Wandelen langs een schaalmodel van de haven van Rotterdam, het kan in het Waterloopbos in Flevoland. Hier liggen namelijk de schaalmodellen van ruim dertig waterwerken verborgen. Ondertussen is het gewoon ook een mooi bos om doorheen te wandelen.


Wandelen naar de waterwerken
Bij het bezoekerscentrum ontmoeten we Gerard. Hij is onze gids van Natuurmonumenten die ons meeneemt voor een wandeling door het unieke Waterloopbos. We wandelen langs sluisjes, kanalen en watersystemen, allemaal deels overwoekerd door het groen.
Gerard vertelt ons hoe het Waterloopbos door inpoldering is ontstaan. Je loopt dus in feite over de bodem van wat vroeger de Zuiderzee was. Niet vreemd dat je zo nu en dan stukken schelp onder je voeten hoort knisperen.


Nadat er bossen aangeplant werden is hier het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd. Ingenieurs legden waterwerken aan waar ze op kleine schaal experimenten konden uitvoeren met stuwen, dammen en golfslagmachines. Zo vind je er de Deltawerken in het klein, maar ook een schaalmodel van de haven van Rotterdam, Lagos en Bangkok.
Deze modellen zijn inmiddels niet meer in gebruik. Tegenwoordig wordt alles met computermodellen berekend. In de voormalige pekelinstallatie is wel nog activiteit te vinden: hier leeft een heuse vleermuiskolonie. Vleermuizen zoeken het liefst oude bomen of donkere ruimtes op als winterverblijf. In het jonge bos zijn die plekken nog weinig te vinden. Daarom komen ze nu overwinteren en rusten in het kleine gebouw.


Verscholen in het bos
De oude waterwerken zijn inmiddels overwoekerd en liggen verscholen in het bos. Natuurmonumenten heeft het beheer van het gebied overgenomen en is bezig om een aantal waterbouwkundige modellen te restaureren. Zo wordt nu de Deltagoot gerestaureerd en verbouwd tot een monumentaal kunstwerk. 30 september is de opening en hierna is het monument voor het publiek toegankelijk.
Tot die tijd is er ook al genoeg te zien. Er zijn verschillende wandelroutes die je langs de in totaal 30 waterwerken voeren. Zelf volgden we een route van ongeveer vier kilometer. Niet heel lang, maar wel erg afwisselend omdat je constant waterwerken tegenkomt. Bij de meeste vind je een bord met een toelichting op het schaalmodel, maar ook informatie over de flora en fauna van het gebied.


Ondertussen is het gewoon ook een mooi bos om doorheen te wandelen. Gerard wijst ons op tongvarens en kardinaalsmutsen. Een kleurrijke libelle schiet over het water heen, een buizerd vliegt hoog tussen de bomen door. Met een beetje geluk zie je zelfs een felblauwe ijsvogel voorbij flitsen.
Ik werd uitgenodigd door Visit Flevoland om deze wandeling te maken. Meer informatie over het Waterloopbos vind je op deze pagina van Natuurmonumenten.
Ook leuk om te lezen: Microadventure! Met de Waterhulpdienst naar Marker Wadden en Mindful met de boswachter op pad door het Horsterwold.
Geef een reactie