klungelen met iPhone oordopjes die steeds uitvielen, of de draad die in de knoop raakte. Niet ideaal. Ik was dus enthousiast toen ik gevraagd werd de Plantronics BlackBeat 300 te testen. Ik ontving uit deze serie de Plantronics BackBeat Fit 305.

Na een paar weken sporten en testen ben ik fan van de draadloze oordopjes. Ze zijn vooral erg geschikt voor het hardlopen of bijvoorbeeld fitnessen. Tijdens het fietsen heb ik meestal geen muziek op, dat is te gevaarlijk met het verkeer, maar wél tijdens bijvoorbeeld een warming-up of wanneer ik indoor fiets.

Bij het eerste gebruik is verbinding maken met je smartphone heel eenvoudig en feitelijk een kwestie van Bluetooth inschakelen en vervolgens de oortelefoons opstarten. Met de bediening in het snoer kan je het volume aanpassen, nummers overslaan, maar ook oproepen op je telefoon beantwoorden. De bediening is wat groot, zeker vergeleken met de rest van de oordopjes, maar werkt goed.

De Plantronics BackBeat 300 getest
Muziek luisteren tijdens het sporten

Ultralichte en draadloze sportoordopjes

De draadloze oordopjes zelf zijn ultralicht. Door de secure-fit eartips blijven de oordopjes goed zitten tijdens het sporten. Waar ik bij gewone oordopjes vaak merk dat deze uit mijn oren vallen zodat ik ze steeds in mijn oor moet drukken, of ik pijnlijke oren krijg van de oordopjes, is dat bij de BackBeat FIT 300 niet het geval. Ik kan ze comfortabel uren achter elkaar dragen. Er zitten drie maten oordopjes bij, zodat je kan testen welke voor jou het fijnste is. De oordopjes blokkeren een deel van het omgevingsgeluid. Zo kan je muziek luisteren, maar hoor je nog deels het verkeer om je heen. Wel zo veilig.

De oordopjes zijn verbonden door een geweven sportkabel. De kabel is hierdoor lekker flexibel en licht en je kan deze met een klem vastzetten aan je shirt. De oorsportoordopjes hebben een zweetbestendige coating en zijn dus bestand tegen zweet en regen. Zwemmen kan er overigens niet mee, maar een flinke regenbui is geen probleem.

De Plantronics BackBeat 300 getest
De Plantronics BackBeat 300 getest

Het duurt ongeveer 90 minuten om de oordopjes op te laden tot 100%. Ze hebben dan een batterijduur van zo’n zes uur, wat betekent dat je ze niet na iedere training hoeft op te laden. Dit kan trouwens eenvoudig via USB. De oordopjes worden geleverd met een klein etui, zodat de oordopjes goed beschermd zijn en je ze gemakkelijk in je sporttas kan vinden.

Plantronics BackBeat 300 getest

Conclusie: de Plantronics BlackBeat 300 zijn fijne sportoordopjes. Ze zijn lichtgewicht, draadloos en bestand tegen sporttrainingen. Ze zijn zo klein dat je ze overal mee naartoe neemt. Nu nog een nieuwe Spotify lijst maken!

De Plantronics BackBeat 300 getest
De Plantronics BackBeat 300 getest

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Judith maart 21, 2018 - 4:23 pm

Die is wel super licht lijkt het zo! Wil ik ook wel hebben voor tijdens het hardlopen.

Reageren
Kiki maart 22, 2018 - 11:05 am

Deze lijken mij super handig!! Ik heb nu oortjes in, maar die glijden een soort van uit mijn oor. bloedirritant!!

Reageren
nicole maart 22, 2018 - 2:42 pm

Klinkt goed! Ik vind het altijd belangrijk dat ze niet uit mijn oren vallen tijdens het lopen. Dat vind ik echt zo irritant!

Reageren
Jamey maart 22, 2018 - 2:53 pm

Klinkt zeker goed! Ik had zelf
Een paar van sudo volgens mij maar die vielen elke keer uit.

Reageren
Merel maart 22, 2018 - 4:09 pm

Deze lijken me heel erg fijn, vooral omdat ze goed blijven zitten. Zoals de rest ook al benoemt: niks zo irritant als oordopjes die uit je oor schieten.

Reageren
tamara maart 23, 2018 - 11:50 am

Super fijn ik heb ook vaak oortjes gehad die uitvallen tijdens het sporten of de muziek niet goed hoorde door de achtergronden van de apparaten

Reageren
Judith maart 24, 2018 - 8:31 am

Sinds ik draadloos ben wil ik echt niet meer anders!

Reageren
querine maart 26, 2018 - 12:19 pm

ik heb een aparte playlist met nummers voor het sporten, alleen maar hiphop rap, rnb hou ik weer voor in de auto.

Reageren

Laat een bericht achter