Zo kies je de beste fietskleding voor elke rit

door Aniek

Zo kies je de beste fietskleding voor elke rit

Als je besluit om er in de winter met de fiets op uit te gaan blijft het een uitdaging om daarvoor de juiste kleding te vinden. Inmiddels heb ik door de jaren heen passende kleding voor zo’n beetje alle weersomstandigheden verzameld. Met deze blog hoop ik je een paar tips te geven waardoor je onder alle omstandigheden zo comfortabel mogelijk op de fiets zit.

Welke training staat er gepland?

Voordat ik een rit start zijn er een aantal zaken die ik voor mezelf op een rijtje zet. Allereerst bedenk ik wat voor training wil gaan doen. Voor een korte intensieve training kies ik voor andere kleding dan voor een lange duurtraining. Ook bedenk ik mij of er een koffiestop gemaakt gaat worden. Vaak neem ik dan een extra droog ondershirt mee zodat ik de tweede helft van de rit droog kan beginnen. Uiteraard kijk ik ook naar de temperatuur en het verloop daarvan tijdens de rit, maar vooral ook naar de windsterkte en de gevoelstemperatuur. Daarnaast bedenk ik of mijn ronde vooral beschut zal zijn door bos of dat ik veel op open vlaktes fiets.

Warmte reguleren

Je kleding moet er aan de ene kant voor zorgen dat je voldoende beschermd bent tegen de kou maar aan de andere kant de overtollige warmte van je lichaam kwijt kan raken. Het begint bij je baselayer, de laag direct op je huid. Het is heel belangrijk dat deze goed ademt waardoor je zweet goed wordt afgevoerd en je lichaam droog blijft. Investeer daarom ook in een goede baselayer.

Daaroverheen draag je bovenkleding. Hiermee varieer ik afhankelijk van het weer en de inspanning. Zelf draag ik vooral kleding van Castelli, maar ook merken als Assos, Sportful en Craft hebben kledinglijnen voor de winter. Bij geringe kou kies ik voor de Castelli Gabba of de Perfettp. Dit zijn winddicht en waterafstotend jacks waarmee ik comfortabel op de frissere dagen kan fietsen. De Gabba heeft verder geen voering waardoor deze minder geschikt is voor temperaturen onder de 5 graden. Mijn favoriete kledingstukken in de winter zijn de Castelli Alpha en Alpha RoS.

Beiden hebben een dubbele rits. Als je het warm krijgt kun je de winddichte laag open ritsen terwijl je bovenlichaam nog wel beschermd wordt door de laag hieronder. Hierdoor kun je je temperatuur heel goed reguleren en voorkom je dat je na een inspanning de rest van je rit met natte kleding moet afwerken. Bij lagere inspanningen in de kou blijf je voldoende warm. 

Voor het onderlichaam kies ik voor een Castelli Sorpasso broek. Deze is op een aantal punten gevoerd zodat je lekker warm blijft. Het is natuurlijk ook mogelijk om in de winter te rijden met beenstukken die zijn voorzien van voering.
Dan de accessoires. In de winter rijd ik altijd met handschoenen. Afhankelijk van de temperatuur en het type inspanning kies ik voor dikkere of dunnere handschoenen, al dan niet waterdicht. Daarnaast draag ik altijd een muts onder mijn helm zodat mijn hoofd en mijn oren warm blijven. Ook vind ik het prettig om mijn hals en kin warm te houden met een buff. Tot slot vertrek ik geen rit zonder overschoenen. Bij natte wegen houden ze je voeten droog en zorgen ze dat je voeten geïsoleerd blijven. Bijkomend voordeel is dat je mooie fietsschoenen schoon blijven.

Zo kies je de beste fietskleding voor elke rit
Zo kies je de beste fietskleding voor elke rit

Lagen, lagen, lagen

Als je budget en kastruimte beperkt is kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een Gabba aan te schaffen en bij koudere ritten een extra baselayer te dragen. Ook kun je door de aanschaf van gevoerde beenstukken de aanschaf van een winterbroek besparen. Vaak wordt winterkleding tijdens het voorjaar met interessante kortingen aangeboden. Het heeft dan ook zeker zin om de bekende webshops in de gaten te houden.

Ik hoop je hiermee op weg te hebben geholpen bij het vinden van de juiste kleding voor je rit. Hoe comfortabeler je op je fiets zit, hoe meer je ervan kunt genieten, en daar gaat het uiteindelijk om.

Ook leuk om te lezen!

5 comments

Jenny januari 10, 2020 - 10:31 pm

Handig overzicht! Ik vind het bij langere tochten ook fijn om met lagen te werken, dan kun je gedurende dag nog iets uit doen.

Reageren
Diana januari 12, 2020 - 8:30 pm

Heerlijk overzicht. Ik weet nog wel met mijn trip naar Zambia waar ik 600 kilometer ging mountainbiken, dat ik het nog wel lastig vond op goede fietskleding te vinden ivm de extreme temperaturen. Uiteindelijk was het gewoon dealen met die warmte.
Maar in de winter draag ik ook veel lagen en doe ik niet snel iets uit omdat je dan weer kou kan pakken.

Reageren
Aniek januari 13, 2020 - 2:04 pm

Ja, dan moet je gewoon zorgen dat je lichte en dunne kleding hebt. Zal goed warm zijn geweest!

Reageren
Rachel Kromdijk januari 13, 2020 - 6:13 pm

Wauw wat een heerlijk overzicht zeg, je schrijft erg mooie en fijne artikelen!

Reageren
Linda januari 13, 2020 - 8:12 pm

Handig artikel! Ik krijg het altijd zo snel warm, dus ik ben altijd een enorm voorstander van laagjes, want dan kan er ten minste nog wat uit

Reageren

Laat een bericht achter