Rondreis Israel: een unieke ervaring

door Aniek

Rondreis Israel: een unieke ervaring

Ik ontdek het historische Jeruzalem, het levendige Tel Aviv en dobber in de Dode Zee. Mijn reis naar Israël is een van mijn meest bijzondere reizen. Ik schreef hier al een aantal artikelen over, maar in deze blog vind je nu ook een mooi overzicht van mijn reis door Israël, met een uitstapje naar Palestina. Want ja, Israël is echt een fijne bestemming voor een rondreis.

Wat het precies was dat me aantrok in Israël, ik weet het niet. Maar het land trok me al jaren en toen ik er eenmaal was stelde het niet teleur. Wat een waanzinnige combinatie van steden als Tel Aviv en het heilige Jeruzalem, de stilte van de woestijn, het water van de Dode Zee. Het is een reis die ik zo nog een keer zou maken.

Zandstranden van Tel Aviv
Zandstranden van Tel Aviv

Tel Aviv

De reis naar Israël begint met een vlucht naar Tel Aviv. Na een korte screening op het vliegveld krijg ik mijn visum. Ik neem de trein naar de stad en kom terecht in een levendige wijk vol met kleine winkeltjes waar de lekkerste producten worden verkocht. Groeten en fruit, heerlijk ruikend brood en allerlei zoetigheden. Ik voel me meteen thuis.

Tel Aviv is een levendige stad, ontdek ik al snel. Ik maak een wandeling door de stad, langs tal van restaurantjes en natuurlijk ook langs de heerlijke zandstranden. Ik loop via de typische Bauhaus architectuur van de Witte Stad naar de oude havenstad Jaffa. Hier zie ik nog echt het Arabische karakter van Tel Aviv. Even later stap ik op de fiets – verrassend genoeg is Tel Aviv een echte fietsstad- naar de wijk Neve Tzedek. Dit is ook een van de oudere wijken van de stad. De smalle straatjes zijn bezaaid met kunstgaleries, boetiekjes en cafés.

Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem, Israël
Rotskoepel op de Tempelberg in Jeruzalem, Israël

Jeruzalem

Hoe anders is Jeruzalem. Waar Tel Aviv een stad is waar je geniet, je uit eten gaat, op het strand ligt of de nachtclubs bezoekt, is Jeruzalem een stad die barst van de historie. Ik blijf een paar dagen in Jeruzalem en wandel iedere dag richting de oude stadsmuren, ooit gebouwd onder leiding van de Ottomaanse sultan Suleiman de Grote. Iedere dag weer maken de eerste meters binnen de stadsmuren weer indruk op me.

Tip: lees mijn blog over Jeruzalem.

Tower of David
Tower of David

Eenmaal binnen de stadsmuren valt meteen op dat Jeruzalem een kruispunt van religies is. Er is een Islamitische, een Christelijke, een Armeense en een Joodse wijk. Overal in de stad zie ik Bijbelse plaatsen: het graf van David, de rotskoepel, de Klaagmuur, het hof van Gethsemane, de Heilig Grafkerk en de Via Dolorosa. Ik wandel naar de Olijfberg waar ik een fantastisch uitzicht hebt op de Oude Stad van Jeruzalem. Vanaf hier zie ik pas echt wat een bijzondere stad het is. Ik zou hier weken kunnen blijven.

Israëelische Muur of Israëlische Westoeverbarrière in Bethlehem, Palestina
Israëelische Muur of Israëlische Westoeverbarrière in Bethlehem, Palestina

Palestina

Vanuit Jeruzalem maak ik een uitstap naar Palestina. Eerst naar de plaats waar volgens de overlevering Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt. Het is nu een pelgrimsoord voor christenen. Mijn reis door de Westbank gaat verder naar de oudste stad ter wereld, Jericho, en door naar Ramallah. Dit is een levendige stad waar ik rondstruin over een groenten- en fruitmark. Het is een mozaïek van mensen, kleuren en geuren. Heel anders is het Palestijnse Bethlehem. Op de plaats waar Jezus zou zijn geboren is de Geboortekerk gebouwd. Het is de belangrijkste trekpleister in de stad, maar eigenlijk vind ik de muur om Bethlehem heen nog het meest indrukwekkend.

Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël
Ruïne in Masada (Massada), UNESCO Werelderfgoed in Israël

Massada

Wat ook een bezoek waard is, is het indrukwekkend gelegen Massada. De bergstad Massada heeft een dramatische geschiedenis. Na een lange belegering door de Romeinen pleegden de joodse verzetsstrijders en hun gezinnen hier zelfmoord. Het is het symbool geworden van de Joodse onverzettelijkheid. Over het steile en rotsachtige Snake Pathloop ik de berg omhoog. Boven loop ik tussen de eeuwenoude ruïnes van de stad door. Ik heb een waanzinnig uitzicht over de Dode Zee, het woestijnlandschap en de bergen van Moab in Jordanië.

Massada ligt namelijk midden in de woestijn. Vanuit Jeruzalem kan je heel eenvoudig een dagtrip maken naar de woestijn. Het is fijn om hier even tot rust te komen, na alle indrukken die je opdoet in de stad.

Hiken in Ein Gedi Natural Park Israël
Hiken in Ein Gedi Natural Park Israël

Ein Gedi

Niet heel ver hier vandaan ligt het natuurgebied Ein Gedi. Het is een kleine oase midden in de Judeawoestijn. De rivieren Nahal David en Nahal Aroegot kronkelen door de vallei. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet door de groene natuur, een schril contrast met de dorre woestijn eromheen. Je kan hier verkoeling vinden in de watervallen en beekjes die door de bergen stromen, en pootje baden bij een waterval.

De Dode Zee in Israël
De Dode Zee in Israël

Dode Zee

Hierna reis ik verder naar de Dode Zee, het laagste punt op aarde. Deze binnenzee bevat tien keer zoveel zout als normaal, waardoor er geen leven mogelijk is. De Dode Zee staat bekend om de geneeskrachtige werking van de mineralen en kristallen in het water en vooral ook in de modder. Ik smeer me in met de mineraalrijke modder en natuurlijk neem ik ook een duik in het water. Hoewel, meer dan ronddobberen kan je hier natuurlijk niet. Het is een aparte ervaring om te blijven drijven in het zoute water van de Dode Zee.

Tel Aviv

Mijn reis eindigt waar ik hem begon, in Tel Aviv. Ik geniet nog even van versgeperst granaatappelsap en van een heerlijk diner. Want lekker eten, dat kan je hier goed. Vanuit Tel Aviv vlieg ik weer terug naar Amsterdam. Mijn bijzondere rondreis Israël zit er weer op. Van bruisend Tel Aviv tot heilig Jeruzalem en van woestijnen tot langgerekte stranden. Wat een bijzondere bestemming!

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Anne - Ditisanne.nl maart 20, 2020 - 6:07 pm

Heel mooi! Mijn vader en zus zijn onlangs ook in Israël geweest en door hun verhalen (en jouw artikel!) ben ik toch wel heel enthousiast geworden. Ik ben zelf christelijk dus alle namen van historische plaatsen in Israël klinken ook superbekend, lijkt me erg mooi om ze eens in het echt te zien.

Reageren
Manon Ruitenberg Fotografie maart 22, 2020 - 3:41 pm

Wat een bijzonder land is Israël toch ook! Ik ben er enkele jaren geleden geweest en ik heb er erg genoten. Ik heb de trip destijd gecombineerd met Jordanie.

Reageren

Laat een bericht achter