Rotterdam: Katendrecht, Kop van Zuid en veel cultuur

door Aniek

Rotterdam: Katendrecht, Kop van Zuid en veel cultuur

De iconische futuristische architectuur, het groeiende aanbod van kunst en cultuur, en een indrukwekkende skyline maken Rotterdam een populaire citytripbestemming. What you see is what you het, geldt hier. Een eigenzinnige havenstad met een sterke food culture. De beste tips voor een stedentrip Rotterdam: Katendrecht, Kop van Zuid en veel cultuur!

Must-see & must-do

SCHIP AHOY! een audiotour op het ss Rotterdam

Slaap je op het ss Rotterdam dan maakt een (audio)rondleiding je overnachting compleet. Je komt alles te weten over de glorieuze cruisetijden en verkent de verschillende dekken van het unieke ss Rotterdam, het voormalige stoomschip van de Holland-Amerika Lijn. Je ontdekt de verschillende verhalen over het schip, neemt een kijkje op de monumentale boeg, in de originele kapiteinshut en in de machinekamers. Enthousiaste vrijwilligers delen graag de leukste weetjes en verhalen met je.
3e katendrechtsehoofd 25, Rotterdam | www.ssrotterdam.nl/rondleidingen/

Rondleiding over het ss Rotterdam
Rondleiding over het ss Rotterdam

UNESCO-ERFGOED: een rondleiding door de Van Nelle Fabriek

De Van Nelle Fabriek is een bijzonder stukje UNESCO Werelderfgoed in Nederland. Uniek, want niet veel industriele gebouwen hebben deze werelderfgoed status gekregen. In de jaren ’20 bouwde de familie Van Nelle een fabriek voor de verwerking van koffie, thee en shag. Een moderne en vooruitstrevende fabriek die een architectonisch hoogstandje was met veel glas en staal. Sinds 2015 staat de Van Nelle fabriek op de UNESCO werelderfgoedlijst. UrbanGuides organiseert meerdere keren per week interessante rondleidingen waarbij je de hele fabriek verkent. Tip: tijdens de rondleiding heb je de kans om alles te fotograferen. Neem je camera mee!
Van Nelleweg 1, Rotterdam | urbanguides.nl

Van Nellefabriek Rotterdam
Van Nellefabriek Rotterdam
De Van Nellefabriek met aan de linkerzijde twee van de drie directiekantoren
De Van Nellefabriek met aan de linkerzijde twee van de drie directiekantoren

HUIS SONNEVELD: architectuur nieuwe stijl

Huis Sonneveld is een vrijstaande villa in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De villa werd in 1933 ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt in opdracht van Albertus Sonneveld, een van de directeuren van de Van Nellefabriek. Het is dus perfect te combineren met een bezoek aan dit UNESCO-erfgoed. Voor Huis Sonneveld ontwierpen de architecten een totaalconcept waarin architectuur, interieur en inrichting minutieus op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. De meubels en lampen zijn bijna zonder uitzondering afkomstig van de firma Gispen, soms speciaal voor de Sonnevelds gemaakt. Lees hier meer over het bijzondere Huis Sonneveld.
Jongkindstraat 12, Rotterdam| www.huissonneveld.nl

Huis Sonneveld in Rotterdam
Huis Sonneveld in Rotterdam

MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN – Nederlandse en Europese topstukken

Dit Rotterdamse museum is een van de oudste musea van Nederland. In 1849 liet de jurist Boijmans zijn kunstverzameling na aan de stad en in 1958 werd de collectie van Van Beuningen verworven. Het monumentale museumgebouw werd in 1935 speciaal rondom deze collectie gebouwd door stadsarchitect Van der Steur. In intieme kabinetjes en ruime salons zie je Nederlandse en Europese topstukken die een mooi overzicht geven van de vroege middeleeuwen tot de 21e eeuw: van Bosch, Rembrandt en van Gogh tot Degas en Dalí. Vergeet ook de ruime collectie tekeningen en prenten niet!
Museumpark 18, Rotterdam, www.boijmans.nl

WATERTAXI ROTTERDAM: heerlijk het water op

Of je nu snel van A naar B wil gaan met de shuttle service of een tour wil maken door de Rotterdamse Haven, in Rotterdam moet je het water op. Zeker in de zomer gaat er niets boven de watertaxi waarmee je snel op plaats van bestemming bent, mét een geweldig en uniek zicht over de stad. De Rotterdamse watertaxi heeft een groot netwerk van opstapplaatsen. Zo kan je vanaf bijvoorbeeld Hotel New York of het ss Rotterdam snel naar het centrum van de stad varen.
Bijvoorbeeld: Leuvehaven / Mainport Hotel, Rotterdam| www.watertaxirotterdam.nl

Tip: Neem de watertaxi naar Hotel New York en loop naar het puntje van het Koninginnehoofd ofwel de Holland Amerikakade. Vanaf deze plek vertrokken duizenden emigranten naar Amerika in de hoop op een betere toekomst. Het kunstwerk ‘Lost Luggage Depot’ van Jeff Wall symboliseert het emotionele afscheid.

KINDERDIJK: de toerist uithangen en molens kijken

Door het uitgestrekte poldergebied voert een korte tocht met de Waterbus je van Rotterdam naar het werelderfgoed Kinderdijk. 19 molens uit de 18e eeuw tonen je hoe een vernuftig watermanagement met dijken, duinen, stuwen, sluizen, molens en gemalen Nederland droog houdt. De molens en gemalen in Kinderdijk zorgen er namelijk voor dat het overtollige water van de Alblasserwaard in de rivier de Lek terechtkomt.De authentieke windmolens zijn typisch Nederlands en trekken dan ook veel toeristen. Een bezoek aan Kinderdijk blijft ondanks de drukte een bijzonder bezoek aan UNESCO werelderfgoed in Nederland.
Willemskade 1, Rotterdam| www.kinderdijk.nl

Rotterdam. Katendrecht, Kop van Zuid en veel cultuur
Rotterdam. Katendrecht, Kop van Zuid en veel cultuur

Geen standaard museum: KUNSTHAL ROTTERDAM

De Kunsthal is geen standaard museum met een vaste collectie, maar juist een gebouw waar wisselende tentoonstellingen plaatsvinden over oude kunst, hedendaags design, mode en fotografie. Het gebouw dat tegen de Westzeedijk aan gebouwd is, behoort tot de meest spraakmakende ontwerpen van de jaren negentig. Een moderne versie van een traditioneel Nederlands dijkhuis.
Westzeedijk 341,  Rotterdam | www.kunsthal.nl

EUROMAST – Op grote hoogte

Het mooiste uitzicht over de indrukwekkende, moderne architectuur van Rotterdam heb je vanaf de Euromast. Je kijkt dan 360 graden uit over heel Rotterdam en omstreken. Met zijn 185 meter is de iconische Euromast de hoogste toren van Nederland. Bij goed weer heb je maar liefst 30 kilometer uitzicht. Met een panoramalift cirkel je naar de top. Hier vind je een replica van een scheepsbrug, compleet met navigatieapparatuur, en heb je heel even het gevoel dat je een zeeschip bestuurt. Echte waaghalzen gaan vervolgend abseilend weer naar beneden.
parkhaven 20, Rotterdam | www.euromast.nl

Nog meer tips? Lees deze blog van Stefania vol reistips voor Rotterdam! En wil je tijdens je reis mooie foto’s maken, bekijk dan deze Insta-spots in Rotterdam van Globalizious.

Hotels

SS ROTTERDAM – slapen op een stoomschip

Het ss Rotterdam heeft veel van de wereld gezien. In dienst van de Holland-Amerika Lijn voer het cruiseschip over wereldzeeën. In luxe kon je de Atlantische Oceaan oversteken, richting de ‘nieuwe wereld’ Amerika en eindbestemming New York! Tegenwoordig ligt het passagiersschip permanent aangemeerd aan de Kop van Katendrecht.

De originele hutten zijn omgebouwd tot hotelkamers in jaren ’50 stijl. Leuk weetje is dat de rangen zijn behouden: hoe hoger in het schip, hoe luxueuzer de kamer. Je vindt dus vrij basic kamers op de lagere dekken en de mooiste suites aan het zonnedek. In de zomer is het op het Lido terras met een klein zwembad heerlijk vertoeven en het hele jaar door kan je met een audiorondleiding de bijzondere historie van het hotel verkennen.
3e katendrechtsehoofd 25, Rotterdam | Meer informatie ss Rotterdam

SS ROTTERDAM – slapen op een stoomschip
SS ROTTERDAM – slapen op een stoomschip

Een Rotterdamse klassieker: HOTEL NEW YORK

Een bijzondere mix tussen oud en nieuw is het nostalgische Hotel New York. Gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn op de kop van de Wilhelminapier is het een echt icoon in het moderne Rotterdam. De luxe kamers in het historische hotel zijn in een heerlijk nostalgische sfeer ingericht en kijken uit over de Wilhelminapier of hebben aan de Rijnhavenzijde zicht op de Rotterdamse watertaxi en de schepen die de haven binnenvaren. Een echt unieke ervaring is overnachten in het voormalige vertrek van de directie van de Holland Amerika Lijn.

Hotel New York is ook het adres om schaaldieren te eten in het restaurant, te genieten van een afternoon tea of je te laten scheren bij de New York Barbershop. Leuk is om vanaf het hotel te gaan wandelen in het oude havengebied of de Watertaxi te nemen. Een hotel waar de geschiedenis nog overal voelbaar is!

Koninginnenhoofd 1, Rotterdam | Meer informatie Hotel New York

Tip! Schiereiland Katendrecht was ooit een idyllisch boerendorp en vervolgens groeide het uit tot ‘De Kaap’, een beruchte havenwijk en rosse buurt vol zeemanskroegen. Tegenwoordig is het een hippe wijk, met als hart het Deliplein met zijn restaurantjes en terrassen, en tal van bruisende activiteiten.

Een Rotterdamse klassieker: HOTEL NEW YORK
Een Rotterdamse klassieker: HOTEL NEW YORK

Eten en drinken

DE MATROOS EN HET MEISJE – Eten wat de pot schaft

Het Franse principe van table d’hôte, maar dan in de Rotterdamse haven. Aan het Deliplein op Katendrecht zit op een hoek De Matroos en het Meisje. Hier kies je het aantal gangen – drie, vier, vijf of zes – en eet je wat de pot schaft. Ofwel, de chef bepaalt wat je op je bord krijgt. Niet te missen is de Delftsblauwe wand met haventaferelen en bekende Rotterdammers: een verwijzing naar het roemruchte verleden van Katendrecht. Zeker in het weekend is het volle bak en met vijftig plaatsen is reserveren een must.

delistraat 52, Rotterdam | www.dematroosenhetmeisje.nl

Restaurant met historie: RESTAURANT NEW YORK

Niet alleen slapen, maar ook eten en drinken in Hotel New York is bijzonder. Of je nu geniet van de high tea, ’s avonds een wijntje drinkt of een plateau Fruits de Mer bestelt bij de oesterbar, op de plek waar vroeger de tickets voor de overtochten naar Amerika werden verkocht. Het restaurant is geïnspireerd op de klassieke Parijse bistro’s en in stijl ingericht met industriële pilaren, hoge plafonds, kleurrijke lampen en stoere scheepselementen.

Koninginnenhoofd 1, Rotterdam | www.hotelnewyork.nl/restaurant/

Pulled pork en speciaalbiertjes: FENIX FOOD FACTORY

Veel van wat je proeft in de Food Factory komt rechtstreeks van producenten in de omgeving. Alles is er vers. In de verbouwde havenloods op Katendrecht proef je desembrood gebakken in Delfshaven, goed vlees uit de regio en ambachtelijk gebrouwen bieren in een Rotterdams jasje. Sterker nog, de bieren worden ter plekke in de Fenix Food Factory gebrouwen, verkocht en geschonken. Zelfs de koffiebonen worden midden in de loods gebrand. Binnen zit je er op charmante oude sofa’s. Buiten op meubels gemaakt van houten paletten, met uitzicht over de stad en de haven, en naast een barbecue waar je pulled pork bestelt. Deze alternatieve hotspot voor fijnproevers is een heerlijk plekje om te genieten van originaliteit en authenticiteit.

Veerlaan 19D, Rotterdam | www.fenixfoodfactory.nl

ulled pork en speciaalbiertjes: Jordy’s Bakery in de FENIX FOOD FACTORY
ulled pork en speciaalbiertjes: Jordy’s Bakery in de FENIX FOOD FACTORY
Pulled pork en speciaalbiertjes: FENIX FOOD FACTORY
Pulled pork en speciaalbiertjes: FENIX FOOD FACTORY

Espresso en vintage fietsen: Espressobar Posse

Deze espressobar op de kopse kant van de Fenixloods ligt op een van de meest spectaculaire locaties van Rotterdam. Aan de ene kant kijk je uit op Hotel New York en aan de andere op het levendige Deliplein. Bovendien zit je pal naast de Fenixloodsen, met onder andere de Fenix Food Factory. Het interieur bestaat uit grote, oude chesterfields, industriële lampen en hier en daar een vintage fiets. Op de kaart staan stoere gerechten en uiteraard een goede espresso.

Veerlaan 13, Rotterdam | posse.nl

Ook leuk om te lezen!

15 comments

Kelly | Dutchie on the Road maart 26, 2016 - 6:46 pm

Wat een leuke tips! De van Nelle fabriek, versmarkt en kinderdijk wil ik ook nog graag bezoeken. In Hotel New York kun je inderdaad heel erg goed eten.

Reageren
Stéphanie | Expeditie Aardbol maart 28, 2016 - 2:41 pm

Leuk, Rotterdam! Ik was er een paar weken geleden. Kunsthal en Markthal bezocht, maar had er makkelijk nog een paar dagen kunnen verblijven zo te lezen.

Reageren
Aniek - travelwriter.nl maart 28, 2016 - 3:44 pm

De Markthal vond ik eerlijk gezegd tegenvallen. Mooi gebouw, maar vooral veel dure stalletjes met veel ketens. Geef mij maar een echte markt. Maar eigenlijk was twee dagen Rotterdam te kort. 🙂

Reageren
Yvonne maart 28, 2016 - 8:23 pm

Hey, dit is de 2de keer deze week dat ik de Van Nelle fabriek zie langskomen. Die kende ik nog niet, niet om te bezoeken in ieder geval. Superleuk! Wat een uitgebreide en veelzijdige cityguide verder, thx!

Reageren
Jenny - ikreis.net maart 28, 2016 - 8:27 pm

Leuk city guide! Over de Van Nelle fabriek postte ik deze week al een zeer uitgebreide post, een aantal andere spots staan hoog op mijn bucketlist.

Mocht je zelf nog een keer in R’dam zijn: een rondleiding door de De Rotterdam is ook een aanrader.

Reageren
Aniek april 13, 2016 - 6:40 am

Ja, heb ik ook gedaan. Heel interessant!

Reageren
Sanne maart 29, 2016 - 10:37 pm

Ahhhh <3 trip down memory lane 🙂 Ik heb 2 jaar bij HNY & ssR gewerkt en ken alle hotspots die je opnoemt! Je hebt de goede te pakken want ik zou precies dezelfde delen.

Reageren
ivonne maart 31, 2016 - 12:56 pm

Wat een leuke tips voor een bezoek aan Rotterdam. Dat schip lijkt me dus echt geweldig leuk om een keer op te slapen. Ook handig is dat kaartje onderaan, dan heb je een beetje een idee waar alles ligt. Ik moet toch echt weer eens naar Rotterdam!

Reageren
Carolien | Dream the World april 2, 2016 - 10:58 am

Handig, die cityguide. Paar jaar geleden was ik om de week in Rotterdam voor fotovakschool, maar dan kwam ik vaak niet verder dan de Witte de Withstraat. Wel ben ik op SS Rotterdam geweest mét rondleiding, mijn foto heeft daar gehangen met een expositie 🙂 Toevallig vorig jaar ook naar Kinderdijk geweest en dat vond ik ook erg leuk. En de Euromast ben ik ook lang geleden geweest. Ik denk dat het eens tijd wordt voor een citytrip.

Reageren
anto april 3, 2016 - 10:00 am

Ik kwam vroeger vaak in Rotterdam (mijn moeders familie woont in Vlaardingen) en toen was het idd een vuile, rommelige stad. Toen mijn ouders scheidden kwam ik er nooit meer, maar een aantal jaar geleden was ik er voor mijn werk, ik geef elk jaar presentaties in Hotel New York. Ze hebben echt hard aan de weg getimmerd en alhoewel het nooit mijn stad zal worden (eens een Ajacied, altijd een Ajacied) snap ik volledig waarom Lonely Planet er vol lof over spreekt!

Reageren
Sanne april 12, 2016 - 9:37 am

Rotterdam is inderdaad helemaal booming! Tijd om als Amsterdamse af te reizen naar deze leuke stad. Bedankt voor de handige tips!

Reageren
Bart april 12, 2016 - 10:18 am

Vooral de Van Nellefabriek zou ik graag bezoeken. De rondleiding klinkt erg interessant!

Reageren
Liz juli 8, 2016 - 5:40 pm

Goede hotspots noem je! Ik ben ook graag te vinden in de Fenix Food Factory of in de zomer lekker op het terras van hotel New York (al ben ik het helemaal met je eens dat je er ook binnen móet zijn geweest). De Matroos en het Meisje staat al een tijdje op mijn restaurant-lijstje: ik ben dol op Frans eten, en heb al meerdere goede verhalen gehoord, leuk om m ook hier tegen te komen! Het Deliplein vind ik sowieso een fijne plek om te gaan eten (of naar het theater te gaan, Walhalla is zo lekker knus en klein). Dat een rondleiding in de Van Nelle fabriek mogelijk is, wist ik nog niet, dankjewel voor de tip!

Reageren
Laura | Travelvibe juni 26, 2017 - 8:56 am

Altijd fijn om een artikel over Rotterdam bij de hand te hebben. Ik wil zo graag een keer eten bij de Matroos en het meisje, maar ben blijven hangen bij de Fenix FF. Het Deliplein is voor mij dus een must volgend tripje 😉 Ook SS Rotterdam móet ik dan toch een keer gezien hebben.

Reageren
Eva juni 27, 2017 - 5:45 pm

Eigenlijk kom ik te weinig in Rotterdam, want het is zo’n leuke stad. Kinderdijk is ook fantastisch, ik maakte wel eens een boottocht vanuit Rotterdam naar dit UNESCO erfgoed. Een beetje kneuterig maar wel heel leuk (en mooi) om te doen

Reageren

Laat een bericht achter