Rondje Ruigenhoek: een winterse wandeling in Utrecht

door Aniek

Rondje Ruigenhoek: een winterse wandeling in Utrecht

Kwakende ganzen boven mijn hoofd, een ijsblauwe lucht en knisperende rijp onder mijn voeten. En een indrukwekkend fort en betonnen bunkers van de Nieuwe Hollandse waterlinie. Het Rondje Ruigenhoek is een wandelroute die nét buiten Utrecht ligt. Toch is het weidse landschap van weilanden en kanalen een oase van rust, als je lekker vroeg op pad gaat. En in de winter is deze wandelroute misschien wel extra mooi.

Start van de wandelroute bij Noorderpark Ruigenhoek
Start van de wandelroute bij Noorderpark Ruigenhoek

De wandeling Rondje Ruigenhoek is ongeveer acht kilometer lang en start in het Noorderpark Ruigenhoek, nét buiten Utrecht. Hier vind je voldoende parkeerplaatsen en ook je fiets kun je hier prima kwijt. Ik ken het gebied van mijn studententijd, toen ik in Utrecht Overvecht woonde en hier wel eens ging hardlopen. Vanochtend is het rustig. Het is een echte winterse dag en de rijp knispert onder mijn schoenen als ik op pad ga.

Rietkraag in de Gagelpolder Utrecht
Rietkraag in de Gagelpolder Utrecht
De start van het Rondje Ruigenhoek
De start van het Rondje Ruigenhoek
Gagelpolder Utrecht
Gagelpolder Utrecht

Eerst wandel ik langs mooie waterplassen in de Gagelpolder. Er ligt een dun laagje ijs op het water en rijp op de velden. In de verte zie ik nog net de Molen Geesina. Vanochtend checkte ik de druktemonitor Utrecht om te zien hoe druk het zou zijn op de route en de uitkomst klopte helemaal: vroeg op de ochtend is het hier heerlijk rustig. Een paar wandelaars kom ik tegen, een eenzame fietser. Ik kan genieten van de stilte.

Rondje Ruigenhoek
Rondje Ruigenhoek
Rondje Ruigenhoek
Rondje Ruigenhoek

Bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Voor me zie ik een betonnen bunker opdoemen. Ik zal er nog heel wat tegenkomen vandaag. Het zijn groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie is ontworpen om Nederland in oorlogstijd te kunnen beschermen door het land tot kniehoogte onder water te zetten. Het land werd hierdoor onbegaanbaar. De sporen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je overal tussen Amsterdam en Dordrecht Zo fietste ik eerder al langs de waterwerken.

Een van de vele bunkers tijdens Rondje Ruigenhoek
Een van de vele bunkers tijdens Rondje Ruigenhoek
Volg de knooppunten Rondje Ruigenhoek
Volg de knooppunten

Wist je dat ook het Noorderpark-Ruigenhoek hierdoor is ontstaan? Dankzij de 19e-eeuwse militaire Kringenwet, moest het schootsveld rond de vestingwerken vrij worden gehouden. Hierdoor bleef het landschap open en vrij van bebouwing en is er nu nog zoveel vrije natuur.

Winters landschap
Winters landschap

Ik blijf ondertussen de knooppunten volgen. Deze wandeling lijkt me in alle seizoenen zijn eigen charme hebben, maar in de winter is het extra mooi. De ijsblauwe lucht, het laagje witte ijzel dat over het landschap ligt. De kanalen met een flinterdun laagje ijs er overheen. Ik blijf me verbazen dat je dit zo dicht bij de stad vindt en ik blijf maar foto’s maken. Wil jij de route ook lopen? Trek dan gerust wat extra tijd voor het wandelen uit, want ongetwijfeld neem je de tijd om stil te staan en het landschap in je op te nemen.

Wandelen door  het Noorderpark-Ruigenhoek
Wandelen door het Noorderpark-Ruigenhoek

Fort Ruigenhoek

Trots ligt het Fort Ruigenhoek in het landschap. Ik sta voor de poort van het indrukwekkend fort dat in 1869-1870 werd gebouwd. Het vierhoekige fort heeft bastions, bomvrije kazernes, remises en groepsschuilplaatsen. Je kunt er rondleidingen volgen en er moet ontzettend veel te zien zijn. Vandaag is het helaas gesloten en ook het informatiebord is door de rijp niet meer te lezen. Ik besluit meteen om nog een keer terug te komen.

Het indrukwekkende Fort Ruigenhoek
Het indrukwekkende Fort Ruigenhoek
Rijp op planten
Rijp op planten
Rijp op het informatiebord van Fort Ruigenhoek
Rijp op het informatiebord van Fort Ruigenhoek
Het indrukwekkende Fort Ruigenhoek
Het indrukwekkende Fort Ruigenhoek

Weids polderlandschap

Ik loop met een boog om het fort heen. Hierna kom ik echt uit bij het open polderlandschap van Utrecht. Het landschap is zo weids. Hoe mooi is het dat je dit zo dicht bij de stad Utrecht vindt? Het landschap is verkaveld, lange percelen met kanalen er tussendoor. Ik loop door de weilanden, met alleen zo nu en dan eenzame boerderijen.

Weids polderlandschap met boerderijen in de verte
Weids polderlandschap met boerderijen in de verte

Door de verkaveling gaan ook de wandelpaden veel rechtdoor, maar dat is geen straf. Ik loop nu over het Kikkerpad, met rechts van me kanalen met wuivende rietkragen. In de verte een paar boerderijen waar schapen in de wei staan. Waar je ook kijkt, het is prachtig. Ik kan het niet laten steeds naar de rietkragen toe te lopen voor een foto, al moet ik wel opletten dat ik niet wegzak in de drassige ondergrond.

Rietkragen
Ook de rietkragen hebben een witte waas
Wandelen in Utrecht
Wandelen in Utrecht

Gagelbos

Aan het einde van de weg sla ik linksaf en zie in de verte het Gagelbos opdoemen. Je kunt hier kiezen of je over het Kooijpad loopt, of de route volgt langs de rand van het Gagelbos. Het bos is vernoemd naar de struik gagel, die vooral voorkomt op venige grond. Hier vind je er dus de juiste omgeving voor.

Weilanden rondom Utrecht
Weilanden rondom Utrecht
Het Noorderpark Ruigenhoek
Het Noorderpark Ruigenhoek
Bruggetje bij het Gagelbos
Bruggetje bij het Gagelbos

Honderden ganzen

Ik laat het geasfalteerde pad achter me en volg een smal onverhard paadje. Boven mijn hoofd hoor ik het gekwaak van ganzen. In groepjes van drie, vier vliegen ze door de lucht, ondertussen luid kwakend. Iets verderop zie ik er nog veel meer. Met honderden zitten ze bij elkaar in een weiland. Wie wist dat er hier in de winter zoveel ganzen bij elkaar zitten? Het is bijzonder om te zien. De reiger aan de waterkant kijk niet op of om, tot ik voorzichtig dichterbij kom om een foto te maken. Hij schrikt op en vliegt weg, helaas, vandaag geen foto’s van vogels.

Riet aan de waterrand
Riet aan de waterrand
Overvliegende ganzen
Overvliegende ganzen
Overwinterende ganzen in Utrecht
Overwinterende ganzen in Utrecht

Recreatiegebied Ruigenhoek

Langzaam komt het einde van de wandeling dichterbij. Ik loop weer in het Recreatiegebied Ruigenhoek. Inmiddels is het later op de ochtend en wordt het drukker met wandelaars. Tijd om naar huis te gaan. Ik ben blij dat ik vandaag zo vroeg op pad ben gegaan. Het Rondje Ruigenhoek is een prachtige route, zeker ook in de winter. De wegen zijn niet heel spectaculair, met veel asfaltwegen en fietspaden, maar de weidse uitzichten maken alles goed. Het is bijzonder hoe je hier de drukke stad achter je laat en direct uitkomt in een weids landschap, zeker met alle sporen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die over het landschap verspreid liggen. En nu met de rijp die op de velden ligt… wat is het hier mooi wandelen!

Pauzeplek tijdens het Rondje Ruigenhoek
Pauzeplek tijdens het Rondje Ruigenhoek

Informatie over Rondje Ruigenhoek

Het Rondje Ruigenhoek start en finisht bij de parkeerplaats aan de Gageldijk, in de Utrechtse wijk Overvecht. De route is zo’n acht kilometer lang en de gps en meer informatie vind je op de website van Routes in Utrecht. Je kunt de route ook lopen door de knooppunten te volgen.

Disclaimer: deze blog ontstond in samenwerking met het Routebureau Utrecht

Ook leuk om te lezen!

14 comments

Jacoba februari 9, 2021 - 12:28 pm

Ik hou helemaal niet van kou en winter, maar als ik dit zo zie wil ik dit ook! Prachtig dat bevroren gras en dat dunnen laagje wit overal. Ook Fort Ruigenhoek ziet er tof uit. Dank voor de wandelinspiratie!

Reageren
Marko februari 13, 2021 - 2:38 pm

Het is zo mooi om te wandelen door een bevroren landschap. Ik loop de laatste dagen dus ook enorm te genieten van het winterse weer. Leuk ook deze wandeling die natuur combineert met erfgoed.

Reageren
Desi februari 13, 2021 - 4:05 pm

Wat een schitterende omgeving. Lijkt me heerlijk om hier te wandelen. mooi ik het polderland

Reageren
Linda februari 14, 2021 - 11:01 pm

Wat een mooie winterse wandeling! Wij maakten ook een winterse wandeling en ik heb er echt van genoten. Dat de natuur bevroren is en een klein beetje wit is maakt het extra mooi. Op deze plek zou ik ook wel een winterse wandeling willen maken, ziet er mooi uit!

Reageren
Marcella februari 17, 2021 - 8:20 pm

Wat een plaatje, dit gebied! Stuk voor stuk prachtige foto’s. Handig trouwens, die drukte monitor!

Reageren
Manon Ruitenberg februari 20, 2021 - 12:38 pm

Om auto te rijden in deze sneeuw en vrieskoud vind ik een uitdaging. Maar om lekker te wandelen en mooie foto’s te maken… tja dat is een kadootje. Mooie foto’s.

Reageren
Kelly februari 26, 2021 - 7:46 pm

Wat een mooie wandeling zeg en prachtige foto’s. Ik vond de sneeuw wel mooi, maar ben eerlijk gezegd erg blij met de warmere temperaturen. Ben blij als de winter voorbij is.

Reageren
Aniek maart 2, 2021 - 8:01 pm

Dan ben je waarschijnlijk wel blij met het warme weer nu?

Reageren
Yvonne maart 1, 2021 - 5:50 pm

Ziet eruit als een hele fijne wandeling. Wat lijkt het al lang geleden, die winterse week, haha.. ik heb echt voorjaar in m’n hoofd nu, hoewel het hier vanochtend nog behoorlijk fris was.

Reageren
Aniek maart 2, 2021 - 7:59 pm

Een week later fietste ik hier lekker warm in de zon. Bizar!

Reageren
Cindy maart 3, 2021 - 9:41 pm

Bedankt voor de tip! De afgelopen maanden heb ik al veel wandelingen gemaakt in de provincie Utrecht, maar aan de forten bij Utrecht had ik nog niet gedacht. Dus deze ga ik onthouden voor een komend weekend!

Reageren
Janet maart 6, 2021 - 11:31 am

Heerlijk met al die foto’s, het ziet er prachtig uit. Het lijkt me ook een heerlijke wandeling in de zon straks!

Reageren
Anne - Ditisanne.nl maart 6, 2021 - 10:27 pm

Ziet er heel tof uit! Utrecht is inderdaad een mooie omgeving om te wandelen, helemaal met zulke mooie omstandigheden!

Reageren
Kirsten maart 8, 2021 - 3:29 pm

Wat een fijne winterse foto’s. En wat is het ook prachtig en lekker om in zo’n winters landschap rond te wandelen!

Reageren

Laat een bericht achter