Ontdek deze afwisselende wandelroute over de Gorsselse Heide

door Aniek

Ontdek deze afwisselende wandelroute over de Gorsselse Heide

Midden in de Achterhoek ontdek ik deze wandelroute over de Gorsselse Heide. Een afwisselende wandeling van zo’n 8 kilometer over de Gorsselse Heide, door de omliggende bossen én met een aantal uitkijkheuvels om te beklimmen.

De Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een voormalig militair oefen- en schietterrein in de Achterhoek in Gelderland. De heide ligt ten zuidoosten van het dorp Gorssel, tussen Deventer, Zutphen en Lochem in. Tegenwoordig is de Gorsselse Heide een natuurgebied waar een aantal prachtige wandelroutes en fietsroutes zijn uitgezet over de heide en door de bossen.

Wandelnetwerk Achterhoek: De Zessprong
Wandelnetwerk Achterhoek: De Zessprong

Wandelroute over de Gorsselse Heide

Vanaf Utrecht is het een uurtje rijden naar het startpunt van de wandelroute bij restaurant De Zevensprong. De randstedeling in mij maakt zich nog even zorgen over het vinden van een parkeerplek, want het is een heerlijk zonnige en winterse zondagmiddag. Eenmaal bij het restaurant blijken er amper auto’s te staan, dus ik heb me voor niets zorgen gemaakt.

Snel trek ik mijn wandelschoenen aan. Vanaf De Zevensprong volg ik de Elzerdijk, een onverharde weg waar ik een enkele auto tegenkom. Naast de weg zie ik overal borden die Wijngaard de Zessprong aangeven. Nu is de wijngaard gesloten, maar aan het einde van je wandeling zal je hier vast een lekker wijntje kunnen proeven. Ik loop verder en al snel ben ik bij het hek dat het begin van de Gorsselse Heide aangeeft.

Wandelroute over de Gorsselse Heide
Wandelroute over de Gorsselse Heide
Elzerdijk in de Achterhoek
Elzerdijk in de Achterhoek

Een prachtig ven midden op de heide

De route loopt een klein stukje door rabatbossen, opgehoogde stukken grond waardoor de bomen in de natte gebieden kunnen groeien. Dan kom ik uit bij een wandelbrug over het ven. Ik houd even stil om van de omgeving te genieten. De zon schijnt volop en de kleuren zijn prachtig. Al ziet het er heerlijk zonnig uit, toch zie ik op sommige plekken een dun laagje ijs op het ven liggen. En wat is het hier heerlijk rustig. Ik woon in Utrecht, dus ik ben de drukte van de Utrechtse Heuvelrug gewend. Op een mooie zondagmiddag als vandaag is het er prachtig, daar niet van, maar ook behoorlijk druk. Op de Gorsselse Heide kom ik maar een paar wandelaars tegen.

Gorsselse Heide
Gorsselse Heide
Ven op de Gorsselse Heide
Ven op de Gorsselse Heide

Ik loop langzaam verder, voorbij een houten hek. Aan mijn linkerkant zie ik wilde gagelstruiken, die vaak groeien op heidevelden en in laagveenmoerassen. Iets verderop begint de heide echt. De bloemen zijn niet meer paars, daarvoor ben ik toch echt een paar maanden te laat, maar het ziet er prachtig uit.

Gorsselse Heide
Gorsselse Heide

Voormalig militair oefenterrein

In de verte doemen heuvels midden in het landschap op. Het zijn schietbulten, een herinnering uit de tijd dat de heide nog een militair oefenterrein was. Ik loop een rondje om een van de heuvels en zie dat je deze ook kunt beklimmen voor een mooi uitzicht op de heide. Niet heel veel later verlaat ik de heide alweer en volg ik een tijdje de Reeverdijk, een zandweg met een fietspad ernaast. Naast de weg zie ik ook een mtb-route door het landschap slingeren. Ik maak meteen een mental note om hier nog een keer terug te komen met mijn fiets. Bij een bankje houd ik even pauze om de verse gemberthee te drinken die ik mee heb genomen.

Wandelen over de Reeverdijk
Wandelen over de Reeverdijk
Schietheuvel op de Gorsselse Heide
Schietheuvel op de Gorsselse Heide

Smalle paden door het bos

Vanaf hier maakt de route een paar extra lussen door het bos. Ik wandel over brede zandpaden en kleine bospaden die je waarschijnlijk niet zou vinden als je de route niet weet. Het is wel oppassen geblazen. De wandelroute gaat soms een stuk over de mtb-paden heen. De paden zijn zo smal dat voor fietsers uitwijken lastig kan zijn. Als wandelaar moet je dus op tijd de ruimte geven.

Door het veld
Door het veld
Door het bos
En door het bos

De route gaat verder door het bos. Ik sla linksaf wanneer ik bij een paar vervallen schuren kom, bij een oude boerderij. Iets verderop is een open veld met een kleine vijver. Op het bankje kun je fijn even pauze houden. Hierna volg ik nog even een smal kronkelend bospad, voor ik het laatste stuk over de heide wandel. Ik wil eigenlijk nog een laatste lus door het bos maken, maar helaas is deze weg afgesloten in verband met boswerkzaamheden. Jammer, dan wordt de route iets korter.

Werkzaamheden in het bos
Werkzaamheden in het bos
Werkzaamheden in het bos
Werkzaamheden in het bos

Gelukkig is er nog genoeg te doen in Gorssel. Ik heb tickets voor Museum MORE, dus ik loop terug naar de parkeerplaats en rijd naar het museum. Hier bezoek ik de Bob Ross tentoonstelling. Na een fijne wandeling door het bos en over de heide, kan ik hier genieten van zijn schilderijen van de natuur.

Bob Ross in Museum More
Bob Ross in Museum MORE in Gorssel

Wandelen over de Gorsselse Heide

Het startpunt van deze route is de Zesprong en restaurant de Zevensprong. Hier zijn ook enkele parkeerplaatsen. Een PDF met route-informatie vind je op de website van Gorssel. Neem je graag een kaart mee of wil je nog meer routes plannen? Maak deze dan op Komoot op koop de Staatsbosbeheer Wandelkaart 19 Noord-Veluwe. Lijkt jou dit een leuke wandelroute met kinderen? Bekijk dan ook deze blog over wandelen in Noord-Brabant met kinderen.

Ook leuk om te lezen!

16 comments

Jacoba december 8, 2020 - 11:50 am

Dit ziet er echt zo mooi uit! Ik kan niet wachten om weer in Nederland te gaan wandelen en ik ga dit gebied zeker onthouden 🙂

Reageren
Kirsten december 8, 2020 - 12:11 pm

Wat kent Nederland ook veel mooie plekjes! De MTB-route klinkt ook erg tof 🙂

Reageren
Maaike december 8, 2020 - 6:33 pm

Leuk! Ik ken dit gebied helemaal niet, maar krijg meteen zin in een lange winterwandeling door een mooi natuurgebied!

Reageren
Aniek december 8, 2020 - 8:22 pm

Hier zijn vooral korte wandelingen uitgezet, maar het is er niet minder mooi om 🙂

Reageren
Yvonne december 9, 2020 - 11:08 pm

Haha, ja dat is wel wat anders dan de Randstad qua parkeerproblemen. Hoewel het op sommige plekken in onze omgeving (Nijmegen-Arnhem) soms ook echt lastig kan zijn op zondagmiddag bij mooi weer. Prachtige wandeling trouwens en echt een cadeautje, dat heldere weer!

Reageren
Denise december 11, 2020 - 9:34 pm

Fijn dat het zo’n rustig gebied was. En wat apart die schietheuvel! Maar die zijn niet meer in gebruik dus?

Reageren
Aniek december 13, 2020 - 10:49 pm

Gelukkig niet nee 🙂 Het is nu een full-time natuurgebied 🙂

Reageren
Marcella december 12, 2020 - 6:38 pm

Leuke tip, volgens mij verblijven wij eind februari hier dichtbij in een huisje. Jouw wandeling op de Gorsselse Heide ziet er heel tof en lekker afwisselend uit!

Reageren
Aniek december 13, 2020 - 10:49 pm

Wij zijn er begin januari ook weer.

Reageren
Linda december 12, 2020 - 9:14 pm

Wat een mooie wandeling en wat had je heerlijk weer, zo fijn! Ik kende deze plek helemaal niet, maar dat maakt het niet minder mooi. Het ziet er perfect uit voor een leuke wandeling!

Reageren
Anne - DitisAnne.nl december 25, 2020 - 6:40 pm

Supermooi! Ik had nog nooit van de Gorsselse hei gehoord en dacht dat er in die hoek alleen maar weilanden lagen… Handige tip dus, ik zet hem op mijn lijstje!

Reageren
Aniek december 26, 2020 - 6:56 pm

Ik kende het gebied ook niet, maar kwam het tegen toen ik op Komoot naar wandelroutes zocht. Een aanrader!

Reageren
Kelly januari 1, 2021 - 8:15 pm

Wat een mooi gebied zeg! Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik ben ook nog nooit in de Achterhoek geweest. Ik wil in 2021 zeker meer van Nederland ontdekken dus ik zet deze op het lijstje.

Reageren
Gundi januari 2, 2021 - 12:06 am

Dat landschap is zo mooi. Ik zou er meteen naartoe willen voor een fotoshoot. Echt prachtig. Jammer dat het in Nederland is en niet in België.

Reageren
Janet januari 4, 2021 - 8:45 pm

Wat ziet dit er mooi uit zeg, een heel leuk gebied om te ontdekken. Ik ken het gebied nog niet en ik was een tijdje geleden nog in de buurt van de Achterhoek. Tijd om snel terug te gaan dus.

Reageren
Aniek januari 6, 2021 - 10:06 pm

Wij kwamen er ook per toeval bij uit, omdat ik tickets had voor Museum MORE. Maar is een aanrader!

Reageren

Laat een bericht achter