Dit zijn de leukste wielercafés in Nederland

door Aniek

Dit zijn de leukste wielercafés in Nederland

Tijdens je trainingsrit een espresso drinken of na je rit koffie en taart bestellen. In een café waar je gewoon in je fietskleding naar binnen mag zonder raar aangekeken te worden. Waar je andere liefhebbers van koffie en de koers ontmoet, jouw fiets laat checken of verhalen deelt. Dit zijn de leukste wielercafés in Nederland, van Groningen tot Maastricht.

Alley Cat in Maastricht

Midden in het centrum van Maastricht vind je Alley Cat. Hier kun je na je fietsrit terecht voor een goede kop koffie, maar het is ook een fijne plek om even een paar uurtjes te werken (voor de thuiswerkers onder ons). De koffie wordt gebrand door de lokale Dutch Barista Coffee Company uit Beek. Let op, je wordt wel hebberig van de kleding en accessoires die hier worden verkocht.

COPPI Koffie & Fietsen in Rotterdam

De naam van COPPI Koffie & fietsen verwijst natuurlijk naar de bekende wielrenner Fausto Coppi. COPPI is een lunchroom en café, waar een eigen mechanieker rondloopt en je een winkel met fijne fietsproducten vindt. Ook organiseert Coppi regelmatig activiteiten, van een fietsrit in de omgeving tot een fietsreis in Girona.

Cyklist in Eindhoven

Bij wielercafé cyklist in Eindhoven (voorheen De Velosoof) aan de ingang van het NRE-terrein, kun je na je fietsrit gezellig samen wat drinken of een hapje komen eten. Hier kun je terecht voor diverse heerlijke speciaalbieren waaronder Kwaremont en bij de borrel bestel je grote planken met allerlei heerlijke kazen, charcuterie en andere heerlijke fingerfood. En is er koers op tv? Hier zenden ze alle belangrijke wielerevenementen op een groot scherm uit. In hetzelfde pand vind je ook fietsverhuur en een winkel met retro fietsonderdelen.

Dame in Schoonhoven

Op een paar honderd meter afstand van Fausto in Schoonhoven opende de eigenaar van Fausto de eetgelegenheid Dame op het terrein van de Stadscamping Schoonhoven. Ook hier kun je tijdens je fietsrit door de Krimpenerwaard terecht voor koffie en taart, maar je kunt er ’s avonds ook eten. Dame ligt aan de jachthaven van Schoonhoven en tijdens je bikepacking-tocht kun je op de camping je tent neerzetten, vlak aan het water van de Lek.

De Proloog in Amerongen

Onderaan de Amerongse Berg vind je De Proloog. Naast een goede cappuccino kun je hier genieten van een vegan chocoladetaart of heerlijke worteltaart, of een van de speciaalbieren die ze schenken. Op de site vind je fijne fietsroutes (gravel en road) die starten bij het café.

De Proloog in Amerongen
De Proloog in Amerongen

Fausto Bike & Coffee in Schoonhoven

Aan de Lek in Schoonhoven ligt Fausto Bike & Coffee, die haar naam dankt aan de legendarische Fausto Coppi. Het is passen en meten in het kleine café, waar alles in het teken staat van wielrennen. Kasten vol wielerboeken en foto’s, een canyon frame boven de bar. En uiteraard goede koffie, huisgemaakte cakes en taarten. Bij goed weer zit je aan de kleine tafeltjes aan de straat. Vanaf Fausto fiets je naar Utrecht, Rotterdam en door de Krimpenerwaard, of neem je vlakbij de pont over de Lek.

Tip: lees over mijn fietsroute van Utrecht naar Fausto.

Fixed Gear Coffee in Valkenburg én Maastricht

Aan de voet van de Cauberg begon ex-coureur Brian Megens samen met zijn vriendin Fixed Gear Coffee. Naast een koffiestop kun je hier terecht voor lezingen, georganiseerde fietsritten en is er een werkplaats waar je zelf een reparatie kunt doen. Ook ontdek je hier wielerkleding en -accessoires van een aantal kleine en specialistische merken als POC, LEMAR en IRIS.

Na het succes van Fixed Gear Coffee in Valkenburg opende de eigenaar begin 2020 een tweede vestiging midden in het centrum van Maastricht.

Fixed Gear Coffee Maastricht
Fixed Gear Coffee Maastricht

Kamu in Breda

Bij Kamu in Breda kun je terecht voor allerlei workshops, events races, en uiteraard koffie, taart, een goede lunch. Ook fijn is dat je hier aan je fiets kunt knutselen in de vrij toegankelijke werkplaats en om je misschien wel te oriënteren op een nieuwe fiets.

Klasbak in Zuidlaren

In het Groningse Zuidlaren maak je een fietsstop bij wielercafé Klasbak. Bij je koffie – van Velokoffie, je kunt deze ook online bestellen – eet je vers bananenbrood. Wat wil je nog meer?

De leukste fietscafes in Nederland!
De leukste fietscafes in Nederland!

Lola Bikes & Coffee in Den Haag

Een fijne bank tegen een oude bakstenen muur, fietsframes die aan het plafond hangen en overal fietsen die kriskras door het café geplaatst zijn. Dit is Lola Bikes & Coffee in Den Haag. Lola is de thuisbasis van een levendige fiets-community, er is een Service Course, je kunt er een bike fitting laten doen of een race- of gravelfiets huren. En er worden gezamenlijke ritten georganiseerd waarbij er bij het fietscafé gestart en gefinisht wordt.

Rapha Clubhouse in Amsterdam

Rapha heeft op meerdere locaties wereldwijd clubhouses, en gelukkig ook in Amsterdam in het hart van de 9 straatjes. Niet alleen vind je hier de kleding en accessoires van Rapha, loop je de trap op dan sta je bij het kleine barretje met heerlijke koffie, thee en kleine gerechten. Op de tv-schermen worden wielerwedstrijden uitgezonden en het clubhouse huist regelmatig wielercafés en andere activiteiten.

Spaak in Groningen

In het noorden van het land vind je Spaak in Groningen. De koffie, van espresso tot handbrew filterkoffie, wordt door het Koffiestation in Groningen gewoon met de bakfiets gebracht. En verder zijn er biologische sapjes van Schulp, fris van Fritz-kola en Naturfrisk. Hiernaast laat je hier jouw fiets laten repareren, verlekker je je aan de fietsen in de winkel of fiets je mee met één van de tochten.

Ken jij nog meer fijne wielercafés in Nederland?

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Marcella november 1, 2020 - 6:10 pm

Jaaa, Spaak in Groningen is top! Voor jou zijn de tochten vast ook een aanrader want die zijn vrij lang en best op fitniveau. Ik heb ooit wat gedronken in een fietscafé in Oslo, was ook een topplek!

Reageren
Ruben van Kempen november 16, 2020 - 6:30 pm

Bedankt voor het overzicht.
Deze en andere wielercafés vind je ook terug op http://www.wielercafes.nl.

Succes met de blog!

Reageren

Laat een bericht achter