Wandelen in Zuidwest Drenthe: wandelroute Oude Diep
Dat je in Drenthe goed kunt wandelen hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar misschien kan ik wel nog een onbekend wandelgebied met je delen. Ik verken Zuidwest-Drenthe en loop de wandelroute Oude Diep van 17 kilometer, met start en finish in Hoogeveen. In dit artikel neem ik je mee op pad door het Spaarbankbos en door natuurgebied de Boerenveensche Plassen.
Wandelroute Oude Diep
In Zuidwest-Drenthe heb je alle ruimte om te wandelen. Dat ontdekken we met de OutdoorBloggers. Iedere dag gaat iemand van ons op pad in een nieuw wandelgebied, de links naar deze wandelingen vind je onderaan dit artikel. Op de laatste dag van de estafette neem ik het stokje over van Antonette. In alle rust verken ik het stroomgebied van het Oude Diep, die door het oude veenlandschap in de buurt van Hoogeveen, Mantinge en Balinge kronkelt.
Hoogeveen
De wandelroute start in Hoogeveen. Ik overnacht hier in Hotel Hoogeveen, zodat ik al vroeg op pad kan gaan. De naam verraadt het al; Hoogeveen is van oorsprong een hoogveengebied. Het veen, dat is nu grotendeels verdwenen, maar toch is het hier goed wandelen door bossen en heidegebieden. Ik ontdek de omgeving van Hoogeveen tijdens de wandelroute Oude Diep. In ruim 17 kilometer wandel ik door het Spaarbankbos en door natuurgebied de Boerenveensche Plassen. Onderweg spot ik Schotse Hooglanders en ga op zoek nar de loop van het Oude Diep.

Spaarbankbos
Maar eerst Hoogeveen uit. De wandelroute start en finisht bij Station Hoogeveen en na een paar honderd meter wandelen loop ik ten noorden van Hoogeveen al het Spaarbankbos binnen. Bijzondere naam voor een bos, nietwaar? Ooit was dit groene bos een nat heideveld, net als de Boerenveensche plassen waar ik later vandaag doorheen loop. De Spaarbank Hoogeveen kocht het terrein als belegging en plantte er onmiddellijk op grote schaal bos aan. Natuurlijk om met de houtteelt geld te verdienen, maar na de oorlog besloot de Spaarbank een wandelbos van het gebied te maken. Dat noem ik nog eens een goede investering.

Na de oorlog waren de bomen overigens ook niet meer bruikbaar voor de houtproductie. Er was hevig gevochten in het bos, waardoor de bomen vol zaten met granaatscherven. Het werd dus een wandelbos. Sindsdien kunnen de inwoners van Hoogeveen hier wandelen over brede lanen tussen de dennen en eiken, over smalle paadjes en langs kleine venen. Net voor ik weer bij de grote weg uitkom, ontdek ik een klein vennetje waar ik heerlijk even uit kan rusten.

Oorlogsmonument Spaarbankbos
Uitkijkend over het water besluit ik dat ik een stukje van de route ga afwijken. In het Spaarbankbos staan drie monumenten die herinneren aan verschillende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een ervan is een indrukwekkend monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Hoogeveen die hier in 1943 door de Duitsers werden doodgeschoten.
Vijf levensgrote metalen silhouetten staan tussen de bomen. Op de plaats van het hart hebben drie van hen een kruis, twee een davidster. Deze staan symbool voor de schoten die de mannen het leven hebben gekost. Iets verderop staat een metalen plaquette met een gedicht, van dezelfde kunstenaar overigens, Albert Geerjes.


Zittend op een bankje kijk ik naar de silhouetten. Hier kun je -letterlijk- even stilstaan bij de indrukwekkende gedenkplaatsen. En het gedicht, niet alleen over de moorden in 1943 maar ook over geweld dat nu nog steeds voorkomt, daar word je even stil van.

Natuurgebied de Boerenveensche Plassen
Ik laat het Spaarbankbos achter me. Langs een brede weg en vervolgens weer even door het bos wandel ik richting de Boerenveensche Plassen. In de bomen hoor ik een hele tijd het geroffel van een specht. Een bonte specht moet het zijn, die komt hier volop voor. Maar hoewel ik hem luid en duidelijk hoor, laat de specht zich niet zien.
Even later zie ik tussen de bomen een paar Schotse Hooglanders staan. Met hun grote hoorns doen ze indrukwekkend aan. Wanneer ik aan het einde van de weg linksaf sla doemen de Boerenveensche Plassen voor me op.

Ik zie de Hooglanders nu van wat dichterbij. Maar het heidegebied is dankzij de vele vennetjes, veenputten en venige grond, vooral een paradijs voor watervogels. Iets verderop zie ik een auto geparkeerd staan. Uit het raam komt de lens van een camera. Ik begrijp het wel, houd je van het fotograferen van dieren dan kom je hier aan je trekken. Ik nestel me op een bankje en bekijk de vogels van een afstandje.


Ik loop over een klinkerweg die dwars door de Boerenveensche Plassen voert. Op een informatiebord lees ik dat deze Kerkweg ook wel de Dooddijk wordt genoemd. Over deze weg brachten de inwoners van Stuifzand namelijk hun doden naar het kerkhof in Pesse. Ik ben blij dat het een zonnige middag is. Op een schemerige avond is het toch minder fijn lopen met dit verhaal in je achterhoofd, dan kan dit veengebied behoorlijk spookachtig zijn.
Maar in de zon, is het hier prachtig. Omdat het er zo nat is zijn de Boerenveensche Plassen nauwelijks toegankelijk. Er lopen maar een paar wandelroutes door het gebied, dus de grote grazers kunnen er in alle rust grazen en talloze vogels gebruiken het terrein als broedgebied. Links en rechts heb ik uitzicht op de vennen, maar de gedachte dat het vandaag lekker zonnig is wordt meteen afgestraft. Het begint te waaien, al een slecht voorteken, en even later moet ik mijn regenjas aantrekken.


Het kleinste huisje van Drenthe
Gelukkig zet de bui voorlopig niet echt door. Terwijl ik in de richting van Stuifzand loop, kom ik voorbij het kleinste huisje van Drenthe. Oorspronkelijk was het een plaggenhut. Het huisje is groter dan ik verwacht had, maar vergis je niet, het was hier behoorlijk primitief wonen. De oude plaggenhut is een tijdje geleden verbouwd tot vakantiewoning van Het Drentse Landschap. Met iets meer luxe dan voorheen, gelukkig.

De loop van het Oude Diep
Iets later kruis ik het Oude Diep. De beek stroomt langs het Landgoed Vossenberg en het dorp Drijber om vervolgens net voorbij Hoogeveen uit te monden in de Hoogeveense vaart. Ik loop nu verder met uitzicht over het Oude Diep, die hier mooi door het landschap kronkelt.

Dat is trouwens niet altijd zo geweest. In de loop der tijd heeft het landschap vol houtsingels, beekjes en rietkragen, weidevogels en bloemen, plaatsgemaakt voor rechttoe-rechtaan landbouwgrond. Van de kronkelende beek Oude Diep was aan het einde van de twintigste eeuw weinig meer over dan een recht afwateringskanaaltje.
Nu wordt geprobeerd het Oude Diep de oorspronkelijk loop terug te geven, en het oude landschap en de bijbehorende biodiversiteit terug te krijgen. Beetje bij beetje wordt het oude beekdallandschap hersteld en inmiddels meandert het beekje op een aantal plekken weer als vanouds door het landschap.

Op naar Siberië
Inmiddels ben ik al redelijk bij het einde van de wandelroute uitgekomen. Je kunt hier trouwens wel een extra lusje maken en naar het monument Zwarte Zaterdag lopen, of in de buurt van Siberië het monument voor het Joods Werkkamp Kremboong bezoeken.
Siberië, ik vind het een wonderlijke naam voor een plaatsje in Drenthe. Er staan een aantal boerderijen, en er wordt gezegd dat deze ooit zo afgelegen en verlaten lagen dat het deed denken aan de barre tocht naar en het verblijf in Rusland van Napoleon.
En bar, dat is het nu ook. Inmiddels regent het flink, dus ik blijf de route volgen door Stuifzand, over brede wegen terug naar Hoogeveen. Mijn route zit er weer op. Maar wandelen in Drenthe, dat ga ik vaker doen.

Praktische informatie wandelroute Oude Diep
Wil jij deze wandelroute ook lopen? De route start vanaf Station Hoogeveen. Hier is voldoende parkeergelegenheid. De route is bewegwijzerd met de bekende 6-kantige ANWB-bordjes, je kunt ookm een gps-track downloaden. Meer informatie over de route vind je op drenthe.nl.
Meer lezen over Zuidwest Drenthe?
Deze wandeling maakt onderdeel uit van De OutdoorBloggers wandelestafette in Zuidwest-Drenthe. Lees ook de belevenissen van de andere OutdoorBloggers:
- Bregje ontdekte het Reestdal
- Mirre ging op pad over het Dwingelderveld
- Carolien wandelde over het Holtingerveld
- Wanda struinde door het Drents-Friese Wold
- Antonette maakte een rondwandeling bij het Mantingerveld

Disclaimer: Deze wandelestafette is uitgevoerd in samenwerking met regio Zuidwest-Drenthe, Provincie Drenthe en het LEADER landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
Prachtig, die vennetjes overal in Drenthe.. mooi rustplekje had je gevonden.. en blijft indrukwekkend, zo’n oorlogsmonument in de natuur. Wij waren ook in Drenthe vorig weekend, met de meiden 30 km gelopen, Zoveel mooie plekjes gezien ook.
Wat een leuke trip hebben jullie gedaan en mooie wandeling ook! Er is zoveel meer te zien in Drenthe dan je denkt 🙂 Ik hoop hier binnenkort ook te gaan wandelen (ik ben bezig met het Friese Woudenpad en dat loopt hier ook langs), ben benieuwd of ik dan wat plekken herken van je foto’s 🙂
Ik ben echt nog nooit in Drenthe geweest, maar het lijkt me er heerlijk. Wat een mooie wandeling hebben jullie gemaakt zeg. Natuurgebied de Boerenveensche Plassen ziet er erg mooi uit en leuk dat jullie ook Schotse Hooglanders gezien hebben.
Ja en het is er vooral ook heerlijk rustig.
Ik vind Drenthe zo mooi en dit klinkt echt als een fantastische wandeling. Wij gaan binnenkort naar Zuidwest Drenthe, dus ik ben heel benieuwd. We gaan zeker veel wandelen, dus deze ga ik even onthouden.
Je hebt veel mooie wandelroutes in Drenthe. Bekijk ook even de linkjes onder aan het artikel.
Wat een mooie wandeling! Ik vind de Drentse landschappen altijd erg bijzonder – en ontmoetingen met Schotse hooglanders zijn leuk!
Mooi zeg, leuk met al die vennetjes. En dat kleinste huisje van Drenthe, prachtig!
Ik ben opgegroeid in Drenthe, maar dit stukje ken ik eigenlijk nog niet. Wellicht maar eens combineren met een familiebezoekje. 🙂
Klinkt als een erg mooie route in een geschiedenisrijk gebied. Ik houd altijd wel van die heel oude wegen, zoals in dit geval de dooddijk. Vind het bijzonder dat dat soort wegen eeuwenlang blijven bestaan.
Ik ben dol op Drenthe! Nu met een puppy komen we er minder vaak (want: lang wandelen zit er nog niet in) maar dat willen we straks weer vaker gaan doen. Lekker op ontdekking in de mooie natuur!
Dat ziet er mooi uit! Ik ben een paar keer in Drenthe geweest de afgelopen jaren, maar dit gebied kende ik nog niet. Ga ik onthouden!