In een eerdere blog schreef ik al over welke tassen je meeneemt als je gaat bikepacken, nu vertel ik over met welke spullen je deze tassen vult. Wat je meeneemt als je gaat bikepacken hangt af van waar je fietst, het klimaat en seizoen, en waar je overnacht. Ga je kamperen, dan heb je flink meer spullen nodig dan wanneer je ’s avonds een hotel opzoekt. Het is een kwestie van uitproberen welke spullen jij fijn vindt om mee te nemen. Iedere keer dat je gaat bikepacken leer je meer over wat je echt moet meenemen en wat je ook thuis kunt laten.
Tip! Bekijk ook mijn blog met mijn paklijst bikepacking! Deze handige lijst kun je als pdf downloaden.
De fiets
Deze lijkt me duidelijk. Maar wat voor fiets neem je precies mee? Voor goed begaanbare asfaltwegen is een racefiets de prima optie, zeker als je veel kilometers wilt maken. Als je off road gaat, gaat gravellen over bospaden of onverharde bergweggen, kies dan liever voor een mountainbike of gravelfiets. Meer weten, lees dan de blog Bikepacking: welke fiets neem je mee?.
Bikepackingtassen
Ook hier schreef ik al een uitgebreide blog over, dus ik houd het kort. Welke tassen je meeneemt, hangt af van hoe lang je op pad gaat, waar je overnacht en wanneer je gaat bikepacken. Als je in de winter gaat kamperen heb je veel meer spullen nodig dan wanneer je in de zomer 2 nachten in hotels slaapt.
Neem je maar 1 tas mee, dan is een zadeltas de beste optie. Hierin kun je makkelijk veel spullen meenemen, zeker als je maar een weekend op pad gaat. Dit kun je uitbreiden met een frametas, een stuurtas, top tube bag en food pouch. Heb je bagagenokken op je voorvork, dan kun je hier ook tassen bevestigen.
Tip: niet alle bikepackingtassen zijn 100% waterdicht. Verpak dingen als laders of je camera dus in een goede dry bad. Lichtgewicht dry bags (zoals deze van Osprey) houden niet alleen je spullen droog, maar ook goed georganiseerd. Scheelt flink zoeken, aan het einde van de dag.
Overnachten
Tent, tarp of bivi
Allereerst maak je de keuze tussen overnachten in een tent, tarp of bivi. Een tent biedt je de meeste bescherming en is in ruigere klimaten of bij lagere temperaturen eigenlijk een must om je droog en warm te houden. Er is volop keuze in bikepacking tenten (lees deze blog), en deze tenten zijn vaak verrassend licht en compact. Zo heb ik een tent die amper een kilo weegt. Bij de keuze voor een tent moet je goed nadenken over hoe je deze mee kunt nemen. Is het pakvolume klein genoeg? Wat is de lengte van de tentstokken? Kun je de tent kwijt in je bikepacking tassen?
Een bivi of bivakzak is een stuk lichter en neemt minder ruimte in. Je kunt het zien als een soort regenhoes die om je slaapzak heen past. Deze houdt je droog, maar je bent niet beschermd tegen insecten. Ook kun je geen spullen droog opbergen wanneer het regent. De bivi is vooral geschikt voor wie lichtgewicht op pad wil gaan of wil wildkamperen: een bivakzak weegt maar een paar honderd gram. Je kunt de bivakzak combineren met een tarp, een zeil dat je kunt ophangen om droog en uit de wind te zitten. Zo ben je iets beter beschermd tegen de elementen.
Ga je voor het eerst bikepacken of wil je niet zoveel meenemen, dan is een hotel, een bed & breakfast of een ingerichte tent ook een goed idee.
Slaapzak
Hierna kies je een slaapzak. Hierbij moet je vooral goed opletten bij welke temperaturen je nog comfortabel in de slaapzak ligt. Bij alle slaapzakken staat de comforttemperatuur vermeld: kies een slaapzak die warm genoeg is voor de meeste omstandigheden waarin je de slaapzak wilt gebruiken. Let op dat er ook een extreemtemperatuur vermeld staat: dit is de temperatuur waarbij je geen risico loopt op onderkoeling. Ga er dus niet vanuit dat je bij deze temperatuur nog lekker (en veilig) in je slaapzak ligt. Je kunt kiezen uit synthetische en donzen slaapzakken. Een donzen slaapzak is lichter, warmer en kleiner op te vouwen. Kies dan wel voor een slaapzak met een diervriendelijk label.
Slaapmat
Hoe comfortabel je slaapt hangt voor een groot deel af van de slaapmat. Veel slaapmatjes zijn licht en klein opvouwbaar, maar het gevaar is dat de lichte matjes zo dun zijn dat ze amper comfort bieden. Let ook op de isolatiewaarde: alle slaapmatjes hebben een R-waarde die het isolerend vermogen aangeeft. Ofwel, hoe goed de slaapmat je beschermt tegen kou van de grond. In welk seizoen je kampeert bepaalt welke R-waarde je nodig hebt. Voor de zomer is een waarde van 1 vaak voldoende, in de winter heb je een mat van 2,5 tot 4,5 nodig. Voor winterkamperen en winterexpedities bestaan slaapmatjes met een nog hogere R-waarde.
Kussen
Als laatste kan een kussen erg fijn zijn. Je kunt een opblaaskussen meenemen of een kussen maken met een stapeltje kleding.

Koken en eten
Gasstel en pan
Net als bij het slapen heb je voor het eten volop keuze tijdens je fietsreis: eet je in restaurants of neem je zelf een kooktoestelletje mee? Ook hier ben je afhankelijk van je bestemming: zijn er onderweg voldoende restaurants en winkels, of neem je echt alles – dus kookspullen én eten – mee.
Kies je ervoor om te koken dan heb je een gasblik, gasbrander en een pannetje nodig. Dit hoeft niet veel te wegen. De Primus Micron Trail gasbrander (lees de review) weegt maar 94 gram, en met een klein gasblik, een spork en een lichtgewicht pan, zoals de Bo-Camp Hard Anodized 1L Pan, een mok zoals de Sea To Summit X-Mug Beker, ben je compleet. Pak je dit slim in (tip: een gasblik past precies in een 1 liter pan) dan is de ruimte die je kookspullen innemen beperkt.
Water
Denk ook na over water: heb je genoeg aan twee bidons, of moet je extra bidons aan je fiets monteren? Kun je aan drinkwater komen, of heb je een waterfilter nodig?
Eten
Hoeveel eten je meeneemt hangt af van wat je onderweg nog kunt kopen, zoek dit voor je trip dus goed uit. Een adventure maaltijd is gevriesdroogd. Je voegt alleen gekookt water toe en je maaltijd is in no time klaar. Kun je inkopen doen bij een winkel, dan is pasta met verse groente zo gemaakt. Neem je veel zelf mee, dan kies je vooral eten dat weinig ruimte inneemt en lang goed blijft. Je kunt hierin flink variëren. Je maakt bijvoorbeeld zelf een trailmix, of stelt een kant-en-klaar ontbijt samen waar je alleen heet water aan hoeft toe te voegen. Lees mijn blog over outdoor snacks. Vergeet je ook koffie en thee niet? Heb je eenmaal gekookt water, dan is de Sea To Summit X-Brew Coffee Dripper de makkelijkste manier om koffie te zetten.
Kleding
Omdat je inpakruimte beperkt is, kun je bij het bikepacken echt niet voor iedere dag nieuwe kleding meenemen. En natuurlijk is less is more de regel. 2 sets fietskleding is meer dan genoeg, als je onderweg je wielerkleding wast. Doe dit meteen na het fietsen. Is het de volgende ochtend nog niet droog, dan kun je kleding laten drogen door de spullen vast te binden bovenop je zadeltas.
De rest van de kleding hangt af van het klimaat waarin je fietst. Neem een regenjas mee, eventueel een regenbroek, en bespaar in ieder geval niet op kleding die je ’s avonds warm genoeg houdt. Een warm jasje, een fleece vest of merinowollen onderkleding. Mijn tip: de Patagonis micro puff! (bij Bever, Bergzeit of OutdoorSupply)
Ben je van plan in de schemer of het donker te fietsen, dan is een fluo jas of windstopper wel zo veilig. Een buff neemt amper gewicht in, maar komt altijd wel ooit van pas. Vraagt de temperatuur erom, pak dan handschoenen en een muts in.
Wat betreft de gewone kleding: neem niet te veel mee. Hoe meer kleding, hoe zwaarder. En je bent toch vooral aan het fietsen, dus zoveel heb je niet nodig. Een casual broek, shirt en sandalen (of schoenen, afhankelijk van het klimaat), en je kledinglijst is wel compleet.

Gereedschap en reservemateriaal
Een ongeluk zit in een klein hoekje en er kan van alles kapot gaan aan je fiets. Dus zorg dat je goed voorbereid bent. Allereerst door voor vertrek de fiets te checken of je bijvoorbeeld banden of remblokjes moet vervangen, maar ook door de juiste spullen mee te nemen. Nu hoef je geen hele gereedschapsset mee te nemen, maar denk goed na over wat er onderweg kapot kan gaan en hoe je dit kan repareren.
Binnenbandjes zijn het eerste wat je inpak, samen met een pompje en bandenlichters. Een uitgebreide minitool met inbussleutels, een spaakspanner en een kettingpons kan je onderweg uit de brand helpen. Neem een derailleurpadje en tie-wraps mee. Vergeet de olie niet om je ketting te smeren (tip: squirt heeft fijne mini verpakkingen), en afhankelijk van hoe ver je fiets kunnen break pads (schijfremmen) of remblokjes (velgremmen) slim zijn om mee te nemen. Zo is het meeste onderweg wel te repareren.
Toilettas en EHBO
Toilettas
Na een lange dag fietsen is je even opfrissen fijn. Denk goed na over wat je mee moet nemen en waar je ook wel een weekje zonder kunt. Met een tandpasta en tandenborstel, zonnebrandcrème, shampoo, een kam en haarelastieken kom ik al een heel eind. Hygiënische doekjes (zoals deze van Sea to Summit) zijn altijd fijn: om halverwege de dag even op te frissen, of als je geen douchemogelijkheden hebt. En bij lange ritten zijn zeemcreme of sudocreme geen overbodige luxe. Naar een zonnige bestemming? Stop dan ook een lippenbalsem sun protect in je toilettas. En vergeet geen lichtgewicht en sneldrogende handdoek.
EHBO
Wat je aan EHBO-spullen mee moet nemen hangt af van het gebied waar je heen gaat. Is er onderweg hulp te vinden of fiets je door een afgelegen gebied? Een kleine EHBO-kit is een basisbehoefte, met snelverband, desinfectiemiddel, pincet of tekentang, pleisters en pijnstilling. Zonnebrand, O.R.S., DEET en diarree-remmers kunnen ook op het lijstje.

Navigatie & electronica
Wat neem je aan electronica mee? Sowieso je telefoon, om bereikbaar te zijn, onderweg foto’s te maken en eventueel om te navigeren. Al is een navigatiesysteem aan te raden, zoals de Wahoo Element Bolt. Ook kun je nog een camera meenemen, en natuurlijk alle benodigde kabels. Omdat je niet weet wanneer je onderweg over een stopcontact beschikt, zijn een of meerdere powerbanks een aanrader!
Niet vergeten
Wat je verder niet mag vergeten? Alles wat je altijd meeneemt op reis: paspoort, geld en bankpasjes, verzekeringspasjes. Uiteraard je helm, fietsbril en fietsschoenen, maar denk ook aan een fietsslotje om je fiets vast te kunnen leggen. En een voor- en achterlamp, niet alleen wanneer je in het donker of de schemer fietst, maar ook bijvoorbeeld in tunnels.
Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, ontvangt Avontuur op Reis een kleine commissie zónder extra kosten voor jou.
Geef een reactie