Gravelfietsen in de Achterhoek!

door Aniek

Gravelfietsen in de Achterhoek!

Wist jij dat er hier zo’n mooie paden te vinden zijn? Ik fiets een aantal mountainbikeroutes in de Achterhoek en verbind deze met de mooiste gravelpaden die ik kan vinden. Het resultaat? Een lang weekend episch gravelfietsen in de Achterhoek!

Alle mooie fietsplannen ten spijt, voor trips naar de Ardennen en de Moezelregio, reizen naar het buitenland zit er even niet in. “Maar er zijn toch genoeg nieuwe gebieden te ontdekken dichtbij huis?” bedenk ik me. Niet veel later heb ik twee overnachtingen geboekt bij StayOkay Gorssel. Volgens mij moet dit de perfecte uitvalsbasis zijn om de Achterhoek te verkennen.

Een paar weken geleden was ik hier ook voor een mooie wandelroute over de Gorsselse Heide en ik verzuchtte toen al dat ik een keer terug wilde komen voor de gravelroutes. Nu is het zover! Mijn gravelfiets staat op de fietsendrager, net als de mountainbike van mijn man. We gaan op pad!

StayOkay Gorssel
StayOkay Gorssel
Gravelfietsen in de Achterhoek
Gravelfietsen in de Achterhoek

Mountainbikeroutes Gorssel

We parkeren de auto bij de StayOkay en zetten de bagage in ons huisje neer. Wat je allemaal niet aan spullen meeneemt als je een weekend gaat fietsen. Gelukkig kunnen we de fietsen in een schuur stallen, een van de redenen dat ik hier boekte, maar eerst gaan we toch echt de gravelpaden verkennen.

Voor de eerste fietsdag heb ik een combinatie gemaakt van de MTB-routes Gorssel-Zuid en Gorssel-Noord en een aantal mooie gravelpaden rondom de Gorsselse Heide. De mountainbikeroutes zouden namelijk perfect moeten zijn voor gravelfietsers. Eerst volg ik de bordjes met het paarse MTB-teken. Dit is het noordelijke deel van de route, dat zo’n 11,6 kilometer lang is. De route loopt door de bossen in de omgeving van Joppe en Gorssel en gaat voornamelijk over asfalt, brede zand- en gravelwegen. Er zijn geen technisch moeilijke stukken, dus op de gravelfiets of mountainbike is de route niet heel uitdagend. Wel is het een mooie route voor beginners, of als warming up voor je de MTB-route Gorssel Zuid start. En je fietst door een mooie omgeving, dus het is zeker geen straf!

Mountainbikeroute Gorssel-Noord
Mountainbikeroute Gorssel-Noord
Mountainbikeroute Gorssel-Noord
Mountainbikeroute Gorssel-Noord

Want waar de MTB route Gorssel-Noord echt tot de makkelijkste categorie mountainbikeroutes hoort, is de zuidelijke route een stuk uitdagender. Op deze route fiets ik over flink wat uitdagende singletracks met steilere afdalingen, kombochten en bochtige wegen door het bos waar ik flink snelheid kan maken. Deze stukken worden mooi afgewisseld met brede gravelpaden en zandwegen in de bossen en heide tussen Almen, Eefde en Gorssel. Ook in deze route zitten flink wat stukken asfalt, maar de mooie (en goed onderhouden!) stukken singletrack maken veel goed.

MTB route Gorssel-Zuid
MTB route Gorssel-Zuid

Mountainbikeroutes Lochem, Borculo en Ruurlo

Op dag 2 combineer ik stukken van de mountainbikeroutes Lochem, Borculo en Ruurlo. Met de gravelpaden die deze routes verbinden kom ik op een ruime honderd kilometer uit. Ik ga vroeg op pad en al snel zit ik op de mountainbikeroute Lochem, in Nationaal Landschap De Graafschap. Wat een heerlijke route! Het is een goede combinatie tussen klimmetjes, snel lopende afdalingen en singletracks waarbij je over de Paaschberg, de Lochemse Berg en de Kale Berg fietst. Vooral de Lochemse Berg is pittig. Al is ‘ie maar 50 meter hoog, je moet wel even flink aanzetten. Lekker veel klimmen dus, technische trails die op mijn gravel/veldritfiets prima te doen zijn, en een mooie omgeving. Dat ik eigenlijk geen modderbanden op mijn fiets heb liggen, en het flink geregend heeft, maakt het alleen maar extra technisch. Daar houd ik wel van!

Gravelfietsen in het bos
Gravelfietsen in het bos
Over de mountainbikeroutse Lochem
Over de mountainbikeroutse Lochem

Al snel gaat de route over in de mountainbikeroute van Borculo. Even uitpuffen na de snelle paden van Lochem, want hier fiets ik vooral over wat bredere landwegen en fietspaden. Het is een mooie verbindingsroute tussen Lochem en Ruurlo. Even rustig fietsen en genieten van de omgeving, want hier vind je het echte Achterhoekse landschap, met bossen, stukjes heideterrein en boerengebieden. En op de zandwegen kan je lekker tempo maken.

Koffiestop
Koffiestop

Over rustige landwegen kom ik uit op de mountainbikeroute van Ruurlo. De route is een aaneenschakeling van singletracks en tussendoor kun je even op adem komen op bredere zandwegen. Hoogtepunt van de route is welhet rabattenbos: over maar liefst 12 bruggetjes fiets je de diepe rabatten over. Verder is het veel draaien en keren met flink wat bochtenwerk. Ondanks de regen van de afgelopen dagen ligt de route er mooi bij. De singletracks zijn mooi en de bruggetjes maken de route uniek.

Gravelfietsen in Ruurlo
Gravelfietsen in Ruurlo
Gravelfietsen in de Achterhoek
Gravelfietsen in de Achterhoek

En toch nog een rondje….. Lochem

Unaniem is de route van Lochem als het uitdagendste bestempeld, dus op zondag pakken we de route nog een keer mee. Ik twijfelde nog over de route van de Strade Bianche Achterhoek, maar die bewaar ik voor een volgende keer. Heb ik meteen een goede reden om nog een keer terug te komen!

Mountainbikeroute Lochem
Mountainbikeroute Lochem

Gravelfietsen in de Achterhoek

De gravelpaden én mountainbikeroutes in de Achterhoek hebben mij verrast! In de omgeving van Gorssel had ik volop keuze van rustige gravelpaden tot mooie singletracks in het bos en technische mtb-tracks. Zo kostte het mij geen enkele moeite om iedere dag een nieuwe route uit te zetten.

Dicht bij huis heb je de Gorsselse Heide, niet alleen een mooi wandelgebied, maar er liggen volop brede gravelpaden en smallere paden door het bos. Vanaf hier maak je ritjes richting Lochem, Borculo en Ruurlo. Wat asfaltwegen onderweg zijn onvermijdelijk, maar je fietst van gravelstrook naar gravelstrook, over brede zandwegen en door het boerenland.

En die mountainbikeroutes in de Achterhoek? Die worden perfect bijgehouden. Natuurlijk zijn er remkuilen en wasborden op de technische stukken waar veel geremd wordt, maar dit weekend waren er verschillende vrijwilligers bezig om de paden weer perfect te krijgen. Dus als je wat uitdagende stukken aan je graveltocht wil toevoegen, dan heb je volop keuze! Het moge duidelijk zijn, gravelfietsen in de Achterhoek heeft voor ieder wat wils.

Mountainbikeroute Lochem
Mountainbikeroute Lochem
Fiets schoonmaken
Dan is er nog maar een ding te doen: de fiets schoonmaken

Ook leuk om te lezen!

3 comments

Marcella januari 30, 2021 - 1:26 pm

Wat een tof avontuur Aniek! Lekker actief in de natuur. Dat je vies wordt voel vast ook wel ‘voldaan’ 🙂

Reageren
Linda januari 30, 2021 - 3:39 pm

Wat een prachtig pad weer! Lijkt me een hele mooie plek om te bezoeken. Gaaf ook met die hoogteverschillen!

Reageren
Kelly februari 4, 2021 - 8:34 pm

Ik ben nog nooit in de Achterhoek geweest, maar dit lijkt me zeker een mooie plek. StayOkay Gorssel ziet er ook leuk uit aan de buitenkant. Heb in het verleden ook geregeld gelogeerd bij Stay Okay en dat is over het algemeen altijd prima in orde.

Reageren

Laat een bericht achter