Halverwege de Coma de Arcalís beginnen mijn benen de hoogtemeters te voelen. Eerder vandaag fietste ik al de Coll d’Ordino omhoog, maar deze klim was een stuk korter en gemakkelijker te fietsen. Eerlijk is eerlijk, ik was gewaarschuwd dat wielrennen in Andorra pittig is. Maar ook dat de natuur ongelofelijk mooi is en dát bewijst het uitzicht dat ik heb tijdens het fietsen! Nog vier kilometer en dan sta ik bovenaan de Arcalís.
Wielrennen in Andorra in het kort
Waar ik ben? In Andorra. Het vorstendom Andorra om precies te zijn, een dwergstaat ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje. Dankzij de ligging in de oostelijke Pyreneeën bestaat Andorra voor het overgrote deel uit bergen met een gemiddelde hoogte van 1996 meter. Er zijn maar liefst 65 toppen die boven 2000 meter uitsteken waarvan de hoogste de Pic de Comapedrosa is, met 2.946 meter. Niet vreemd dat Andorra in de winter een waar ski-paradijs is. Minder bekend is dat het land zich ook goed leent voor fietsen of hiken en je er ook in de zomer prima kan genieten van ongerepte natuur.
En dus stap ik op het vliegtuig naar Barcelona om vervolgens na een busrit van een paar uur uit te komen in La Massana, vlakbij hoofdstad Andorra la Vella. Tegenover het hotel haal ik mijn BMC huurfiets op en vertrek meteen naar La Comella, een korte klim die vlak buiten Andorra la Vella start.
Een kort rondje, ruim 20 kilometer, maar lang genoeg om te weten te komen dat de wegen bestaan uit glad asfalt en –hoe anders dan net over de grens in Spanje- dat je van de automobilisten alle ruimte krijgt op de weg. Niet een keer wordt er getoeterd, auto’s blijven eerder een paar kilometer achter je rijden dan dat ze je inhalen en ik krijg onderweg bemoedigende woorden toegeroepen. Mijn eerste indruk van wielrennen in Andorra is dus zeker goed.
Coma de Arcalís
De volgende ochtend test ik Andorra als fietsland pas echt. Twee beklimmingen staan ons te wachten. De Coll d’Ordino en vervolgens de Coma de Arcalís. De eerste heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 %, wordt me vooraf verteld. Wat niet zoveel is tot je merkt dat je onderweg nog een stukje afdaalt. Dat haalt het gemiddelde dus flink omlaag.
De tweede klim, de Arcalís, is met zijn 2.229 meter flink hoger en je moet 10,5 kilometer fietsen voor je bij de top van de beklimming bent. Maar dan wacht je ook wat! Hoe meer haarspeldbochten je fietst hoe weidser en meer spectaculair het uitzicht wordt. Je fietst niet helemaal tot de top van de berg omhoog, maar hikers kunnen hier wel komen. Je ziet de wandelaars in een lang lint het laatste stuk naar de top afleggen.
Even later zoef ik de Coma de Arcalís omlaag. Waarschijnlijk een van de beste afdalingen die ik ooit heb meegemaakt. Het asfalt van de weg is glad en het enige nadeel is dat ik zo nu en dan moet inhouden voor auto’s die de haarspeldbochten niet zo snel kunnen nemen. Was ik tot begin dit jaar geen afdaler, hier kan ik echt van genieten. Zonder na te denken van de berg afdalen en snelheid maken.
Vuelta baby!
Eenmaal terug in La Massana kleed ik me snel om. Over een klein uur finisht namelijk de 3e etappe van de Vuelta, het Spaanse broertje van de Tour de France. De Vuelta of de Ronde van Spanje heeft Andorra al regelmatig aangedaan en vandaag finisht de derde etappe in Andorra la Vella. Morgen starten de wielrenners de vierde etappe in Escaldes-Engordany.
Vol spanning wachten we op de renners. Met wat hulp van ons VIP-bandje hebben we de perfecte plaats gevonden, pal onder het bord dat de laatste 100 meter tot de finish aangeeft. De Vuelta-karavaan komt voorbij en met een schuin oog kijken we naar de grote schermen die zijn opgehangen. Hier zien we hoe op de laatste klim Froome en Chaves aanvallen en een paar minuten later komt Nibali als eerste de laatste bocht door. Andorra la Vella ontploft wanneer de Italiaan wint.
De volgende dag zullen we het vertrek zien van een bijna 200 kilometer lange etappe naar Tarragona. Voor de start mag ik nog even de fietsen bewonderen van het Astana team, dat in hetzelfde hotel verblijft als ik, ga ik op de foto met Damiano Caruso en zie hoe Froome, Aru en Nibali de startlijst tekenen. Froome krijgt een applaus, maar iedereen wordt gek bij het zien van Alberto Contador die na de Vuelta a España afscheid neemt als profrenner.
Een echt inkijkje in de Vuelta dus, ontzettend leuk om eens mee te maken. De etappes in Andorra trekken misschien dan wel wat minder toeschouwers dan de finish of startplekken in grotere steden, maar je hebt hierdoor wel de kans alle teams te bekijken, met je favoriete renners op de foto te gaan en front row te staan bij de finishlijn.
Andorra en fietsen: een gouden combinatie
Het dwergstaatje Andorra kan zich niet roemen op fameuze cols als de Stelvio of de Alpe d’Huez, maar met zoveel bergpassen die in het 470 vierkante kilometer grote Andorra zijn gepropt, is Andorra een waar fietsparadijs. Het biedt in de zomer de perfecte omstandigheden voor een mooie ontdekkingstocht op twee wielen.
De Andorrese wegen zijn als een biljartlaken, ideaal voor de racefiets, en de bikeparks in de bergen vragen om een afdaling op de mountainbike. Een groot voordeel is dat je hier veilig fietst. Automobilisten geven je de ruimte, veel tunnels hebben fietspaden, al ben ik toen ik de eerste dag in mijn eentje ging fietsen wellicht een tunnel doorgereden waar dit achteraf gezien misschien niet mocht. Maar alsnog kreeg ik daar alle ruimte van automobilisten.
Overtuigen de bergen en de wegen je nog niet, dan doet de rust dat wel. Andorra is niet zo drukbezocht als Mallorca of fietsmecca Girona. Ik kwam op een zonnige weekenddag één groep wielrenners tegen en verder alleen wat losse duo’s. Ook op de bekende klimmen is het hier niet druk en je eindigt je klim niet op een plek vol toeristenstalletjes, zoals op de Stelvio of de Alpe d’Huez. Wat niet wegneemt dat je deze ooit gefietst moet hebben, overigens.
Ten slotte vind je in Andorra voldoende fietsvriendelijke hotels met een slaapplaats voor jou en je fiets, plus een spa om even te ontspannen. En in de bergen zijn er genoeg restaurantjes waar je je fiets parkeert en even iets eet. In het hart van de Pyreneeën heb je in het kleine Andorra keuzes te over voor actievere vakanties. Het landschap van Andorra is prachtig, met groene valleien en hoge bergen. Heb ik een nieuw fietsparadijs gevonden? Zeker! Maar niet verder vertellen, het blijft ons geheim!
Overnachten in Andorra
- Je vindt 30 bike friendly hotels in Andorra die gespecialiseerd zijn in cyclotourisme. Dit betekent dat de hotels minimaal een afgesloten én met camera bewaakte ruimte hebben waar jij je fiets met een gerust hart kan stallen, plus een ruimte om de fietsen schoon te maken mét voldoende gereedschap dat je mag gebruiken.
- Mijn tips voor bike friendly hotels in Andorra: In La Massana vind je Hotel Màgic Massana, op een paar meter afstand van goede fietsverhuur. Hotel Nordic in El Tarter heeft voor je fiets alle faciliteiten, zoals afgesloten bike boxen. Wil je niet fietsen maar wel afreizen naar Andorra? Dan kies je voor de luxe suites van Centric Atiram Hotel midden in het centrum van Andorra la Vella. Liever een ruim appartement? Dan zijn de Apartaments Sant Moritz in Arinsal wellicht iets voor jou. Voor wellness liefhebbers is er AnyósPark in Anyós nabij La Massana, met meer sportfaciliteiten dan je zou verwachten bij een hotel en bovenal met een heerlijk spa! Designliefhebbers ten slotte kiezen voor Hotel Palomé.
- Dinertip! La Borda Secreta in La Massana, één van de meer authentieke restaurants van Andorra, of het restaurant van Hotel Palomé.
- Je fietsvakantie combineren met en dagje wellness kan perfect bij wellness center Inuu / Caldea in Andorra la Vella.
Ik werd uitgenodigd om te fietsen in Andorra door Andorra Turisme. Lees ook over mountainbiken in Andorra of bekijk de website van Visit Andorra.
Isa zegt
Ik wist helemaal niet dat je in Andorra zo goed kan fietsen. Leuk!
Sander zegt
Gave tochten kan je hier maken. Vorig jaar ook geweest.
Marcella zegt
Wat leuk Andorra zo’n gaaf fietsparadijs is! Het lijkt me een erg leuk dwergstaatje, staat ook op mijn wishlist!
Aniek Rooderkerken zegt
Een prachtig land om te fietsen! Ook om te wandelen trouwens.
Martin zegt
Respect hoor….zou er als een berg tegenop zien…als die bergen ? Vind bergachtig gebied wel altijd indrukwekkend, maar ik zit dan toch meestal in de auto
Aniek Rooderkerken zegt
Dan zijn de bergen ook mooi 😀
Gabrielle zegt
Inderdaad een goed bewaard geheim! Ik had niet verwacht dat je daar zo goed kom fietsen 😉
Aniek Rooderkerken zegt
Ik kende Andorra ook amper. Zo leuk om nieuwe landen en plekken te ontdekken!
Jenny zegt
Ik weet maar zo weinig van Andorra! Het lijkt me een grappig landje om een keer te bezoeken.
Aniek Rooderkerken zegt
Moet je zeker doen! Prachtig land om te gaan fietsen of hiken.
Diana zegt
Zo tof dit. Fietsen in Zambia vond ik ook zo tof. Wat ik tot toen zo erg vond, vind ik nu leuk. De klim. Want na de klim komt het dalen. Ik ben echt gek op dalen. Hoe sneller soms hoe beter.
Bart Jan zegt
Aniek,
Waar heb jij destijds je fiets gehuurd? Zie alleen maar winkels die mountainbikes verhuren.
Aniek Rooderkerken zegt
Er was een bike rental tegenover het hotel waar ik verbleef (Hotel Màgic Massana). Zij hadden flink wat racefietsen in de verhuur. Ik weet de naam van de winkel zo niet, maar die is via Google Maps vast te achterhalen.
Sporty Travellers zegt
Bedank voor deze leuke beschrijving. Het brengt alvast heel wat inspiratie voor onze volgende fietsreis.
Met vriendelijke groet,
Tom & Marie-Claire
http://www.sportytravellers.com