In het achterland van Krakau ligt een verborgen paradijs voor fietsliefhebbers: de regio Klein-Polen, ook bekend als Małopolska. Hier vind je adembenemende fietsroutes door groene landschappen en over perfecte fietspaden. Zo mooi is fietsen in Polen!
Na een week fietsen door het mooie Tsjechië, zetten we onze fietsvakantie nu voort door het prachtige Polen. Niet de directe route naar Krakau, maar een verkenning van de regio Klein-Polen staat op de planning. En wat is het hier prachtig fietsen! Veldbloemen lijken nonchalant uitgestrooid over groene weiden die zich uitstrekken tot aan de horizon. Eindeloos uitzicht over het zacht glooiende landschap terwijl de majestueuze Tatra-bergen in de verte opdoemen. Fietsen doe je over fijne gravelpaden of perfect gladde asfaltwegen. Misschien ben ik wel een beetje verliefd op dit landschap, verzucht ik.
VeloMalopolska
Onze reis begint vlakbij de grens met Slovenië, waar het project VeloMałopolska gestaag een netwerk van 1000 kilometer aan fietsroutes aan het creëren is. Een groot deel daarvan kun je nu al afleggen op de fiets, de laatste stukken worden nog ontwikkeld.
De ogen van onze gids Jarosław Tarański beginnen te glimmen wanneer hij over VeloMałopolska praat. Jarosław is vanuit de provincie verantwoordelijk voor de aanleg van de route en kent iedere meter fietspad. Hij glundert bij het idee van al het moois dat ons te wachten staat. ‘Kom, we gaan fietsen!’ roept hij uit. Jarosław neemt ons mee op een onvergetelijke route die begint in Chochołów, een dorpje bekend om zijn traditionele houten huizen, die hier al meer dan een eeuw staan. Na een cultureel uitstapje zetten we koers naar de Velo Dunajec, een van de acht fietsroutes het VeloMałopolska-netwerk.
Weidse uitzichten op de Velo Dunajec
Waar ik enthousiast van word, zijn gravelroutes. We zijn niet voor niets op mountainbikes gestapt. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten tot we een gravelweg opslaan. We volgen grofweg de schilderachtige loop van de Dunajec, een rivier die zijn weg vindt naar de Wisła. Maar laat je niet misleiden, want het is niet alleen maar rustig fietsen langs de rivier. We klimmen flink omhoog en worden beloond met adembenemende uitzichten op de Tatra, de Gorce, de Beskiden en het Pieniny berggebied. De natuurpracht is hier werkelijk overweldigend.
De kerk van Harklowa en het Czorsztyn-meer
De volgende dag leidt onze fietstocht ons vanuit Nowy Targ langs de oevers van de Dunajec naar het betoverende Czorsztyn-meer. Maar eerst volgen we nog een stuk de Dunajec. De verrassing van de dag is de bijzondere eeuwenoude houten kerk in Harklowa. De kerk is volledig uit hout opgebouwd. Binnen snuif ik de geur van hout op. Een historische plek die de moeite waard is om een stukje voor om te fietsen.
Ook het (om)fietsen waard is Czorsztyńskie, het Czorsztyn-meer. Over autovrije fietspaden genieten we van het kalme water en het groene landschap. Dat betekent lekker relaxed fietsen en genieten van het uitzicht. Het stuwmeer is nog vrij jong. Ooit was de Dunajec-rivier een grens tussen Polen en Hongarije en dit gebied was een grensovergang, een dam heeft het immense meer gecreëerd.
De fietsroute loopt vlak langs de oevers van het meer. Rustig golft het fietspad door het groen, maar zo nu en dan moet je even flink aanzetten om naar boven te komen. Jarosław geeft aan dat het best meevalt met de klim die nu volgt. Maar als zo’n woorden uit de mond van een gids komen weet je eigenlijk al dat er een pittige klim te wachten valt. ‘Vergeet niet bovenaan te stoppen!’ waarschuwt Jarosław. Na een kilometer of 2 stap ik van de fiets af, draai me om en ben sprakeloos. Het uitzicht is hier inderdaad adembenemend, een absoluut hoogtepunt van onze tocht.
Uitzicht op het kasteel
De afdaling is al net zo mooi. Heerlijk snel asfalt, met overzichtelijke bochten. Bij de dam knijp ik in mijn remmen. Hier wil ik nog even naartoe. Wanneer je de dam op fietst heb je namelijk mooi uitzicht op het 14e eeuwse Niedzica-kasteel. Dat idee hebben meer mensen, dus moet me door schoolklassen heen wurmen voor een goed uitzicht.
Eenmaal bij de dam hebben we 2 opties voor onze route. Een klein stuk van het fietspad rondom het meer is nog niet afgerond. Als alternatief kun je met een veerbootje het meer oversteken om op de andere oever de route weer op te pakken. Maar Jarosław heeft een beter idee. Hij heeft een verrassing voor ons in petto.
Vakantiefietsen op zijn best
Hier begint het echte avontuur. We moeten zo’n 300 hoogtemeters overbruggen, over een smal asfaltpad dat de berg op slingert. De weg is steiler dan hij eruit ziet, dus de klim vraagt om een beloning. Op een weide tussen de veldbloemen leggen we de fietsen in het hoge gras en trekken en fles witte wijn open. Midden in de natuur genieten we van het 360-graden panorama. De velden zijn geelgekleurd van het koolzaad, de heuvels bezaaid met veldbloemen, met zelfs de Tatra-bergen in de verte. Krekels en vogels laten zich horen en op de achtergrond klinkt een klokkentoren. Hier, met een fles witte wijn in het hoge gras, realiseren we ons dat dit fietsen in Polen op zijn best is.
Gravel en singletrails
Of we nog energie over hebben voor een kleine omweg? Zeker! We nemen een kleine omweg over een rotsig pad in het bos naar de Zaprasamy-klif, een kalksteenrots die boven het water uittorent. Ik kan me voorstellen dat wanneer je hier in de zomer naartoe fietst, je heerlijk een duik in het water kunt nemen. Vandaag is het nog iets te koud sla ik het zwemmen even over.
We hebben nu bijna alle soorten wegen gehad. Zeker als we het Przełom Białki reservaat in draaien, een mooi natuurgebied waar het heerlijk wandelen en fietsen is. Als finale fietsen we de laatste kilometers over single trails in de bossen. Nu is het fietsen in Polen echt compleet!
Waar ik echt van onder de indruk ben, zijn de fietsservicepunten, de service stops (MPR), die je hier elke 10 tot 15 kilometer tegenkomt op de fietsroutes in Klein-Polen. Zo is er onderweg altijd een plek om te schuilen in de buurt.
Deze houten shelters hebben met een overkapping, fietsrekken, picknicktafels en soms zelfs bbq-plekken alles in huis voor je tussenstop. Soms zijn er zelfs routekaarten, usb-aansluitingen (aangesloten op een zonnepaneel) om je telefoon op te kunnen laden, tools om je fiets te repareren of een watertap om je bidons bij te vullen. Het enige wat er niet is, een opener voor je fles wijn of biertje. Moet je toch nog iets zelf meenemen.
Tot slot, Krakau
Na een week van natuurpracht en fietsavonturen in Tsjechië en Polen bereiken we eindelijk Krakau, een stad aan de oever van de rivier Wisła die haar plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst meer dan verdient. Wanneer ik door de charmante straatjes en langs de vele restaurantjes loop besef ik me al snel dat een dag in Krakau veel te kort is. Ik krijg een mooi beeld van de Wawelheuvel met het Koninklijk Kasteel en de Kathedraal, van de oude Universiteit en de Rynek Glowny ofwel de Grote Markt. Maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Terug in het hotel heb ik duizend-en-een reden om een keer terug te komen om Krakau verder te ontdekken.
Maar dat is juist het mooie aan deze regio – het roept me nu al terug voor een volgend fietsavontuur.
Fietsen in Polen?!
Na een paar dagen fietsen heeft Klein-Polen me overtuigd, het is hier heerlijk fietsen. Afwisselend vooral. Je kunt hier rustig de rivieren volgen, genieten van een pittige klim in de heuvels of juist van smalle single trails in het bos. De VeloMalopolska-routes zijn voor een groot deel vrij van gemotoriseerd vervoer, dus je kunt in alle rust genieten van het natuurschoon. De routes lopen grotendeels door dalen of parallel aan rivieren, waardoor de paden ook voor minder gevorderde fietsers goed te doen zijn. Zo nu en dan zit er een pittige klim in, maar dan word je wel beloond met een prachtig uitzicht.
Over Małopolska, Klein-Polen
De regio Małopolska ligt in het zuiden van Polen, grenzend aan Tsjechië en Slowakije, en staat in Nederland beter bekend als Klein-Polen. Het strekt zich uit van het Tatragebergte tot het Kraków-Częstochowa-hoogland en de laaggelegen Vistula riviervallei. De hoofdstad van de regio is Kraków ofwel Krakau. Maar het is vooral de natuur die veel reizigers trekt. Klein-Polen is namelijk een ideale bestemming voor outdoorliefhebbers. Ook voor fietsers; Małopolska heeft een uitgebreid fietsnetwerk. In totaal vind je hier bijna 1000 kilometer goed gemarkeerde fietspaden, die de mooiste natuur en bezienswaardigheden in de regio met elkaar verbinden. En dan heb ik het nog niet eens over de mountainbiketrails en de vele kilometers fietspad in Krakau.
Pools Verkeersbureau: www.polen.travel
Regio Malopolska (Klein-Polen): visitmalopolska.pl
Kraków Travel: www.krakow.travel
Fietsroutes in Klein-Polen: narowery.visitmalopolska – VisitMalopolska
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme, Małopolska Tourism Organisation, de stad Kraków en Viaggi (Poland).
Geef een reactie