Grand Départ Düsseldorf: de Tourstart in Düsseldorf

door Aniek

Grand Départ Düsseldorf: de Tourstart in Düsseldorf

Het zal wielerliefhebbers en andere volgers van het evenement niet zijn ontgaan: de Tour de France van 2017 start in Duitsland en wel in Düsseldorf. De laatste keer dat de Tour op Duitse bodem van start ging was in 1987 in het toenmalige West-Berlijn. Jelle Nijdam won de proloog en ik weet het nog als de dag van gisteren.

Het is niet zo zeer de keuze van de tourdirectie voor een Duitse stad, maar vooral de Duitse wens om de Tour binnen de landsgrenzen te halen die mij in eerste instantie verbaasde. Na een aantal dopingaffaires rondom de Duitse T-Mobile formatie besloten de publieke zenders ARD en ZDF in 2007 te stoppen met het uitzenden van de Tour de France. Ook de schrijvende pers keerde zich af van het wielrennen. Pas in 2015 werd er weer aandacht besteed aan het grootste wielerevenement van de wereld. Het kan niet anders dan dat dit grote gevolgen heeft gehad voor de algehele beleving van het wielrennen, voor sponsorinkomsten, voor de bereidheid van jongeren om wielrenner te willen worden.

‘Bonjour le Tour’

Op 24 maart nam ik de trein naar Düsseldorf om 100 dagen voor de openingstijdrit uit te zoeken wat hier aan de hand is. De stad, de burgemeester en de tourdirecteur namen drie dagen de tijd om duidelijk te maken waarom Düsseldorf en de regio Nordrhein-Westfalen het middelpunt van de internationale wielerwereld moest worden. Een evenement waar ik als gast van de stad bij mocht zijn.

Café Vélo Düsseldorf: speciaal voor de Tourstart in Düsseldorf
Café Vélo Düsseldorf: speciaal voor de Tourstart in Düsseldorf

Aan de historische Marktplatz vind je het geheel voor de Tourstart in Düsseldorf geopende Café Vélo aan de Marktstraße. Een ode aan wielerhistorie en informatiecentrum over de Tourstart en alle aanverwante activiteiten. Burgemeester van Düsseldorf Thomas Geisel en Tourdirecteur Michel Prudhomme ontvingen ons hier voor de lunch en spraken opgetogen over de stad, de regio en uiteraard de Tour.

Burgemeester Geisel blijkt een bevlogen sportman te zijn. Een marathonloper, soms loopt hij er vijf in een jaar. Daarnaast een soepele ambassadeur van zijn stad en regio. De start van de Tour de France is natuurlijk geweldige promotie. De altijd prachtige beelden gaan de hele wereld over, en wat is er dan beter dan een tijdrit van 13 kilometer dwars door de historische binnenstad en over de imposante bruggen over de Rijn? Geisel kijkt verder en spreekt van de uitdaging voor Düsseldorf om het autogebruik in de stad terug te dringen en de fiets te laten zegevieren. Naar Nederlands voorbeeld.

Altbier Safari in Düsseldorf

Als na de lunch het hele gezelschap meegenomen wordt door Eberhard Fischer voor de traditionele ‘Altbier Safari’ wordt steeds meer duidelijk in wat voor bijzonder gezelschap we ons bevinden. Natuurlijk zijn er ook altijd oud-renners die dergelijke evenementen extra cachet geven door hun aanwezigheid. Sven Teutenberg was al voorgesteld tijdens de lunch. Hij is als sprinter van weleer de ‘local hero’ en Event Director van het Grand Départ in Düsseldorf. Reed de tour in 2001 en moest het in de sprint opnemen tegen onder andere Erik Zabel.

Altbiersafari Düsseldorf
Altbiersafari Düsseldorf

De biersafari blijkt te bestaan uit een rondgang langs vijf traditionele stadsbrouwerijen van het lokale ‘Altbier’, en uiteraard wordt dat uitgebreid geproefd uit ruime glazen. Bij voorkeur staand en op straat. Buitengewoon goed voor de ontspanning en roestige talenknobbels. Zo raak ik aan de praat met Bernard Thévenet (winnaar van de Tour de France in 1975 en 1977) over zijn carrière, fietsen in de Alpen, over angst in de afdaling en eten en drinken in de klim. Ik hang aan zijn lippen en hij is erg geïnteresseerd in mijn trainingsaanpak voor La Marmotte van dit jaar.

De Biersafari wordt voortgezet met een diner bij de prachtige brouwerij “Uerige”. Hier spreken zowel Michel Prudhomme als Thomas Geisel met veel respect over de Frans-Duitse geschiedenis. Over de verbindende kracht van sport en sportevenementen. Een mooie gedachte om een enerverende dag mee af te sluiten.

Wielrennen in Düsseldorf

Zaterdagochtend is het tijd om zelf te gaan fietsen. Om er achter  te komen hoe de fietscultuur is en hoe deze regio als fietsgebied is. Er is een groepsrit georganiseerd  door fietsenwinkel ‘Schicke Mütze’. Een prachtige ontmoetingsplek voor fietsers van allerlei pluimage en een mooi café bovendien. De medewerkers hebben een strak georganiseerde rit gepland en loodsen de groep veilig de stad uit. Het gebied doet denken aan Limburg, het ziet er lieflijk uit maar is met zijn venijnige klimmetjes allerminst lief voor de benen. Prachtig dus!

Als we ’s middags moe en voldaan weer de stad in rollen is er een grote fietsparade aan de gang over –een deel van- het tijdritparcours van 1 juli 2017. Natuurlijk rijden we mee met de honderden enthousiaste Düsseldorfers.

Aan het eind van deze stadsrondrit spreek ik Stephen Roche (in 1987 won hij de Tour, de Giro en het wereldkampioenschap) die ook bij de biersafari en het diner aanwezig was. Hij had van Bernard Thévenet gehoord dat ik trainde voor de Marmotte en wenste me veel succes en adviseerde me om volgend jaar bij hem op trainingskamp te komen op Mallorca. Thévenet kwam er bij staan om me op het hart te drukken dat ik pas op de Galibier een beetje gas mocht gaan geven..

Tourstart in Düsseldorf

Een heerlijke ervaring in een land dat klaar lijkt om de Tour de France en het wielrennen na jarenlange mediastilte weer in de armen te sluiten. Nu maar hopen dat Tony Martin de benen heeft en de gele trui grijpt op 1 juli.

Dit artikel over de Tourstart in Düsseldorf werd geschreven door Hans Kloos. Hij was voor travelwriter.nl in Düsseldorf op uitnodiging van Düsseldorf Tourismus. Wil je meer weten over de Tourstart in Düsseldorf? Bekijk dat deze website over Le Tour Düsseldorf.

Ook leuk om te lezen!

7 comments

Giel Polman april 11, 2017 - 10:10 pm

Voor degene die de Grand depart willen gaan bezoeken, dan is dit heel goed te combineren met een verblijf in Midden-Limburg ong. 50 km van Düsseldorf. Vele mogelijkheden van mooie campings tot design hotels.

Reageren
Sanne april 28, 2017 - 9:23 am

Leuke stad lijkt me dit voor een stedentrip. Ik heb vorig jaar mijn eerste fiets gekocht dus zou de Tourstart graag zien.

Reageren
Niels mei 2, 2017 - 6:39 am

Het is een hele mooie stad en een mooi gebied om doorheen te rijden. Met de fiets nog nooit geprobeerd 😉 Maar er is veel te zien en te doen. De vorige tourstart heb ik nooit bewust meegemaakt. Die in 1996 wel in Den Bosch. Altijd leuk om bij zoiets te zijn ondanks dat je zelf niet op de fiets stapt.

Reageren
Jenny mei 2, 2017 - 10:20 am

Ik was een aantal jaar geleden bij de opening van de tour in Utrecht. Toch een hele happening, ook voor mensen die niet van wielrennen houden.

Düsseldorf is leuk.

Reageren
Martin mei 3, 2017 - 2:01 pm

Wat een bijzonder verhaal. Ondanks alle schandalen blijft het een hele bijzondere sport. Het is altijd een heel circus daar waar de tourcaravan is…ook bijzonder om met een oud winnaar te kunnen praten lijkt me…

Reageren
Sanne mei 4, 2017 - 9:44 pm

Dat is zeker een happening. Morgen begint ook de Giro weer toch? Ga je die ook volgen?

Reageren
anto mei 5, 2017 - 12:38 pm

Altijd leuk, een grote wielerronde ervaren. Ik was afgelopen jaar natuurlijk bij de Giro toen die door Arnhem kwam en ook al eens bij de start van de tour in Den Bosch. Leuke herinneringen!

Reageren

Laat een bericht achter