In Livigno kreeg ik een paar Masters Ranger wandelstokken om uit te proberen. Normaal loop ik nooit met wandelstokken, maar hier kwamen ze goed van pas. De wandelroutes in Livigno zijn namelijk prachtig, maar hebben ook flink wat hoogtemeters. En vooral bij steile afdalingen bewijzen de wandelstokken hun nut. Ik maakte verschillende tochten met de Master Ranger wandelstokken en ik weet het zeker: dit zijn fijne wandelstokken voor in de bergen!
Review Masters Ranger wandelstokken
Ken jij het merk Masters al? Ik kende het nog niet, om eerlijk te zijn. Dus toen ik de stokken mocht testen in Livigno was ik erg benieuwd. Zeker omdat ik dus normaal gesproken niet met wandelstokken loop. Maar omdat ik de stokken de komende weken in Kirgizië nodig ga hebben zijn de steile paden in Livigno een goede oefening.
Maar eerst even terug naar Masters. Masters is een Italiaans merk dat sinds 1977 bestaat en stokken ontwerpt voor alpineskiën, langlaufen, wandelen en trailrunning. De Masters Ranger zijn telescopische wandelstokken die kunnen worden uitgeschoven tot een 140 centimeter. Ruim lang genoeg voor mij.
Wat nu precies de goede lengte is voor mij, is nog even uitproberen. Gelukkig merk ik dat het maar een paar seconden kost om de lengte van de stokken te veranderen. Dus als ik ga klimmen of juist ga dalen, kan ik gemakkelijk de lengte aanpassen. Met een pakmaat van 70 centimeter passen de stokken goed op grotere trekkingrugzakken, wanneer je ze even niet nodig hebt. Het was nog even spannend, maar in het vliegtuig kunnen ze nog net mee in mijn flight bag.
Tip: wel of niet lopen met wandelstokken? Wanda vertelt er alles over in haar blog.
Naast de lengte van de stokken is ook de lus aan het handvat verstelbaar. Door aan de lus te trekken kan je deze langer of korter maken. Zodra je gaat lopen zorgt het automatic stop mechanism dat de lus niet meer verschuift. Dit is ook nog eens veilig. Zodra je valt en de stok laat, gaat het mechanisme open. Zo voorkom je dat je hand vast blijft zitten in de lus, met alle mogelijke blessures die daarbij komen.
De wandelstok zelf is gemaakt van aluminium en de punt van de wandelstok van carabide. De stok is hierdoor prima bestand tegen wandelen over rotsen. Je kan een teller op de stok draaien die voorkomt dat de stok te diep wegzakt als je op zachte ondergronden loopt. Dat komt in Livigno goed van pas wanneer ik stukken over de sneeuw loop. De teller is gemakkelijk van de stok af te draaien en kan makkelijk worden vervangen. Ook zijn er beschermers voor de scherpe punten bijgeleverd, ideaal wanneer ik de stokken in mijn flightbag moet stoppen.
Conclusie
In Livigno is het duidelijk. Wanneer ik steile wandelpaden moet afdalen, of een riviertje moet oversteken over gladde stenen, ben ik blij met de stokken. Ze zorgen voor flink wat extra steun. Vooral tijdens de afdalingen vangen ze de schokken goed op. Mijn knieën zijn me dankbaar. Al met al zijn de Masters Ranger fijne trekkingstokken. Het gewicht is prima, de handvatten zijn comfortabel en de lengte is onderweg makkelijk af te stellen. Ik denk dat ik in Kirgizië veel plezier ga beleven an deze stokken!
Meer informatie op www.masters.it. Lees hier over mijn reis naar Kirgizië, waar ik de wandelstokken inderdaad nodig had!
Marcella zegt
Wij kochten onze wandelstokken van het merk Black Diamond in West-Canada. Ik gebruik ze lang niet altijd, maar vooral bij flink wat hoogtemeters zijn ze onmisbaar.
Sarah zegt
Ik kende dit merk niet en ga er zeker eens voor kijken. Ik loop wel graag met wandelstokken. Het maakt dalen en stijgen wat minder vermoeiend voor je benen, vind ik. Goeie tip!