Van vlak rivierenlandschap tot glooiende akkers en van indrukwekkende kastelen tot middeleeuwse stadjes. Ik kom het allemaal tegen tijdens mijn fietstocht van Praag naar Krakau. Vanaf de Tsjechische hoofdstad fiets ik via Bohemen door de regio’s Moravië en Silezië. Uiteindelijk ga ik de grens over en fiets ik verder door Pools-Silezië, maar vandaag vertel ik je eerst alles over het Tsjechische deel van deze fietsroute.
Nadat ik in Praag L’Etape Czech Republic by Tour de France fiets (lees er hier alles over) ga ik niet meteen terug naar Nederland. Want het fietsen in Tsjechië is mij de laatste keer zo goed bevallen, dat ik nu ook tijd gemaakt heb voor een korte fietsvakantie. En wat voor een! Tijdens deze fietsreis van Praag naar Krakau volg ik delen van verschillende langeafstandsfietsroutes. Ik start in de hoofdstad Praag en fiets door een gevarieerd en authentiek deel van Tsjechië naar de middeleeuwse zilvermijnstad Kutná Hora, het renaissancestadje Litomyšl en naar het levendige Olomouc, om zo me zo langzaam richting de Poolse grens te begeven.
Oostwaarts via de Elbe naar Kutná Hora
De komende dagen ga ik met een kleine groep op pad door Tsjechië met de reisorganisatie Europe Bike Tours, maar niet voor we eerst nog een paar highlights van Praag bewonderd hebben. Waar ik gisteren zelf al de Praagse Burcht verkend heb, weet gids Lukas ons te vertellen dat er een punt is met misschien nog wel een mooier uitzichtpunt over de stad. En hij heeft gelijk! We kijken uit over de Moldau, de Karelsbrug en de oude binnenstad waar zich ergens het Oude Stadsplein met het astronomisch uurwerk bevindt.
Hierna verlaten we Praag op een wel hele bijzondere manier: over een fietspad direct op een metrotunnel! De metro voert hier een paar honderd meter bovengronds en op het dak van de tunnel is een fietspad aangelegd. Het fietspad is zo goed verstopt, dat zelfs Lukas even moet zoeken hoe we er komen. We fietsen noordoostelijk richting Čelákovice en Přerov nad Labem om vervolgens aan te komen in de oude stad Nymburk. Na de lunch fietsen we verder over een gemakkelijk fietspad langs de rivier de Elbe. Door het glooiende land, heuvel op en af, en tijdens het gouden uurtje. Prachtig is het! Het graan wuift in de wind en de velden kleuren goudgeel in de zon.
Stop! Kersen, aan de boom. Je mag ze hier in Tsjechië overal plukken, mits de bomen op openbaar land staan. We zitten midden in het kersenseizoen dus we hebben geluk. We zullen de hele week de horizon afspeuren naar de rode lekkernijen, om meteen in de remmen te knijpen en de kersen te plukken.
Aan het einde van de dag komen we uit in het middeleeuwse stadje Kutná Hora in Centraal Bohemen. Ooit had Kutná Hora de grootste zilvermijn van Europa én tegelijkertijd lag het gunstig aan verschillende handelsroutes. De rijkdom die daaruit voortkwam is terug te zien aan de middeleeuwse en barokke bouwwerken in het centrum, met als hoogtepunt de prachtige gotische Sint-Barbarakerk. De door beeldhouwwerken omzoomde weg die er naartoe loopt doet me denken aan de Karelsbrug in Praag. Minstens zo mooi, maar dan zonder de toeristen.
Parmantige pauwen in Pardubice
’s Ochtends vroeg staan we met onze fietsen bij de stoeterij Kladruby nad Labem, vooral bekend vanwege de paarden die hier worden gefokt. Maar wij stappen op de fiets naar Pardubice, via de rivier de Elbe en het indrukwekkende kasteel Kačina. Majestueus kan ik het kasteel wel noemen. Helder steekt het af tegen de groene omgeving.
In Pardubice fietsen we over kinderkopjes de stad in. Na de lunch stallen we de fietsen en wandelen door het oude stadscentrum. Van de stadsgids leren we hoe Pardubice ooit de zetel was van de machtige Heren van Pernštejn en waarom het embleem van de stad een in tweeën gehakt paard bevat. We klik-klakken met onze fietsschoenen door de straten. ‘Pardubice is a town smelling of gingerbread’ krijgen we te horen. De koek die hier sinds de 16e eeuw gemaakt wordt is dan ook de specialiteit van het stadje. Maar meest beroemd is toch het kasteel van Pardubice.
Bij het spectaculaire renaissancekasteel van Pardubice stappen pauwen parmantig rond. Het kasteel is extra bijzonder wanneer je dichterbij komt, door de sgrafitto op de muren. De façade lijkt reliëf te hebben, maar in werkelijkheid is het allemaal geschilderd. Voor we verder fietsen beklimmen we de Zelená brána poort mét uitzichttoren. Vanaf de toren kijk ik op 60 meter hoogte uit over het rechthoekige Perštýnské plein met zijn mooie herenhuizen.
Weer op de fiets! De route die gidsen Lukas en Vítek hebben uitgezet mijden de grote wegen. We fietsen dus vooral over rustige fietspaden langs het water, over landwegen tussen de akkers, en zo nu en dan door kleine, slaperige dorpjes. Van kersenboom naar kersenboom, met de altijd aanwezige tegenwind die ons deze week niet heel goed gezind is. Desondanks is het prachtig fietsen door het lieflijke Oost Boheemse glooiende landschap. En dat biertje bij de finish, dat hebben we nu wel verdiend. Niet in de minste plaats omdat Tsjechië natuurlijk bekend staat om zijn pils.
De kastelen van Litomyšl en Bouzov
En trouwens… wie Tsjechië zegt, zegt kastelen. Tijdens onze fietstocht komen we er dan ook een flink aantal tegen. Vandaag bezoeken we het renaissanceslot van Litomyšl. Het kasteel doet bijna Italiaans aan, vanwege de mooie loggia’s. Deze bleken overigens minder geschikt voor het Tsjechische klimaat. Door de open constructie werd het kasteel alleen gebruikt in de zomer, omdat het in de winter te koud was.
Vooral bijzonder is het figuratieve sgraffito op de façade. Iedere steen van het kasteel heeft een eigen afbeelding. De gids weet ons te vertellen dat geen steen hetzelfde is. Duizenden moeten het er zijn. Ik doe mijn best er zoveel mogelijk te bekijken, maar kan inderdaad geen 2 stenen vinden met hetzelfde motief.
Wat ik later lees, is dat we hier door het Land van Smetana fietsen, vernoemd naar de componist Bedřich Smetana. (Die ken je echt wel! Denk aan zijn compositie De Moldau (via YouTube)). Hij werd geboren in het kasteelcomplex van Litomyšl als zoon van de kasteelbierbrouwer.
In Litomyšl nemen we nog even de tijd voor koffie met een echte lokale specialiteit, voor we verder gaan. En man, wat is het mooi fietsen. Rustig heuvel op en af, door kleine dorpjes en over rollende heuvels. We laten Bohemen achter ons en fietsen door de heuvels naar Moravië. Op het grensgebied tussen deze regio’s liggen talloze kasteelruïnes, de meeste hiervan vervallen tot ruïnes. Maar niet het Bouzov kasteel!
We verlaten de rivier die we al een tijdje volgen en zetten extra kracht op de pedalen. De klim is pittig, maar dan rijst het kasteel Bouzov op uit het omringende platteland. Een kasteel precies zoals je een kasteel verwacht. Het heeft een ophaalbrug, erkers, kantelen, een gracht, en kan zo figureren in een sprookje.
Olomouc, de hoofdstad van Moravë, en de oortjes van Štramberk
De laatste fietsdag in Tsjechië worden we wakker in Olomouc, een van de koninklijke steden van Moravië én een echte universiteitsstad. De meeste studenten slapen waarschijnlijk nog, want wanneer we door de oude straten van de stad slenteren is het behoorlijk rustig. Onze gids weet te vertellen dat Olomouc na Praag de meeste historische monumenten van Tsjechië telt. Het bekendste wel de Zuil van de Heilige Drie-eenheid, die op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat.
Vanaf Přerov volgen we een mooie fietsroute stroomopwaarts langs de Bečva rivier. Voor mij zijn dit de laatste kilometers in Tsjechië, hierna wacht een korte transfer naar Polen (we hebben niet de tijd om de hele route te fietsen). Maar voor we morgen in de auto stappen, wacht ons nog een pittige slotklim. En wat voor een, met finish in Štramberk.
Dit mooie stadje in Noord-Moravië, met zijn houten huisjes en charmante straatjes, en een machtige kasteeltoren die hierboven uittorent, staat bekend om de ‘Štramberk-oren’. Deze koekjes in de vorm van mensenoren worden al bijna 800 jaar in Štramberk gemaakt. Iedere bakkerij heeft weer een eigen recept. Onze gids merkt dat wij ze wel kunnen waarderen, en verlaat ons met de woorden ‘I’ll leave the ears with you’. Maar niet voor ze ons meeneemt naar de toren van Štramberk. Vanaf het hoogste punt in het stadje hebben we uitzicht over de groene hellingen waar we de afgelopen dagen fietsten. Wat een prachtige fietsomgeving is het ook!
Fietsen van Praag naar Krakau
Heb jij na het lezen van dit artikel ook fietsplannen? Het is ongeveer 640 kilometer fietsen van Praag naar Krakau. Ga uit van zo’n 8 tot 10 dagen. Je kunt natuurlijk de route verlengen door wat extra kilometers toe te voegen, of juist sommige stukken per trein af te leggen. Reisorganisaties als Europe Bike Tours, waarmee ik nu 2 keer op pad ben geweest, kunnen de hotels voor je boeken en zelfs bagagevervoer regelen.
Mijn ervaring is dat het een mooie fietstour is, die je langs glooiende landschappen en cultureel-historisch interessante plekken in Tsjechië en Polen brengt. Een fijne combinatie van weelderige natuur en kleine stadjes. Op de fiets kom je op plekken waar je tijdens een autovakantie niet zou komen. En je hebt vooral de tijd om de langzaam veranderende landschappen in je op te nemen. De routes waarop we fietsen tussen Praag en Krakau vermijden zoveel mogelijk de drukke wegen, en volgen in plaats hiervan autoluwe landwegen en rustige fietspaden. De route is niet te uitdagend, dus voor een geoefende fietser goed te doen.
Praag naar Krakau dag tot dag
Een voorbeeld van een dagindeling wanneer je deze reis maakt:
- Dag 1 – Praag – Nymburk – Kutná Hora
- Dag 2 – Kutna Hora – Pardubice
- Dag 3 – Pardubice – Litomyšl
- Dag 4 – Litomyšl – Moravská Třebová
- Dag 5 – Moravská Třebová – Olomouc
- Dag 6 – Olomouc – Hranice/Teplice nad Bečvou
- Dag 7 – Hranice – Český Těšín –
- Dag 8 – Český Těšín – Oświęcim
- Dag 9 – Oświęcim – Krakau
Over fietsen in Tsjechië
Tsjechië is een geweldige bestemming voor een fietsvakantie, daar ben ik wel over uit. De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan het verbeteren van de fietsroutes en –paden. Kortere fietsroutes, die je in een dag of een paar dagen fietst. Maar er zijn ook verschillende Eurovelo’s die door Tsjechië voeren, zoals de Eurovelo 13 IJzeren Gordijnroute en Eurovelo 4 Central Europe Route. Alle informatie vind je op visitczechrepublic.com/nl-NL.
Tip!! Fietskaarten van Tsjechië kunnen gratis aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com.
Lees ook over de IJzeren Gordijn Fietsroute Tsjechië, ofwel EuroVelo 13. Tijdens de Koude Oorlog deelde het IJzeren Gordijn Europa in tweeën. Langs deze voormalige grens loopt tegenwoordig een prachtige 10.000 kilometer lange fietsroute. In Tsjechië fietste ik een deel van deze kilometers. Prikkeldraad en wachttorens hebben plaatsgemaakt voor ongerepte natuur, maar sporen van het IJzeren Gordijn zijn nog steeds zichtbaar.
Disclaimer: Ik maakte deze fietsreis op uitnodiging van CzechTourism Benelux.
Geef een reactie