“Morgen organiseer ik een wijnwandeling in Dieren. Wil je meegaan?” Als ik het WhatsApp-bericht van Wanda krijg stuur ik meteen een bevestigende reactie. Wanda schreef namelijk een boek over de mooiste wijnwandelingen in Nederland en deze wandelroute uit het boek wilde ik graag een keer lopen. Zeker omdat we nu na de wandeling ook wijn gaan proeven.
Wijnwandeling in Dieren
Ik trek mijn wandelschoenen aan en neem de trein naar het Gelderse Dieren. Vanaf het station is het een paar minuten lopen naar de wijngaard Domein Hof te Dieren. Hier staat Wanda al te wachten. Met een klein groepje maken we vandaag een prachtige wandeling van 12 kilometer over de Veluwezoom. Onderweg heeft Wanda een heerlijke picknick voor ons geregeld en bij terugkomst in de wijngaard vertelt wijnboer Youp over zijn wijnen. Natuurlijk proeven we er hier ook een aantal van.
Maar eerst nog een paar uurtjes wandelen. We starten onze wandeling richting Ellecom. Het dorp ligt ingeklemd tussen de Veluwezoom en de uiterwaarden van de IJssel. Al snel komt het Kasteel Middachten te De Steeg in zicht.
Ondertussen vertelt Wanda over de wijngaard. Op de bodem van Veluwse löss blijk je prima wijn te kunnen verbouwen. De lichte helling naar het zuidoosten en de muur rondom de wijngaard houden koude wind tegen, waardoor de druiven voldoende warmte hebben om te groeien. Vanaf het kerkje waar we nu staan hebben uitzicht over de uiterwaarden. Deze zijn belangrijk voor de wijn, ook de Veluwe overigens. Mineralen van de Veluwe voeden de de grond waar de wijnstokken staan. Ik ben benieuwd wat voor wijnen dit oplevert, we gaan het straks proeven.
Natuurmonumenten
Aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom houden we even stil bij de parkeerplaats Lappendeken. Wijnboer Youp komt de lunch brengen; broodjes, vers fruit, sapjes en voor wie wil al wat wijn van Hof te Dieren. Maar eerst luister ik naar de boswachters van Natuurmonumenten, die hier toevallig ook staan om uitleg te geven over het gebied. Ze hebben een picknicktafel volgestouwd met hoorns en geweien, schedels en zelfs de slagtanden van een wildzwijn.
Paddestoelen
Na de lunch gaan we dan echt de natuur in. Al snel zien we de eerste paddestoelen. Het blijkt de porseleinzwam te zijn. De ivoorkleurige paddestoelen zijn bedekt met een slijmlaag, waardoor het net porseleinen paddestoelen zijn. Ik moet even stoppen voor een foto. De groep loopt inmiddels weer verder en volgt een wandelpad dat evenwijdig loopt aan de Oude Arnhemseweg, dwars door het bos. En bij die paar paddestoelen blijft het niet. Het lijkt alsof ik iedere paar meter weer moet stoppen op nieuwe paddestoelen op de foto te zetten. Dan maar weer steeds een sprintje trekken om de groep weer in te halen.
Bergen in Nationaal Park Veluwezoom?
Ja, je hebt bergen in Nationaal Park Veluwezoom. Zo worden ze in ieder geval genoemd. Op de Prins Willemberg houden we even pauze, voor we verder lopen naar de Carolinaberg. Met hun 70 meter kun je het eigenlijk geen bergen noemen, maar het is fijn om een heel klein beetje hoogteverschil in je route te hebben. En die route van vandaag, die is prachtig. Wanda vertelt ons hoe ze routes probeert te maken die niet over bestaande en bekende wandelpaden lopen, maar juist een paadje links of rechts hiervoor. Daardoor is het heel rustig op de route en kom je weinig andere wandelaars tegen. Maar sommige stukjes die zo mooi zijn als nu, pakken we toch een wat drukker pad op. Want het stukje van Prins Willemsberg naar Carolinaberg wil je ook niet missen.
Over de route gesproken… “Weet je nog uit welk pad je komt?” vraagt Wanda ons? Ik kijk vertwijfeld om me heen. Op de top van de Carolinaberg komen 13 wandelpaden samen. En om eerlijk te zijn lijken ze allemaal wel erg op elkaar. Hier is het dus goed opletten welk pad je blijft volgen. Gelukkig hebben we Wanda bij ons.
Langzaam lopen we weer in de richting van het startpunt van de route. We ontdekken nog een mooi doorkijkje tussen de bomen, waar je net uit kunt kijken over het dal. Nog een paar honderd meter, en dan zit de wijnwandeling erop.
Wijnproeverij Domein Hof te Dieren
We lopen door het smeedijzeren hek van de Wijngaard Hof te Dieren. Het is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Het wijndomein ligt op een unieke locatie. De hoge bakstenen muur rondom de wijngaard dateert uit 1885 en is aangelegd om een zogenaamd meso-klimaat te creëren. De noorden- en westenwind heeft hierdoor nauwelijks vat op de wijngaard en dat betekent een hogere temperatuur. Dat kunnen de druiven in Nederland wel gebruiken.
Youp Cretier vertelt vol trots hoe hij hier 17 jaar geleden 6000 druivenstokken aanplantte. Hij vertelt er volop over, maar we moeten vooral ook proeven. “Want wijn, daar moet je niet te moeilijk over doen. Je moet het vooral lekker vinden.” We proeven onder andere de Merzling, die groeit goed in koude gebieden waar het ook veel regent. Hierna volgt een rondleiding in de ruimte waar de wijn wordt geproduceerd. Geen wijnkelder, daarvoor moet je toch echt richting Frankrijk of Italië, maar wel de vinificatieruimte waar Youp al zijn dranken maakt. En dat is niet alleen wijn, want in slechte wijnjaren zoals nu moet je een beetje creatief zijn als wijnondernemer. “Willen jullie weer wat proeven?”
Wijnwandeling Hof te Dieren met Wanda Wandelt
Ook een keer mee wijnwandelen met Wanda, zoals met deze Wijnwandeling in Dieren? Houd dan de wandelagenda op haar website in de gaten. Wanda organiseert namelijk met enige regelmaat groepswandelingen en themawandelingen. Met een kleine groep ga je op pad. Wanda zet een mooie wandeling uit en vertelt je onderweg over de omgeving. Erg leuk om een keer mee te gaan!
Wat leuk dat je met Wanda mee mocht op wijnwandeling. Prachige foto’s heb je gemaakt. Ik ben wel benieuwd hoe de wijn smaakte?
Ik had geen idee dat wij zo dicht bij huis wijngaarden hebben, wat leuk! Ik ga er een keer kijken. Dat heuvelachtige karakter, dat wist ik wel van deze omgeving.. mooi en even een vakantiegevoel dichtbij huis. 🙂
Ja, Wanda heeft echt een hele leuke route uitgezet.