Zo maak je jouw fiets winterklaar

door Aniek

Zo maak je jouw fiets winterklaar

De R is weer in de maand. Het is de tijd van regen, sneeuw en donkere avonden. Maar fietsen kan je nog steeds. Het is heerlijk om een rondje te maken terwijl er bijna niemand meer op de weg is. Zeker als je jouw fiets aanpast aan de winterse omstandigheden. Zo maak je jouw fiets winterklaar en kan je veilig fietsen in de donkere dagen.

Verlichting

In de herfst en winter staat de zon laag en misschien fiets je zelfs na zonsondergang. Voor automobilisten ben je een stuk minder zichtbaar dan in de andere seizoenen. Zorg er dus voor dat je zichtbaar bent. Draag reflecterende fietskleding en zorg voor goede verlichting. Je hebt lampen die je eenvoudig op je stuur bevestigt. Ik heb bijvoorbeeld de BBB Strike die ontzettend veel licht geeft. Je kan natuurlijk ook een lamp kiezen die je aan je helm bevestigt. Achterlichten kan je vaak aan je zadelklem bevestigen. Laat ze standaard op je fiets zitten. Zo word je niet overvallen door het donker voordat je thuis bent.

BBB Strike voorlamp en Wahoo Element Bold
BBB Strike voorlamp en Wahoo Element Bold

Banden

In de winter zijn er allemaal omstandigheden die het wegdek net wat gladder maken. Denk aan aangereden modder, bladeren en regen. Een bredere band die je met minder bandenspanning kunt rijden is een optie waarmee je net wat meer marge en controle houdt. Let er wel op dat een bredere band ook op je fiets past. Ook is de kans op lekrijden door de vele rotzooi en steentjes op de weg een stuk groter. Het kan daarom zinvol zijn om tijdens de donkere maanden met winter- of 4 seasonbanden te rijden. Deze hebben een extra beschermlaag op het loopvlak zodat je minder snel lek rijdt. Want niemand heeft zin om verkleumd in de kou en in de regen een binnenband te vervangen.

Smeer die ketting

Zeker bij slecht weer, regen of sneeuw, is het belangrijk om regelmatig je ketting te smeren. Ik kies vaak voor squirt, maar als het echt modderig is of als er veel water en pekel op de weg ligt kun je beter gebruik maken van een wet-lube. Een wet-lube zorgt ervoor dat je aandrijving ook in de meest extreme omstandigheden gesmeerd blijft lopen. Een wet-lube trekt wel wat meer vuil aan. Maar goed, dat is in de winter net wat minder belangrijk.

SKS Raceblade spatborden op mijn Canyon Endurace
SKS Raceblade spatborden op mijn Canyon Endurace

Houd het vet

Vet beschermt de draaiende delen van de fiets tegen indringend water. Als je zelf handig bent kun je het balhoofd en de trapslagers van je fiets van een verse lik vet voorzien. Meestal doet je fietsenmaker dit voor je als je je fiets inlevert voor een winterbeurt. Hiermee voorkom je dat je aan het eind van de winter een roestige trapas en balhoofd hebt.

Kies voor spatborden

Spatborden zijn ideaal als het regent, maar minder fijn als het sneeuwt. De sneeuw hoopt zich op onder de spatborden en je banden lopen daar tegenaan. Ideaal zijn spatborden die je eenvoudig kan monteren, zoals de SKS Raceblades die ik heb. Op een fiets met een spatbord blijf je tijdens je rit een stuk droger. Daarnaast beschermt een spatbord je fiets tegen al het opspattende water. Je ketting, kabels en draaiende delen krijgen het net wat minder zwaar te verduren.

SKS Raceblade spatborden
SKS Raceblade spatborden

Poets, maar poets verstandig.

Er is niets erger voor je fiets dan strooizout. Je ketting en andere onderdelen verroesten waar je bij staat. Maak de draaiende delen dus meteen na je fietsrit droog. Als je dit ook maar een keer vergeet zitten je ketting en cassette helemaal onder de roest. Controleer je banden op de aanwezigheid van steentjes en verwijder deze zonodig. Ook in je remblokken kunnen zich kleine steentjes en stukjes metaalvijlsel ophopen. Verwijder deze af en toe met een keukenmesje. Je velgen gaan hierdoor een stuk langer mee. Maak alleen niet de fout om je fiets elke keer tot in nieuwstaat op te poetsen. Hiermee spoel je naast het vuil ook vet weg van je fiets. Een beetje vuil beschermt je fiets juist.

Schwalbe zadeltas met reserveband en BBB achterlicht
Schwalbe zadeltas met reserveband en BBB achterlicht

Vervang je onderdelen na de winter

Het is een feit, in de winter slijt alles net wat harder. Hoe goed je ook het best doet, dit valt niet te voorkomen. Het is dan ook zonde om met nieuwe kabels, ketting en cassette de winter in te gaan. Rijd, als het even kan, de winter door met je oude slijtageonderdelen om ze na de winter te vervangen. Als je in de winter toch onderdelen moet vervangen kun je ervoor kiezen om goedkopere onderdelen te gebruiken. Deze gaan net zo lang mee als het duurdere alternatief, het weegt hooguit een beetje meer.

Fiets jij ook door in de winter?

Zo maak je jouw fiets winterklaar
Zo maak je jouw fiets winterklaar

Ook leuk om te lezen!

6 comments

Manon Ruitenberg Fotografie november 6, 2019 - 6:28 pm

Bijzonder om te lezen dat je voor de fiets ook winterbanden of 4 season banden hebt. Eigenlijk nooit bij stil gestaan…. Handige tips verder!

Reageren
Linda november 6, 2019 - 8:35 pm

Ik fiets vooral om naar mijn werk te gaan, dat is dus sinds een tijdje 1 uur op een dag (half uur heen en weer een half uur terug). Ik heb er nooit echt over nagedacht om mijn fiets winterproof te maken eigenlijk, ik zorg natuurlijk wel altijd voor goede verlichting!

Reageren
Anne - Ditisanne.nl november 8, 2019 - 10:49 am

Handig overzicht! Bij ons komen de fietsen in de winter eigenlijk nooit buiten; ik ga in de winter meestal voor spinning-lessen in plaats van buiten fietsen. Terwijl het vaak genoeg prachtig weer is om lekker te fietsen, maar op een of andere manier komt er hier gewoon niet van.

Reageren
Jenny november 8, 2019 - 10:09 pm

Goede tips! Om eerlijk te zijn ben ik vrij lui wat onderhoud betreft, ik laat veel aan m’n man over.

Reageren
Yvonne november 9, 2019 - 9:14 am

Oh goeie reminder! Er hangt een kabeltje los van mijn verlichting. Dat moet echt nodig gemaakt, want laatst reed ik zomaar ineens in het donker. Terwijl ik een dag eerder mijn leerlingen had geleerd dat je moet zorgen dat je verlicht rond rijdt in deze tijd van het jaar, haha. Handige lijst met tips!

Reageren
Elisa november 9, 2019 - 1:36 pm

Nooit geweten dat je voor een fiets ook winterbanden hebt! Lichten zijn ook zo’n dingetje wat je makkelijk vergeet en dan rij je voor je er erg in hebt ineens in het donker.

Reageren

Laat een bericht achter