Downhill mountainbiken in Andorra: Vallnord bikepark

door Aniek

Downhill mountainbiken in Andorra: Vallnord bikepark

Waarom doe ik dit? Ging ik gisteren als een speer de Arcalís omlaag op mijn racefiets, vandaag heb ik toch even spijt dat ik ja heb gezegd tegen downhill mountainbiken. Of kan ik mijn angst opzij zetten en de berg omlaag fietsen? Één ding is zeker; downhill mountainbiken in Andorra is niet voor watjes.

Downhill mountainbiken in Andorra

Dat Andorra een mooie omgeving biedt om te fietsen, daar was ik gisteren al van overtuigd. Vandaag ga ik alleen nog een paar stapjes verder. In Vallnord Bike Park ga ik namelijk downhillen. Jep, met flinke snelheid op een mountainbike een berg af racen. Aangezien mijn één-na-laatste mountainbikerit in het ziekenhuis eindigde, weet ik nog niet helemaal zeker of ik hier heel blij mee moet zijn. Toch zit ik nu in de skilift die mij en mijn fiets naar de top van de berg brengen. En ik ga echt niet in de lift weer omlaag.

Eenmaal boven helpt mijn instructeur mij om de fully (een full suspension mountainbike met voor-en achtervering) van de lift te halen. Ik krijg een helm, kniebeschermers, rugbeschermer en handschoenen aangereikt en ben al snel van top tot teen ingepakt. We hebben net een paar rondjes gemaakt op het deel van het bikepark waar de kinderen normaal gesproken leren mountainbiken en op de een of andere manier ben ik in de gevorderden groep beland. Oké, mountainbiken kan ik wel, maar dit gaat interessant worden.

En dat vind ik niet direct leuk, merk ik wanneer ik de eerste trail omlaag ga. Er wachten mij meteen flink wat kombochten. Ik stuif op behoorlijke snelheid door het grind en na een drop maak ik ineens een flinke sprong. Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?

Vallnord Bike Park

Andorra heeft meer dan 200 kilometer aan mountainbikepaden. Als je er na mijn vorige blog dus nog niet van overtuigd was dat je het land het beste op twee wielen kan verkennen, dan ben je dat nu waarschijnlijk wel. Op de mountainbike kan je genieten van het adembenemende berglandschap. In het voorjaar worden de twee belangrijkste skigebieden van Andorra – Grandvalira en Vallnord – namelijk omgetoverd tot een waar mountainbike walhalla.

Het Vallnord Bikepark waar ik nu ben staat bekend om zijn mooie trails en afdalingen die voor een flinke adrenaline rush zorgen. Het park heeft een groot aantal trails; heel wat meer dan het gemiddelde bike park. Van blauwe routes voor beginners, tot aan routes waar ik voor geen goud omlaag zou gaan. Voor ieder wat wils dus. Ook als je nog nooit een downhill ride hebt gemaakt, of zelfs nooit gemountainbiked hebt, kan je hier een rit wagen. Er zijn namelijk instructeurs die je de fijne kneepjes van het downhillen leren en zorgen dat je altijd veilig de berg omlaag gaat.

En dus besluit ook ik mijn instructeur maar te vertrouwen en na een paar tips van hem en wat bemoedigende woorden van de andere twee mountainbikers in mijn groep stap ik weer op de fiets.

De berg omlaag

Met een hartslag van ongeveer 200 slagen per minuut en met adrenaline die door mijn lijf giert ga ik weer omlaag. Door de bossen heen, over de ski slopes, door het grind. En ja, nu ik mijn angst opzij kan zetten begin ik het leuk te vinden. Een paar trails verder denk ik niet meer aan vallen en probeer ik steeds beter de bochten te nemen en minder te remmen. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog steeds door bijna iedereen word ingehaald, al ga ik stiekem toch behoorlijk snel, maar de moeilijke trails gaan mij steeds beter af.

Onderaan de trail kom ik weer tot stilstand. Ik kijk omhoog, naar de trails die ik net ben afgedaald en ik moet toegeven; dit is toch wel heel gaaf om te doen! Zullen we nog een keer?

Ga jij ook downhill?

Downhill mountainbiken is niet eenvoudig dus enige fietservaring is aan te raden; maar ben jij op zoek naar een échte mountainbike uitdaging, dan moet je dit zeker eens proberen. Het Vallnord Bikepark biedt trails voor beginners tot gevorderden en de instructeurs zorgen dat iedereen veilig een trail kan afdalen. Dus ook zonder al te veel mountainbike ervaring kan je na een paar oefeningen in ieder geval de minder technische trails omlaag fietsen. Met een dagpas voor de skilift krijg je in de zomer toegang tot het bikepark. Hier zijn full-suspension fietsen en alle benodigde bescherming te huur.

Ik werd uitgenodigd om te fietsen in Andorra door Andorra Turisme. Bekijk de website van Visit Andorra.

Ook leuk om te lezen!

32 comments

Arlette september 2, 2017 - 8:45 am

Het klinkt ontzettend gaaf, maar ik sla het zelf toch maar even over 😉

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 10:13 am

Je kan er ook mooi wielrennen of ‘gewoon’ mountainbiken 🙂

Reageren
Sanne september 11, 2017 - 7:11 pm

Het lijkt me super cool! Maar ook heel pittig. Had je de dag erna geen spierpijn in je handen, van al het remmen?

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 10:12 am

Ja. Ik heb eind vorig jaar mijn duim uit de kom gehad (valpartij tijdens een mountainbike wedstrijd) en dat doet weer even goed pijn als je zo vaak in de remmen knijpt. Ik had dus eigenlijk minder moeten remmen en gewoon harder moeten gaan 😉

Reageren
Laura | Travelvibe september 11, 2017 - 8:14 pm

Echt heel stoer! ben benieuwd hoe het je nu vergaat; succes daar!

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 10:13 am

Internetloos, dus een late reactie 😉 Maar heel gaaf!

Reageren
Carolien september 15, 2017 - 9:59 am

Stoer! Ik mocht laatst mee op een persreis waar downhill mountainbiken ook op het programma stond. Toch maar bedankt want iets te heftig voor mij. Hoewel mountainbiken op zich wel leuk is.

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 10:10 am

Het is wel wat heftiger dan ‘gewoon’ mountainbiken, ja 🙂

Reageren
Sanne september 15, 2017 - 10:17 am

Dat is wel echt een adrenaline kick ja! Nog nooit zelf gedaan!

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 10:09 am

Je moet het zeker een keer proberen 🙂

Reageren
Kelly september 15, 2017 - 8:30 pm

Lijkt me heel gaaf, maar ik weet niet of dit verstandig is voor mij. Ik ben een behoorlijke kluns 😉

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 10:00 am

Ik ook op de mountainbike. Het valt me meer dat ik dit zonder valpartij heb overleefd 😀

Reageren
Niels september 16, 2017 - 9:07 am

Stoer dat je je over je angst hebt heen gezet. Het laat maar weer zien hoe leuk je het achteraf kan hebben als je dat doet. Ik zou die eerste meters ook even met angst naar beneden rijden maar als je eenmaal een beetje gewend bent zou ik er ook van kunnen genieten. Even die drempel over en die eerst stap zetten. En natuurlijk in een prachtige omgeving!

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:59 am

Van de omgeving heb ik tijdens het fietsen niet zoveel gezien, ik was zo geconcentreerd op de trail. Maar als je dan boven op de berg staat en uitkijkt over de route die je gaat rijden…. gaaf!

Reageren
Yvonne september 16, 2017 - 9:43 pm

Ik vind dat zo mooi hoe jij je eigen ding doet. Bovendien schrijf je het echt vanuit je eigen beleving en heel gedetaillerd. Zo vertelt je blog zoveel over wie je bent, dat het bijna lijkt alsof ik je ken. 🙂 Enne…Heel stoer dat je jezelf over je oorspronkelijke angst heen hebt gezet!

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:55 am

Mooi compliment, bedankt!!

Reageren
Elisa september 17, 2017 - 12:31 am

Het klinkt echt onwijs gaaf, maar deze pechvogel slaat toch even over ;-). Al denk ik dat vriendlief hier wel voor te porren is.

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:54 am

Je wil niet weten hoe vaak ik val met mijn mountainbike 😉 Dat hoort er gewoon bij. Helaas 😉

Reageren
anto september 17, 2017 - 10:07 am

Dit lijkt me echt super tof maar niet voor watjes. Ik heb denk ik te weinig fietservaring om full out te gaan, maar wil het sowieso een keertje proberen!

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:53 am

Je krijgt aan het begin mtb/downhill training, dus als je bij de makkelijke trails begint is het goed te doen!

Reageren
Jessica september 17, 2017 - 12:53 pm

Wauw respect dat je dit hebt gedaan Aniek, ik vind het zo tof dat je dit soort dingen doet. 🙂 Waarschijnlijk zou ik voor de beginners trails gaan, of misschien maar gewoon m’n wandelschoenen aantrekken en veilig met beide voeten op vaste grond blijven haha ;p Maar Andorra is inderdaad erg mooi, fijn dat het goed is bevallen!

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:53 am

Dit was ook wel even buiten mijn comfort zone. Maar zo gaaf!

Reageren
Diana september 18, 2017 - 12:01 pm

O wauw jaaaah dit wil ik doen. Mountainbiken en dan ook nog downhill is zo leuk. In Zambia een paar flinke snelheden aangetikt. En zo onwijs kicken.

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:52 am

Ga jij deze winter ook nog mountainbiken? Ik ga weer richting de Utrechtse heuvelrug!

Reageren
Diana oktober 7, 2017 - 5:28 pm

Winter weet ik nog niet maar denk het wel. Wil zelf beginnen met alle MTV parcoursen van nl te fietsen en te filmen. Denk dat ik begin 2018 ga beginnen :). Ga je een keertje mee?

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 7, 2017 - 5:41 pm

Ja leuk!!

Reageren
Jacomijn Heupink september 27, 2017 - 6:17 pm

Dat lijkt mij nu echt een super leuke uitdaging!!

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:35 am

Is het ook! Heel spannend aan het begin, maar als je eenmaal in de flow zit is het heel erg gaaf.

Reageren
Mirre oktober 1, 2017 - 10:27 am

Wat een herkenbaar verhaal Aniek! ?

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:15 am

Doodeng, maar nu wil ik het weer opnieuw doen 🙂

Reageren
Madrid trip oktober 16, 2017 - 7:22 pm

Ooit in Oostenrijk eens geprobeerd om de omgekeerde beweging te maken met een MTB … Na 5 minuten de kar gedraaid en een kabellift naar boven genomen en dan met de fiets downhill. Prachtige ervaring! Andorra lijkt me ook een leuk fietsparadijs0

Reageren
Gabrielle oktober 20, 2017 - 10:37 pm

Gaaf zeg, echt iets voor jou! Ik vind fietsen wel leuk maar het liefst op een vlak stuk haha dus dit zou niet helemaal voor mij zijn weg gelegd.

Reageren

Laat een bericht achter