Getest: Eden HD 10×25 verrekijker

door Aniek

Getest: Eden HD 10×25 verrekijker review

Overkomt het jou wel eens dat je op pad bent en tussen de bomen iets ziet bewegen? Of dat er een vogel in het veld zit en je nét niet kunt zien welke vogel het is? Vervelend toch? In dat soort gevallen is het fijn om een verrekijker bij je te hebben. Gelukkig zijn er verrekijkers die zo licht en compact zijn dat je ze standaard in je rugzak kan stoppen, zodat je ze altijd binnen handbereik hebt. De Eden verrekijker HD 10×25 is hier één van en ik probeerde hem uit.

In Kirgizië liep ik weken rond met een verrekijker die praktisch aan mijn hand gelijmd was. Tijdens mijn reis ging ik met name op zoek naar dieren en het is toch een stuk fijner om een marmot bij zijn hol te zien zitten dan alleen een bruine vlek waar te nemen, waarvan je dénkt dat het een marmot is. Om nog niet te spreken over alle vogels die ik er zag. Ik tuurde uren naar de lucht om uit te vogelen of de vogel die ik zag nu een lammergier was, een buizerd of steenarend. Nu ben ik geen vogelspotter, maar als er dieren zijn, dan wil ik ze ook zien. Dus wat dat betreft kon ik mijn geluk niet op. En nu klinkt dat spectaculair, maar ook dichter bij huis is een goede verrekijker een fijn item om bij je te hebben. Zie je iets bewegen, dan kan jouw nieuwsgierigheid meteen gestild worden.

Eerste indruk

En omdat ik voor Kirgizië een verrekijker moest lenen, was was antwoord direct ‘Ja!’ toen de winkel Knivesandtools mij vroeg een Eden verrekijker te testen. Een merk dat je misschien nog niet kent – ik kende het in ieder geval nog niet. De Eden verrekijkers zijn ontwikkeld door Knivesandtools zelf, die deze rechtstreeks bij de fabrikant afnemeemt. Hierdoor zijn de verrekijkers een stuk gunstiger geprijsd, maar krijg je wel een hele goede kwaliteit.

Na het bekijken van een aantal verrekijkers koos ik de Eden HD 10×25. De eerste indruk is dat de verrekijker licht aanvoelt. Niet gek, want met zijn 295 gram is hij een stuk lichter dan veel andere verrekijkers. Tegelijkertijd voelt hij wel ontzettend stevig. Ik hoef niet bang te zijn dat ik hem bij het eerste stootje meteen beschadig. Al zitten er geen lensdoppen op, dus een beetje goed opletten blijft het wel.

Getest: Eden HD 10x25 verrekijker
Getest: Eden HD 10×25 verrekijker

Door het lage gewicht stop je de verrekijker zo in je rugzak. Of je hangt hem uren om je nek zonder amper te merken dat je hem bij je hebt. Voor mij is dat een groot voordeel: als je de hele dag met een rugzak rondloopt, wil je gewoon liever lichte en compacte spullen meenemen, zonder aan kwaliteit in te hoeven boeten.

En dat hoeft met deze verrekijker gelukkig niet. Met het scherpstelwieltje van de verrekijker heb ik hem in no time afgesteld, en ik heb praktisch meteen een scherp beeld. Nu zijn er zeker verrekijkers met een hogere lichtdoorlaatbaarheid waardoor je beter zicht hebt in donkere omstandigheden, maar tot nu toe stelt de 10×25 mij niet teleur. In Het beeld is scherp, de kleuren zijn natuurgetrouw. Bij minder licht wordt de helderheid van het beeld ook sneller minder, maar eerlijk is eerlijk – voor mij is de kwaliteit goed genoeg.

Vergroting x lichtsterkte

Hoe zit dat nu precies met de lichtsterkte? Een verrekijker heeft altijd een aanduiding van 2 getallen. Het eerste getal geeft de vergrotingsfactor aan, dus deze verrekijker heeft een vergroting van 10x en haalt het onderwerp wat je bekijkt 10x dichterbij. Het tweede getal, hier dus 25, geeft aan dat de objectieven (de lenzen aan de voorkant) een diameter van 25 mm hebben. Hoe groter de objectieven zijn, hoe meer licht door de kijker opgevangen wordt en hoe lichter het beeld is. Wel heb je dan een stuk zwaardere verrekijker te pakken.

Een 10×25 verrekijker is een compacte verrekijker met een vergrotingsfactor van 10 en een objectief diameter van 25 mm. Voor mij is het een mooie combinatie tussen goed beeld, maar tegelijkertijd een laag gewicht en afmeting.

Eden verrekijker 10 x 25
Eden verrekijker 10 x 25

Wat is een goede verrekijker voor mij?

Er is nogal wat verschil tussen verrekijkers, dus zorg dat je er een kiest die past bij jouw wensen, verwachting en de activiteiten waarbij je de verrekijker wilt gebruiken. Voor het spotten van vogels heb je misschien een heel andere verrekijker nodig dan wanneer je op safari gaat. Op hun website legt Knivesandtools uit hoe je een goede verrekijker kiest. Voor mij – iemand die geen top-eisen aan een verrekijker stelt, maar wel kwaliteit wil en die gewicht en pakformaat belangrijk vindt, blijkt de 10×25, of de 10×42, een goede keuze.

Conclusie

Bij langere wandelingen is het fijn om een compacte verrekijker bij je te hebben. De Eden HD 10×25 verrekijker is dat zeker. Het is een stevige en degelijke verrekijker, maar ook compact en licht. Hierdoor kun je hem standaard in je rugzak stoppen en heb je hem altijd bij je als je hem nodig hebt. Of je nu een boswandeling maakt of op reis gaat. En dat het een betaalbare verrekijker is, is mooi meegenomen! Als natuurliefhebber die een verrekijker wil hebben, maar niet direct de hoofdprijs wil betalen, is de Eden HD 10×25 verrekijker een perfect compromis tussen gewicht, kwaliteit en prijs.

Technische specificaties Eden HD 10×25 verrekijker

 • Dakkantmodel
 • Vergroting: 10 x
 • Diameter frontlens: 25 mm
 • Close focus: 1.2 meter
 • Dioptriecorrectie: 3 dtp
 • Uittredepupil: 2.5 mm
 • Gezichtshoek: 51.3 graden
 • Gezichtsveld op 1000 meter: 96 meter
 • Vergrotingsfactor:10
 • Openingshoek: 5.5 graden
 • Schemergetal: 15.8
 • Maximale pupilafstand: 76 mm
 • Minimale pupilafstand: 59 mm
 • Oogafstand: 14 mm
 • Spatwaterdicht
 • Stikstofgevuld
 • Uitdraaibare oogschelpen
 • Geschikt voor gebruik op statief
 • Body vervaardigd uit: aluminium
 • Gewicht: 295 gram
 • Afmeting: 9,9 x 4 x 10.1
 • Verkoopadviesprijs: € 109,00
Zwanen op de Haarrijnse Plas Utrecht
Zwanen kijken op de Haarrijnse Plas Utrecht

Disclaimer: dit artikel betreft een samenwerking. Ik ontving de verrekijker voor een review.

Ook leuk om te lezen!

2 comments

Marcella augustus 14, 2020 - 8:02 pm

Wat een tof ding! Ik heb jarenlang met een verrekijker rond gelopen die ik amper gebruikte. Intussen ben ik om en gebruik ik ‘m zeer regelmatig. Zo ideaal om iets nét even wat beter te kunnen zien. Vooral dieren!

Reageren
Kelly augustus 27, 2020 - 8:00 pm

Ik heb nog nooit een verrekijker gebruikt, maar het lijkt me wel handig om dieren te spotten. Meestal gebruik ik mijn telelens om dieren te spotten als ik ga fotograferen, maar dat is niet altijd handig (en erg zwaar). Misschien toch maar eens aanschaffen.

Reageren

Laat een bericht achter