Nadat ik een paar jaar geleden in een week van Italië naar Nederland was gefietst wist ik het zeker. Ik had er al vaker over gelezen en had er mensen enthousiast over horen praten. Waar en wanneer wist ik nog niet. Maar wel dat het ooit te gebeuren staat: een langere reis per fiets maken.
Reizen per fiets
Ik ben verschillende keren een week in Girona geweest, in Piëmonte of in de buurt van de Italiaanse meren, om er een week te gaan fietsen. Elke dag een andere route om uiteindelijk weer terug te keren bij je camping of comfortabele b&b. Maar dit is toch wat anders dan een reis per fiets, waar je een lange tocht maakt en zelf je bagage meeneemt. Zo zag ik fietsers in Death Valley die een lange tocht maakten door de mooiste Nationale Parken. Anderen gaan op de fiets de wereld rond. Ze gaan fietsend naar Kaapstad, door Australië of ploegen met de fiets de Sahara door.
Fietsen heeft dan ook zo zijn voordelen. Je kan gaan en staan waar je wil zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Je kan op bijzondere plaatsen komen en komt gemakkelijk in contact met de lokale bevolking. Je hoeft maar een café of een winkel in te lopen en iedereen is enorm geïnteresseerd in waar je vandaan komt en waar je naar toe gaat. De omgeving verandert continu en je hebt de tijd en de mogelijkheden te stoppen waar je wil. Je reist op een langzame manier en kunt indrukken hierdoor beter verwerken.
Wat heb je eigenlijk nodig
Een reis per fiets vraagt wel wat meer voorbereiding dan de gemiddelde reis. Het begint natuurlijk bij een goede trekkingfiets, mountainbike of racefiets. In het buitenland fiets en hike ik standaard met een Garmin gps, die het zelfs hikend door Death Valley en de Grand Canyon niet liet afweten. Je kunt dus vaak het beste vertrouwen op een goede gps of ouderwetse landkaarten. En waar ik nu tijdens het hardlopen of fietsen een kleine trailrugzak gebruik als ik spullen mee wil nemen, zal ik toch moeten overstappen op een grote praktische fietstas met meer inhoud dan de 10 liter rugzak waarmee ik voorheen de dag door kwam. Had ik bij de Tour for life de luxe dat bagage werd vervoerd, alleen op reis zal je zelf misschien een tent en slaapzak mee moeten nemen.
En wat stop je in je fietstassen? Het belangrijkste kledingstuk is een goede fietsbroek. Maar je zal je fietstassen ook vullen met thermoshirts, een regenjasje en outdoorschoenen. Een extra set remblokjes gaat altijd mee, evenals een padje, mocht de derailleur afbreken. (been there, done that) Extra binnenbanden, een buitenband en materiaal om zo nodig zelf een gebroken ketting te repareren. Waar in veel landen een fietshelm voor een betere veiligheid gedragen wordt is het in veel van deze landen ook nog eens verplicht. Een botsing of een val zijn –ook hier spreek ik uit ervaring-niet altijd te voorkomen. Zeker omdat je in Spanje wel eens over snelwegen zal moeten fietsen. Auto’s razen je voorbij terwijl je nadenkt over hoe je de volgende afslag, waar jij rechtdoor wil, wel veilig oversteekt.
Een bedevaart per fiets naar Santiago of de Groene weg naar de Méditerranée
Zonder bestemming geen doel. Maar toch gaat het bij een fietsreis vooral om de route ernaartoe. Bijzonder is de Groene Weg naar de Middellandse Zee: op de fiets trek je van Nederland naar de Méditerranée! Deze route loopt van Nederland via België, Luxemburg en Oost-Frankrijk naar de Middellandse Zee. Via weidse heuvellandschappen, de eeuwenoude cultuur in Avignon naar Van Gogh-achtige sfeer rondom Arles. Uiteindelijk fiets je via het vlakke deltalandschap van de Camargue met zijn rijstvelden en flamingo’s naar het voormalige vissersplaatsje Stes.Maries-de-la-Mer.
En waar de meeste mensen wandelen, kan je een bedevaart natuurlijk ook per fiets maken. Stiekem denk ik al jaren aan een fietstocht naar Rome, of beter gezegd naar het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. Maar je kan ook de Camino naar Santiago de Compostela per fiets afleggen. Met het credential op zak, een pelgrimspaspoort voorzien van de nodige stempels. Je overnacht in Spaanse refugio’s of Franse pelgrimsgîtes. De afstand is niet misselijk, zo’n 2.500 à 2.900 kilometer.
Wereldfietsers
Met de fiets maak je een reis naar een verre bestemming. Je geniet van vrijheid, je ontmoet mensen, geniet van de stilte en de landschappen, de geschiedenis van kloosters en kerken onderweg, de drukte van steden. Een reis per fiets is een bijzondere ervaring. Vanaf het moment waarop je fiets is opgebouwd en je op het vliegveld of vertrekpunt staat met je fietstassen volgestouwd met je bagage. Het beleven van de weg ernaar toe belangrijker is dan het bereiken van de eindbestemming. Wat staat je te wachten?
Fardou zegt
Goh wat leuk zeg!!! Super interessant. De groene weg naar de middelandse zee klinkt erg mooi! Succes!!
Jenny - ikreis.net zegt
Leuk artikel!
Mijn vriend is een echte fietsfan, ik zelf wat minder. Een dagje fietsen vind ik echter heerlijk. En natuurlijk heb ik nu de lente weer komt de ambitie om vaker naar m’n werk te fietsen (2×22 km)
Daphne | LiveTheLifeYouLove zegt
Leuk om te lezen en mooie ambities! Ik ben dol op fietsen, maar dan wel op een stadsfiets 😉 Wielrennen is niet zo mijn ding en een reis volledig per fiets ook niet. Ik heb altijd wel veel respect voor mensen die dat doen. Het lijkt mij namelijk super pittig, elke dag weer op die fiets, met alle spullen, kilometers maken! Knap hoor! Doe mij maar een road trip, met af en toe een fietstochtje 😉
Jempi zegt
Ha! Eindelijk kan ik eens een glimp opvangen van dat race-masjien van je, een witte dus 🙂 Terug serieus nu, interessant artikel. Heel veel respect voor jullie, je moet het maar doen elke keer zoveel kilometers vreten. Sjiek!
Aniek - travelwriter.nl zegt
Helaas, helaas.. ook dit is het oude race-masjien. Ik moet binnenkort maar eens foto’s gaan delen van mijn racemonsters denk ik. 😀
Mellisa - Grenzeloosreizen zegt
Wow klinkt echt heel tof wat je zou willen doen! Is denk niet zo voor mij weggelegd aangezien ik snel zal gaan zeuren haha :p Vind het altijd wel leuk om te zien, van die mensen die je dan op reis tegen komt op de fiets.
anto zegt
Zoals je vast gelezen hebt, hebben wij onlangs dus onze eerste echte fietsvakantie in Tasmanië gedaan en we vonden het super. Alhoewel dus wel heel anders dan lopen of roadtrippen, wat we meestal doen. Martijn riep meteen: dat gaan we vaker doen! maar ik denk dat ik het leuk vindt om het te combineren. Soms vond ik het zo frustrerend dat we dingen moesten overslaan omdat we met de fiets waren. Hopelijk ga ik dit jaar een racefiets aanschaffen trouwens 🙂
Aniek - travel writer.nl zegt
Je bent met de fiets natuurlijk wel beperkt in waar je naartoe kan gaan. Je kan niet zomaar naar een mooi natuurgebied op 100 kilometer afstand. Tenminste, dat kan wel maar dan moet je flink fietsen. 😉 Als je tips nodig hebt over racefietsen, weet je me te vinden! Ik heb de afgelopen jaren al heel wat racefietsen getest en gekocht.