Zo goed is een online bikefit

door Aniek

Zo goed is een online bikefit

Is een online bikefit een goed alternatief voor een uitgebreidere dynamische bikefit? Ik probeerde een online bikefit uit die met € 9,95 maar een fractie van de prijs is van een uitgebreide bikefit. Maar hoe goed is een online bikefit eigenlijk? En hoe werkt het?

Wat is een bikefit?

Of je nu (voor het eerst) een nieuwe racefiets wilt kopen, of je klachten hebt tijdens het fietsen, het is slim om een bikefitting te doen. Met dit advies kun je jouw fiets goed (laten) afstellen, zodat je met een goede houding op je racefiets zit, en weet je welke fiets bij jouw lichaam past. Een goede fietsafstelling en fietshouding zorgen er niet alleen voor dat je met meer plezier op je fiets zit. Dit voorkomt ook blessures en zorgt ervoor dat je efficiënter kunt fietsen.

Wil je een bikefit laten uitvoeren, dan kun je kiezen uit een statische en een dynamische bikefit. De statische fietsmeting is een relatief eenvoudige manier om aan de hand van jouw lichaamsmaten de beste framemaat, onderdelen en afstelling van de fiets te berekenen. Dit kan ook gedaan worden door middel van een online bikefit.

Een dynamische bikefit is een stuk uitgebreider. De bikefitter bekijkt jouw houding terwijl je fietst en maakt soms gebruik van videoanalyses. Door de schoenplaatjes af te stellen, de zadelhoogte, zadelstand, crancklengte, maar ook de breedte en hoogte van het stuur en de positie van de remgrepen te bepalen, word je zo efficiënt mogelijk op de fiets gezet. Zeker als je last hebt van fysieke klachten of als jouw fietshouding heel anders is dan die van een gemiddelde persoon, kan een dynamische bikefitting jou helpen om beter op de fiets te zitten.

Waarom een online bikefit kiezen?

Een goede bikefit is niet goedkoop, zeker de dynamische bikefit niet. Ik begrijp waarom, het kost flink wat tijd om iemand goed op een fiets te zetten, maar ik begrijp ook dat niet iedereen hier zoveel geld aan uit wil geven. Wie bijvoorbeeld net is begonnen met fietsen en een eerste racefiets wil kopen voor een paar honderd euro, zal niet zo snel hetzelfde bedrag uitgeven aan een uitgebreide bikefit. Is een online bikefit dan niet een goed én goedkoop alternatief? Om dit te testen voer ik een online bikefit bij Best Bike Advice uit.

Online bikefit op basis van fietsgedrag
Online bikefit op basis van fietsgedrag

Wat houdt de online bikefit in?

Mijn online bikefit begint met het invullen van een aantal vragen. Voor welk type fiets wil ik een bikefit uitvoeren, een racefiets of een mountainbike? Voor welk gebruik wil ik de bikefit optimaliseren? Rijd ik over goede en vlakke wegen, voornamelijk door de heuvels en de bergen, over een cyclocrossparcours? Of zoek ik toch een gravelbike voor onverharde paden? Ik wil de fietsafstellingen weten voor mijn endurance fiets, waarmee ik de meeste kilometers maak. Ik kies dus voor de optie ‘comfortabele racefiets met meer demping’. Vervolgens geef ik aan hoe fit en hoe lenig ik ben, en of ik al dan niet vaker dan andere sporters last heb van blessures of klachten tijdens het fietsen.

Hierna moet ik nadenken waarbij mij de prioriteiten liggen bij het fietsen. Bij comfort of snelheid bijvoorbeeld, bij lange tochten of kort knallen. Ik kies voor confort, lange tochten, wendbaarheid en een lichte voorkeur voor bergen en heuvels. Ik krijg een globaal advies voor mijn rughoek, afhankelijk van de wensen die ik heb voor mijn fiets, maar ook hoe lenig ik ben. Tot slot komen de data aan bod en vul ik mijn lengte, romphoogte, armlengte, beenlengte, schoenmaat, onderbeenlengte, bovenbeenlengte en romplengte in. Tot slot meet ik nog de zadellengte, cranklengte en reach van mijn huidige fiets op.

Metingen voor online bikefit
Metingen voor online bikefit


En… kloppen de metingen

Aan de hand van de gegevens die ik heb ingevuld wordt een bikefit advies opgemaakt door middel van een bike fit calculator. Dit gebeurt helemaal automatisch, dus je ontvangt het advies meteen in je mailbox. Het rapport is behoorlijk uitgebreid en ik krijg er meteen ook een pdf bij met aanvullende informatie. Aan de hand van de informatie in het rapport krijg ik een goed beeld van wat voor mij de juiste zithouding is en hoe ik de fiets hier optimaal op afstem.

Wat blijkt… het advies komt goed overeen met de afstellingen zie ik zelf heb bepaald voor mijn huidige fiets en met de bikefit die ik al eerder heb gedaan. Verrassend, hoe je zo snel een goed advies kunt krijgen! Er zijn wel wat verschillen. Zo adviseert de online bikefit een drop van -2,4 cm, terwijl mijn huidige fietsen een behoorlijk grote drop hebben. Om eerlijk te zijn, zal voor langere tochten een iets kleinere drop waarschijnlijk meer comfortabel zijn. Onbewust heb ik mijn fiets toch behoorlijk aero afgesteld. Dus tijd om het advies eens ter harte te nemen en een kleinere drop te proberen, want ik denk dat de ideale maat ergens in het midden zal liggen.

Online bikeft met fietsadvies
Online bikeft met fietsadvies

Welke fiets hoort hierbij

Het fietsadvies vind ik een mooi extra’tje. Nadat ik de pdf van de bikefit ontvang, kan ik deze gegevens gebruiken om op de site te zien welke fiets hier het beste bij past, gebaseerd op mijn persoonlijke fietsdoelen en lichaamsbouw. En natuurlijk het budget dat ik hebt. Wat blijkt bij mij; in de lijst van fietsen die voor mij zijn geselecteerd staan onder andere de Canyon Edurace én de Scott Contessa. En laat dat nu de twee racefietsen zijn die ik zelf heb. Als ik het budget verhoog komt ook de BMC Roadmachine bovendrijven, daar heb ik in het verleden ook erg fijn op gefietst.

Maar de Canyon Endurace wordt verrassend vaak aangeraden. En inderdaad is dit de fiets die ik zelf het fijnste vindt voor lange afstanden omdat deze comfortabel is. Ik heb deze fiets zelf gekozen door de geometrietabellen te bestuderen en uit te rekenen welke modellen bij mij passen. Een flink rekenwerkje was het wel, terwijl deze website het in een paar seconden voor me uitrekent.

In een online bikefit betrouwbaar

Was ik sceptisch vooraf? Zeker. Maar het maatadvies van Best Bike Advice bleek verrassend nauwkeurig. En ik vind het een fijn idee dat de online bikefit ook de fietsen aanraadt die goed bij mij passen. Dit samen maakt dat ik het een betrouwbare meting vind.

Een goede fietshouding en goede afstellingen van de fiets zijn zo belangrijk. Niet alleen om met plezier op de fiets te zitten, maar ook om klachten of blessures te voorkomen. Veel (zeker) beginnende fietsers zitten niet goed op hun fiets. Dan is de Best Bike Advice bikefit is een ideale tool om de fietshouding te verbeteren.

Ook leuk om te lezen!

5 comments

Denise april 9, 2021 - 11:10 am

Handig! Ik had nog nooit van een bikefit gehoord, maar ik geloof zeker dat dit verstandig is om te doen zodat je een echt geschikte en passende fiets vindt. Coole fiets kwam er uit bij jou!

Reageren
Aniek april 13, 2021 - 8:06 am

Haha ja en het bewijst dat ik echt een goede fiets heb uitgekozen, want deze past dus perfect bij mij.

Reageren
Jacoba april 14, 2021 - 11:55 am

Ik ben niet echt een fietser, dus heb er ook nog nooit over nagedacht dat een fiets op maat (en die bij je wensen past) heel praktisch is. Weer wat geleerd 🙂 En fijn dat het online dus ook goed kan! Misschien moet ik toch maar eens een fietsvakantie overwegen, ziet er wel tof uit 🙂

Reageren
Anne - DitisAnne.nl april 16, 2021 - 10:30 am

Leuk! Toen ik mijn racefiets kocht zat daar ook een bikefit bij inbegrepen dus heb inderdaad een hele ochtend aan de metertjes en schermen gehangen. Toch wel fijn om te doen want ik merk dat ik na een tijdje op een fiets zitten al snel een wat pijnlijke rug en schouders krijg.

Reageren
Linda april 17, 2021 - 2:41 pm

Nooit geweten dat dit bestond überhaupt, maar ik zou dit liever niet online doen denk ik, vooral voor een eerste keer. Maar het klinkt wel als een goed alternatief en een stuk sneller

Reageren

Laat een bericht achter