Getest: Fenix oplaadbare fietslampen

door Aniek

Getest: Fenix oplaadbare fietslampen

Om in het donker of de schemering met een veilig gevoel de weg op te gaan, is goede fietsverlichting ontzettend belangrijk. Ik mocht hierom twee lampen van de webshop Knives and Tools testen en koos voor de Fenix BC30R en de Fenix BC05R oplaadbare fietslampen. Wat ik van deze fietslampen vind? Je leest het in dit artikel!

Toegegeven, midden zomer is niet het beste moment om fietsverlichting te testen. Tot laat in de avond is er eigenlijk voldoende licht. Maar je kunt niet vroeg genoeg op zoek gaan naar een goede verlichtingsset. Het moment waarop de dagen weer korter worden komt altijd sneller dan verwacht. In het najaar en de winter fiets ik graag ‘s avonds, of vroeg in de ochtend, en dan wil ik zowel gezien worden als zelf goed zien waar ik rijd.

Ook op fietsvakantie vind ik het belangrijk om goede verlichting op mijn fiets te hebben. Voor het geval ik langere dagen maak dan verwacht, ik door tunnels fiets of het weer niet meezit en ik in een fikse regenbui terecht kom. Dus eigenlijk komt het testen van de Fenix oplaadbare fietslampen op het juiste moment, met een fietsvakantie in het vooruitzicht. En ik beloof dat ik over een paar maanden deze blog weer update met mijn ervaringen met de lampen in de herfst en winter.

Getest: Fenix oplaadbare fietslampen
Getest: Fenix oplaadbare fietslampen
Fenix BC30R Oplaadbare fietslamp
Fenix BC30R Oplaadbare fietslamp

Fenix BC30R Oplaadbare fietslamp

De Fenix BC30R Oplaadbare fietslamp is een robuuste lamp, dat is het eerste wat opvalt. De koplamp heeft een aluminium behuizing en is met 221 gram niet de lichtste koplamp voor op de fiets. Maar voor dat gewicht krijg je wel heel wat. De Fenix BC30R heeft 5 verschillende lichtstanden die 100 tot maar liefst 1800 lumen leveren. Mocht je dat niets zeggen, het is echt ongelofelijk veel. Een snelle zoektocht leert dat de meeste lampen zo tussen de 500 en 1000 lumen zitten, met wat uitschieters naar zo’n 1600 lumen. Dus met deze lamp weet je dat je zelfs in de meest afgelegen en donkere gebieden voldoende licht hebt.

Van de 5 standen is low (100 lumen) prima als dagverlichting of in de stad wanneer het schemert. De medium en high stand bieden genoeg lichtopbrengst om ook op hogere snelheden en buiten de bebouwde kom goed te kunnen zien hoe de weg loopt. Dan heb je namelijk flink wat meer licht nodig om bochten of obstakels op tijd te zien. Fiets je echt in het donker en over een lastiger terrein, dan heb je nog de turbo (800 lumen) en burst (1600 lumen) stand.

Voor zo’n sterke lamp is de accuduur goed. Sommige koplampen houden het er na 2 tot 4 uur wel mee gezien en dan vind ik een langere rit toch spannend. Red je het net wel of net niet…. Met de Fenix BC30R kom je niet snel zonder licht te zitten. Vaak zijn de low of medium stand genoeg, en dan gaat de accu respectievelijk ruim 20 of bijna 12 uur mee. Is het echt donker dan is de accuduur bij de stand high (500 lumen) 4,5 uur en op turbo alsnog 2,5 uur.

Fenix BC30R monteren op het stuur
Fenix BC30R monteren op het stuur
Op het display is goed te zien hoeveel tijd je nog hebt tot de accu leeg is
Op het display is goed te zien hoeveel tijd je nog hebt tot de accu leeg is

Eenvoudig te gebruiken

De lamp monteer je binnen een minuut op het fietsstuur. De klem kan op het stuur blijven zitten en de lamp kun je er eenvoudig af halen om deze bijvoorbeeld op te laden, met de meegeleverde USB-kabel. Met een druk op de knop zet je de lamp aan en vervolgens stel je met de + en – knoppen de sterkte van de lamp in. Het licht schijnt meer dan voldoende voor me uit om genoeg te zien. Dankzij het Dual Distance Beam System is er een bredere bundel op korte afstand en een smallere bundel op langere afstand. Zo zie je dichtbij genoeg details, ook schuin voor je, en kun je ver vooruit kijken. Let wel op dat je de lamp voldoende naar beneden richt om tegenliggers niet te verblinden.

Op het display is goed te zien hoeveel tijd je nog hebt tot de accu leeg is, dit zie je in uu:mm op het scherm staan. Je komt dus tijdens een rit niet voor verrassingen te staan en weet dat je voldoende tijd hebt om veilig thuis te komen.

Fenix oplaadbaar achterlicht

Ook testte ik het Fenix BC05R oplaadbaar achterlicht. Het is een heel compact maar fijn ding. De lamp is langwerpig, net iets meer dan 5 bij 2 centimeter, en weegt 19 gram. Praktisch niets dus. Toch heeft de lamp een lichtsterkte van 2 tot 10 lumen. Goed genoeg om van een langere afstand en bij slecht weer goed zichtbaar te zijn. Het achterlicht heeft 3 led lampjes en met de drukknop aan de bovenkant stel je de 4 lichtstanden in.

Fenix oplaadbaar achterlicht
Fenix oplaadbaar achterlicht

Je kunt de lamp met de bijbehorende rubberen band gemakkelijk op de zadelpen bevestigen. Ook zit er een clip bij waar je de achterlamp op kunt schuiven. Deze clip bevestig je op een (water)rugzak, of een bikepacking tas. Deze hebben vaak bevestigingslussen voor lampen waar deze clip perfect op aansluit. Ideaal, want wanneer je een zadeltas aan je fiets bevestigt is een lamp op de zadelpen niet altijd meer zichtbaar.

Bevestig de lamp op een bikepacking tas.
Bevestig de lamp op een bikepacking tas

De ingebouwde 240mAh Li-polymeerbatterij heeft een maximale looptijd van 72 uur. Daarmee fiets je dus makkelijk een maand lang op en neer naar je werk of kom je er de fietsvakantie wel mee door. Zo weet je dat je altijd een achterlicht hebt in de avond of bij slecht weer, wanneer je door een tunnel fietst, en je altijd vanaf een flinke afstand zichtbaar bent. De accuduur is natuurlijk wel afhankelijk van de stand die je gebruikt, want ook deze lamp is in verschillende standen in te stellen. De lichtste, niet knipperende stand voldoet prima. Is de lamp leeg, dan laad je hem met een USB-kabel in ongeveer 1,5 uur weer volledig op.

Net als de koplamp is deze lamp beschermd tegen stortbuien. Dat laatste heb ik gelukkig nog niet hoeven testen, maar het is fijn te weten dat de lamp bestand is tegen een flinke regenbui.

Het Fenix BC05R oplaadbaar achterlicht kost € 19,95 en de Fenix BC30R Oplaadbare fietslamp € 129,95. Beide bestel je bij de webshop knivesandtools.nl.

Ervaring met Fenix lampen

Om in het donker of de schemering met een veilig gevoel de weg op te gaan, is goede verlichting ontzettend belangrijk. Met de Fenix BC30R en de Fenix BC05R heb je een stevige verlichtingsset te pakken. De lampen zijn voldoende sterk om genoeg licht te leveren. Maar vooral de lange accuduur is een groot pluspunt. Wanneer je in het donker fietst wil je kunnen vertrouwen op je verlichting. Het laatste wat je wilt is haperende verlichting of lampen die uitvallen. Niet alleen vervelend, maar ook onveilig. De accuduur van de Fenix lampen is goed genoeg om flink wat ritten mee te maken. Ik kan niet wachten tot ik ze in de winter volop kan gebruiken!

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking. Ik ontving de lampen voor een review.

Fenix oplaadbare fietslampen
Fenix oplaadbare fietslampen

Ook leuk om te lezen!

1 comment

Marcella juli 10, 2020 - 12:30 pm

Wat een handige krachtige lamp! Fijn dat hij zo lang mee gaat, ideaal!

Reageren

Laat een bericht achter