Boekarest is een fascinerende stad. Toen ik in het vliegtuig naar Boekarest stapte wist ik niet veel meer dan dat het de hoofdstad van Roemenië in Oost-Europa is. Al snel ontdekte ik een levendige stad vol ondernemende mensen. Op het eerste gezicht heeft de stad niet de gepolijste grandeur die andere Europese hoofdsteden wel hebben. De dingen die Boekarest zo intrigerend maken, zitten wat meer verborgen onder de oppervlakte. Werp een tweede blik op de stad en ik weet zeker dat je Boekarest geweldig zult vinden!
Verborgen Boekarest
Verhalen van Roma verscholen achter de gevels van verlaten gebouwen, kleurrijke muurschilderingen slechts een paar metrohaltes voorbij het oude stadscentrum, brouwerijen en traditionele restaurants. En vergeet die verlaten gebouwen niet die de decennia van communistische overheersing laten zien. Als je weet waar je moet kijken, word je onvermijdelijk verliefd op de verborgen schoonheid van Boekarest.
Er is veel te zien tijdens een bezoek aan Boekarest. Ik had het geluk dat een aantal locals me de stad wilden laten zien. Zij namen me mee naar de highlights van Boekarest maar introduceerden ook de verhalen die wat meer zijn verborgen onder de oppervlakte van de stad. Van Vlad Dracula tot het leven in de moeilijke tijden van het communisme. Het eerste wat mij opviel was dat de inwoners van Boekarest behoorlijk trots zijn op hun geschiedenis en echt willen dat je de stad verkent en leert kennen. Dus hier zijn alle dingen die ik heb ontdekt!
Dingen om te doen in Boekarest en de beste plaatsen om te bezoeken in Boekarest
Parlementsgebouw van Boekarest
Omdat ik in Boekarest was op uitnodiging van Experience Bucharest had ik het geluk dat ik in het JW Marriot Bucharest Grand Hotel mocht overnachten. Dit betekende dat ik elke dag via het kolossale Parlementspaleis van Boekarest naar de oude stad liep. Het is het op een na grootste administratieve gebouw ter wereld, alleen het Pentagon is groter. Het gebouw heeft maar liefst 1.000 kamers, ook al wordt driekwart daarvan niet gebruikt.
Het paleis werd gebouwd in opdracht van de communistische leider Nicolae Ceausescu. Het is daarom een controversiële plaats, een herinnering aan het regime onder de dictator. Het maakt ook een belangrijk deel uit van wat Roemenië vandaag de dag is. Het gebouw kwam wel met een prijs: het werd gebouwd in de jaren 1980, toen de inwoners van Boekarest onder communistische overheersing amper voedsel, medicijnen en elektriciteit hadden. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, kan je een rondleiding boeken in het parlementsgebouw. Als je dat niet doet, loop je naar Union Square, een van de grootste pleinen in de stad, omringd door grijze sovjetblokken.

De verplaatste kerken van Boekarest
Ondertussen loop je waarschijnlijk langs een aantal verborgen geheimen. Om de nieuwe gebouwen in Sovjetstijl te bouwen, beval Ceausescu de vernietiging van oude bouwwerken. Dit betekende dat veel kerken, kloosters en andere gebouwen werden vernietigd door het regime. Om die gebouwen te redden van de ondergang, werden sommige ervan verborgen tussen de communistische gebouwen. Hiervoor werden ze soms honderden meters verplaatst via metalen sporen. Probeer er maar eens een paar te vinden.
De bekendste kerk van Boekarest is waarschijnlijk wel de Stavropoleos-kerk in het oude stadscentrum. Neem een paar minuten de tijd om deze 18e-eeuwse kerk te bewonderen, met zijn gevel met geschilderde medaillons en zijn kleine binnenplaats vol met grafstenen. Deze charmante kleine kerk is een bezoek waard.


Manuc’s Inn & Caru’ cu Bere
Dichtbij is ook Manuc’s Inn. Het is het oudste nog bestaande hotel in Boekarest en het herbergt nu een traditioneel middeleeuws taverne-achtig restaurant. Ik weet niet zeker of je het een verborgen pareltje van Boekarest kan noemen, want het is inmiddels behoorlijk bekend. Maar zelfs als je niet van plan bent om in het restaurant te eten, neem dan even een kijkje op de prachtige binnenplaats.
Over de Roemeense keuken gesproken. Op zoek naar plekken waar we traditionele Roemeense gerechten konden proven, zijn kwamen we uit bij Caru ‘cu Bere in de oude stad. Het is een beetje toeristisch, maar het eten was goed, en het is alleen al de moeite waard om er naartoe te gaan voor het art nouveau-interieur. Van de gerechten die je in Roemenië écht moet proberen, vind je hier een soort geroosterde gehaktballetjes genaamd Mici, of de Sarmale, koolrolletjes gevuld met gehakt. Er was ook een rokerige aubergine-spread die mij aan baba ganoush deed denken. Dus ja, het Roemeense eten is zwaar en rijk. Denk aan stevige stoofschotels en borden vol met vlees en aardappelen met polenta ala bijgerecht. Als je durft, neem dan ook een slokje Tuica, een Roemeens drankje met een flink percentage alcohol.

Vlad en knoflook
Een ingrediënt dat in elk gerecht in Roemenië wordt gebruikt, is knoflook. Dus toen ik hoorde van een culinaire knoflooktour in Boekarest heb ik me meteen ingeschreven. Tijdens de tour leerde ik alles over knoflook en Dracula (of Vlad de Spietser, zoals hij in Roemenië bekend staat) en bovenal proefden we veel knoflook. Van knoflooksoep, geroosterde aardappelen met knoflook, worstjes met knoflook en spreads gemaakt met … je raadt het al, nog veel meer knoflook. Ondertussen deelde Ioanna Pătrăşcoiu van My Secret Romania de donkerste verhalen over Roemenië, waar vampiers nog steeds bestaan en knoflook nog altijd een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de mensen tegen boze geesten.
Macca Villacrosse Passage
Genoeg over eten. Van Caru ‘cu Bere kun je naar het Nationaal Museum van de Roemeense geschiedenis lopen. Dit museum toont Roemeense kunstvoorwerpen uit de prehistorie tot aan de moderne tijd. Als je één museum in Boekarest wil bezoeken, is dit zeker een goede keuze. In plaats daarvan loop ik naar Macca Villacrosse Passage – niet te verwarren met Victoria Passage, een steegje bedekt met kleurrijke parasols en waarschijnlijk de meest instagrammable plek van Boekarest.
Door de jaren heen werd Boekarest sterk beïnvloed door de Franse cultuur en architectuur. Om die reden wordt Boekarest vaak het Kleine Parijs genoemd. Een plek die me het meest deed denken aan Parijs was Macca Villacrosse Passage, twee kleine en pittoreske steegjes die liggen verborgen in het hart van de oude stad. Met de kleine barretjes zien de steegjes eruit alsof ze linea recta uit Parijs komen. Niet ieder deel van Boekarest ziet er overigens zo gepolijst uit. Sommige plekken zien er nog steeds vervallen uit. Maar dit maakt de stad alleen maar interessanter.

Plein van de Revolutie (Piata Revolutiei)
Het Plein van de Revolutie herbergt een donkerder deel van de geschiedenis van de stad. Het plein kreeg zijn naam in 1989, toen Nicolae Ceauşescu en de Socialistische Republiek Roemenië ten val gebracht werden. Je kunt nog steeds het balkon zien waar Ceauşescu zijn laatste toespraak hield, een paar uur voordat hij gevangen genomen werd. Op het plein kijkt de Memorial of Rebirth op je neer. Het monument werd gebouwd om de Roemeense revolutie te herdenken, maar het is weinig populair. Zo staat het bij veel mensen bekend als de aardappel op de tandenstoker.
Als je meer wilt weten over de communistische geschiedenis van Boekarest, zou ik de Bucharest Communist Tour door Open Doors Travel aanraden. Deze wandeltocht leert je over de opkomst en ondergang van Ceausescu terwijl je langs monumenten en gedenktekens van het communistische tijdperk loopt. Het toont het leven onder het communistische regime en laat zien hoe de jaren communisme het leven in Boekarest vormden, zelfs vandaag nog. Ook interessant is om deel te nemen aan de Neighborhood of Giants wandeling.

De Arcul de Triumf van Boekarest
Wat meer buiten het centrum van de stad, maar een bezoek meer dan waard, is de Arc de Triomphe van Boekarest. De triomfboog viert de onafhankelijkheid van Roemenië en staat in de buurt van Herăstrău Park. De boog staat midden op een rotonde en wordt omgeven door auto’s. De boog is slechts een paar dagen per jaar geopend voor bezoekers, maar we hadden geluk – de Arcul de Triumf werd speciaal voor ons geopend. Dus klommen we de trappen omhoog en werden beloond door een prachtig uitzicht vanaf de top.
Tip: combineer het bezoek aan de Arcul de Triumf met een wandeling door het Herăstrău-park, een van de grootste parken van Boekarest, en het nabijgelegen Village Museum.


Pura Vida Sky Bar
Aan het einde van de dag en na het ontdekken van al deze plaatsen is er maar één plaats om naar toe te gaan: Pura Vida Sky Bar. Je moet flink wat trappen beklimmen om de bar binnen te komen, maar de inspanning is het waard. Midden in het centrum van Boekarest kun je de zon zien ondergaan boven de koperen daken om je heen, met een welverdiende cocktail in je hand.
Een ruwe diamant
Boekarest … de stad heeft iets. Ik weet niet of het alle verhalen zijn die achter de gebouwen verborgen zitten, of de old meets new sfeer die overal hangt. Maar wat zeker is dat er een bijzondere sfeer over de stad hangt. En ik weet zeker dat ik op een dag terug ga naar Boekarest om nog veel meer van deze prachtige stad te ontdekken. En hopelijk ook van de indrukwekkende natuur van Roemenië. Boekarest is een fascinerende stad die is doordrenkt van geschiedenis en traditie. Het is een nog steeds redelijk onontdekte bestemming die wat ruw kan lijken. Nog meer reden om dit Oost-Europese land te bezoeken!

Reizen naar en in Boekarest
Wanneer je vliegt op Henri Coanda (Otopeni) International Airport (OTP) kun je met een low-cost maatschappij vliegen, maar ik heb een vlucht geboekt bij KLM, omdat deze het beste vluchtschema had. Boekarest heeft een goed openbaar bussysteem en metrolijn, maar de verbinding met de luchthaven is niet optimaal. De beste optie is om een taxi of een Uber te nemen. Uber is goedkoop en betrouwbaar. Een ritje van 10-15 minuten kost ongeveer 2 euro. In Boekarest zelf kan je de oude stad het makkelijkst wandelend verkennen.

Waar moet je verblijven in Boekarest?
Ik verbleef in twee verschillende hotels. Als eerste het JW Marriot Grand Hotel Bucharest, een luxe hotel met prachtige kamers en een uitgebreid ontbijt. Hierna verbleef ik in Little Bucharest Old Town Hostel, een stijlvol en comfortabel hostel. De locatie kan bijna niet beter want dit hostel ligt midden in het oude stadscentrum, met misschien wel een van de mooiste uitzichten over de stad. Vind hier de beste accommodaties in Boekarest!
Ik maakte deze trip op uitnodiging van Experience Bucharest 2018. Ik ontving entree bij verschillende tours en activiteiten. Deze blog bevat affiliate links.

Al jaren roep ik dat ik naar Boekerest wil reizen, maar op een of andere manier komt het er niet van. Toch blijft de stad trekken en blijf ik online inspiratie zoeken voor een bezoek aan deze stad. Thanks for the reminder 😉
Bizar dat ze hele kerken verplaatst hebben! En wat zijn ze mooi, gelukkig dat ze bewaard zijn gebleven. Mooi zoveel achtergrond info als jij over je trip naar Budapest hebt gekregen en weet te delen, super!
Een knoflooktour…haha. Geweldig! Altijd leuk een foodtour. Heb ik in Berlijn ook gedaan maar dan wel zonder knoflook. Boekarest lijkt me een hele interessante stad.
Leuk om te lezen! Ik vind Boekarest echt echt een hele leuke stad. De omschrijving ruwe diamant vind ik echt heel toepasselijk.
Lijkt me super om zo’n ruwe diamant te ontdekken. Bizar dat ze kerken verplaatsen. Boekarest lijkt me heel leuk en bijzonder, vooral op de manier hou jij het hebt ontdekt.
Roemenië trekt me sowieso wel, lijkt me een prachtig land en nog redelijk onontdekt. Ik houd ervan.