Een weekend in een duurzame woning van Landal Twenhaarsveld in Overijssel

door Aniek

Een weekend in een duurzame woning van Landal Twenhaarsveld in Overijssel

Ik open de gordijnen en word bijna verblind door de vroege ochtendzon. De bomen waar ik over uitkijk zijn gehuld in vlammend rood en oranje. Een eekhoorn maakt zijn capriolen in de takken. Ik breng een weekend door op Landal Twenhaarsveld, vlakbij de Sallandse Heuvelrug en midden in de natuur. En het bijzondere aan het huisje waar ik net het ochtendlicht heb verwelkomd? De woning is ontworpen op basis van duurzaamheid. Een overnachting met een groen tintje dus. 

Vlakbij de Sallandse Heuvelrug 

Landal Twenhaarsveld ligt in Holten, vlakbij de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Een klein paradijs voor wie van wandelen houdt, van fietsen of van mountainbiken rondom de Holterberg.

Vakantiewoningen liggen verspreid over het park. Twee hiervan – waaronder de woning waar ik logeer – zijn extra bijzonder. Deze hebben namelijk een groene make-over gehad om ze zoveel mogelijk duurzaam en energieneutraal te maken. Je ziet het al een beetje aan de buitenkant. Op een dak ligt een zonnepaneel en bij de voordeur is een warmtepomp geplaatst. Hierdoor wordt er geen aardgas meer gebruikt: de woningen worden verwarmd met de warmtepomp en er wordt gekookt op inductie.

Binnen lijkt het niet anders dan andere vakantiewoningen – waarom zou duurzaam er ook anders uit moeten zien? Een licht ingericht huisje, met een zithoek en een fijne (maar iets minder duurzame) open haard. In de keuken valt me op dat er op inductie wordt gekookt en dat je afval eenvoudig kan scheiden.

Ontbijten en de omgeving verkennen

De volgende ochtend wordt er aangebeld. Ons ontbijt wordt ’s ochtends naar ons huisje gebracht. Verse croissants en broodjes, vers geperste jus d’orange. Eieren, mét een sticker die waarschuwt dat we ze wel zelf nog even moeten koken. Alleen de kleine plastic verpakkingen met jam en Nutella passen dan weer niet zo bij het duurzame concept – er moet toch iets te verbeteren zijn.

Na het ontbijt stappen we op de mountainbike om de omgeving van het park te verkennen. Vanaf de ingang van het park is het een paar honderd meter fietsen naar NS-station Holten. Hier start de mountainbikeroute over de Sallandse Heuvelrug. Een prachtige fietsroute over brede lanen en technische single tracks. En dat alles tussen de heide en de bomen die in herfstkleuren gehuld zijn.

Herfst op de Sallandse Heuvelrug
Prachtige kleuren op de Sallandse Heuvelrug

’s Avonds lopen we naar restaurant Hoog Holten. Een restaurant midden in het bos, waar het verrassingsmenu om van te smullen is. Je kan er met de auto of fiets in een paar minuten zijn, maar wij besluiten anders. Te voet naar het restaurant en na het diner door de stikdonkere bossen weer terug. Een oehoe laat zich horen in de verte, in de bossen ritselen muizen of andere kleine dieren.

Duurzaam overnachten

Het is niet dat er een zonnepaneel is geplaatst en de huisjes vervolgens het stempel duurzaam hebben meegekregen: je merkt dat er bij de duurzame bungalows van Landal Twenhaarsveld over de kleinste details is nagedacht. 

Ongeopende etenswaren kan je bij de receptie afgeven, zodat ze aan de voedselbank worden gedoneerd. Het afval kan je keurig scheiden. Ook zijn de woningen ingericht met duurzame materialen, die weer makkelijk te recyclen zijn. De verf die is gebruikt is gemaakt van oude verfresten en het isolatiemateriaal van gerecyclede oude kranten. De vulling van het kussen waar je op slaapt is gemaakt van gerecycled PET materiaal, afkomstig uit ingezamelde frisdrankflessen. 

Er zijn nu twee huisjes verduurzaamd en de rest van het park mag wat mij betreft snel volgen. Duurzaam overnachten betekent niet dat je aan luxe of comfort inboet – in tegendeel zelfs. Wij verbleven een lang weekend in een duurzame woning en vonden het bijzonder hoe er nagedacht is over het zo comfortabel mogelijk maken van de huisjes, en tegelijkertijd de impact op het klimaat te verminderen. Er is nog veel meer te vertellen over de duurzame huisjes. Wil je alles weten, bekijk dan de website van Landal Twenhaarsveld.

Een weekend in een duurzaam woning van Landal Twenhaarsveld in Overijssel
Een weekend in een duurzaam woning van Landal Twenhaarsveld in Overijssel

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter