Wandelen over de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg

door Aniek

Park Vliegbasis Soesterberg was ooit het domein van de Nederlandse militaire luchtvaart. Het militaire bestaan is nu verleden tijd. Het gebied wordt namelijk beheerd door Utrechts Landschap en fietsers en wandelaars kunnen hier tegenwoordig volop genieten van van het weidse landschap. Op een mooie zonnige februaridag gaan we op ontdekkingstocht en wandelen twee korte routes.

Uitzicht over de start- en landingsbanen van de Vliegbasis Soesterberg.
Uitzicht over de start- en landingsbanen van de Vliegbasis Soesterberg.

In het groen van de Utrechtse Heuvelrug.

Soesterberg ligt midden in het groen van de Utrechtse Heuvelrug. Je vindt er ook een flink stukje militaire geschiedenis. Rond 1910 werd hier het eerste vliegveld van Nederland ingericht en een paar jaar later kocht Defensie het terrein. De Koude Oorlogsperiode zorgde vervolgens dat het vliegveld in 1956 een NAVO-vliegveld werd, gerund door de Amerikaanse luchtmacht. In 2008 werd de vliegbasis gesloten en iets later kreeg Utrechts Landschap de taak om het gebied te beheren. Het gebied is nu vooral een wandel- en fietsgebied. Maar de militaire installaties zijn er nog steeds. In de omgeving struikel je over de bunkers, munitieopslagen en landingsbanen.

We brengen eerst een bezoek aan het Nationaal Militair Museum Soesterberg.
We brengen eerst een bezoek aan het Nationaal Militair Museum Soesterberg.

Nationaal Militair Museum Soesterberg

We hebben onze museumjaarkaart meegenomen en voor we gaan wandelen bezoeken we eerst het Nationaal Militair Museum. Je bekijkt er militaire voertuigen, bommenwerpers, straaljagers, en kijkt en luistert naar de verhalen van Defensie. We lopen om het museum heen en zien dat er buiten nog meer vliegtuigen en ook een stukje van de Berlijnse muur staan opgesteld. Hier kijk je mooi uit over de 1,5 kilometer lange start- en landingsbaan, een bijna Tempelhof-achtige plek. Je kan hier overigens ook prachtig fietsen!

De start van de wandelroutes bij het Nationaal Militair Museum Soesterberg.
De start van de wandelroutes bij het Nationaal Militair Museum Soesterberg.

Wandelroute De Paltz

We verlaten de drukte van de vliegbasis en lopen richting het landgoed De Paltz. Er zijn verschillende wandelroutes op Park Vliegbasis Soesterberg uitgestippeld en dit is een kortere route, van zo’n 3,4 kilometer. Het is moeilijk te geloven dat het eind februari is. We lopen heerlijk in de zon over de brede paden. In de verte horen we het getik van een specht. We lopen een stuk licht bergop door het bos en vervolgens slaan we af naar een mooie beukenlaan. Halverwege de klinkerweg komen we voorbij het witte landhuis van Herman van Veen. We gaan weer het bos in en dan opent het uitzicht zich en zien we een weidse vallei. Nu, in de winter, is het een beetje dor, maar het uitzicht is alsnog weids en rustgevend.

Het is moeilijk te geloven dat het eind februari is, wanneer je door het bos loopt.
Het is moeilijk te geloven dat het eind februari is, wanneer je door het bos loopt.

Munitiepark route

We dalen af tot we weer bij de parkeerplaats van het museum staan en zoeken de start van de 5 km lange Munitiepark route op. We lopen voorbij het uitzichtpaviljoen Belvedère en gaan het strubbenbos in, vol grillig gevormde eikenbomen. Dan doemen de munitiebunkers op. De dreigende munitiebunkers van gewapend beton liggen goed verscholen in het bos. Hier lagen in vroeger tijden duizenden kilo’s munitie opgeslagen. Een beklemmend idee, maar tegenwoordig vind je er alleen nog lege bunkers en een aantal kunstwerken.

Wandelen over de voormalige Vliegbasis Soesterberg
Wandelen over de voormalige Vliegbasis Soesterberg

Wandelen over de voormalige Vliegbasis Soesterberg

Wandelen over de voormalige vliegbasis Soesterberg is bijzonder. Je proeft nog de sfeer van de oude vliegbasis en hiermee is het een gebied dat rijk is aan natuur en historie. Het Park Vliegbasis Soesterberg is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Let op, honden zijn op Park Vliegbasis Soesterberg en landgoed De Paltz niet toegestaan. Wil je meer wandelen in deze regio? Loop dan de route door het stuifzand van de Lange Duinen of lees over de mooiste wandelroutes in Utrecht.

Start routes: Nationaal Militair Museum,Verlengde Paltzerweg 1 3768 MX Soest

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Marcella maart 2, 2019 - 5:34 pm

Wat een tof gebied, ik zag het al voorbij komen op Instagram. Daar wil ik ook wel eens wandelen!

Reageren
Kelly maart 7, 2019 - 8:19 pm

Wat een mooi gebied om te wandelen zeg! Heerlijk wandelweer ook! Indrukwekkend die munitiebunkers. Daar zou ik ook wel eens willen wandelen.

Reageren
Dewi maart 8, 2019 - 9:52 am

Wat bijzonder! Ik woon in Utrecht en ga wel eens wandelen op de Soesterduinen, maar op de vliegbasis ben ik nog nooit geweest. Misschien leuk voor de volgende keer, ik ga het onthouden!

Reageren
Manon Ruitenberg maart 18, 2019 - 5:13 pm

Leuk gebied om te wandelen lijkt me! Wij hebben zelf ook een museum jaar kaart. Dus dat wordt zeker weer een bezoekje aan dit museum!

Reageren
Aniek Rooderkerken maart 22, 2019 - 11:34 am

Fijn he, een museumjaarkaart. Een je kan een museumbezoek altijd goed combineren met een stad- of natuurwandeling.

Reageren
Anne - Ditisanne.nl maart 21, 2019 - 3:52 pm

Ziet er echt heel mooi uit! Ik ben nog nooit in het museum geweest, maar we zijn steeds aan het zoeken naar leuke uitstapjes met onze museumkaart. Dit ziet er wel uit als een fantastisch idee voor een zonnige dag! Hebben ze ook langere wandelroutes?

Reageren
Aniek Rooderkerken maart 22, 2019 - 11:32 am

De routes zijn inderdaad vrij kort. Maar omdat de meeste routes starten bij het parkeerterrein bij het museum, kan je de routes goed combineren.

Reageren
Loes mei 3, 2020 - 4:05 pm

Lijkt me bijzonder om daar te wandelen!

Reageren

Laat een bericht achter