Ontdek de mooiste plekken van Utrecht… op de fiets naar je werk!

door Aniek

Ontdek de mooiste plekken van Utrecht… op de fiets naar je werk!

Op weg naar mijn werk fiets ik rijen automobilisten tegemoet die in de file staan. Op de terugweg naar huis is het precies hetzelfde verhaal. Iedere keer ben ik weer blij dat ik op de fiets zit. Ik kan mijn hoofd leegmaken en wanneer ik thuis kom heb ik alle werkstress achter me gelaten. Daarbij is het erg fijn om lekker in beweging te zijn en de omgeving van mijn eigen stad te leren kennen. Want vaak spot ik onderweg ook nog eens de mooiste plekjes die je zou missen als je in de file staat.

De mooiste stad van Nederland

Toen ik voor mijn studie naar Utrecht verhuisde werd ik direct verliefd op deze stad. Wat wil je ook; ik had college aan de Drift of Achter de Dom en fietste hierdoor iedere dag door de mooiste stukjes Utrecht. Maar ook naar de Universiteitsbibliotheek op de Uithof en University College. Vanaf hier fietste ik aan het einde van de dag met een kleine omweg van de Uithof naar Kasteel Rhijnauwen en Theehuis Rhijnauwen.

Ik fietste hier voor het eerst per toeval langs. Want net als iedere dag in de file staan, wordt iedere dag dezelfde route naar je werk of studie fietsen op den duur ook saai. Maar maak je een keer een omweg, neem je een andere route of sla je een willekeurige weg in, dan kom je uit bij de mooiste plekjes. Zoals dus in Rhijnauwen. Ook nu nog is het voor mij de ideale plek om op een zomerse dag na mijn werk een tussenstop te maken. Heerlijk een kopje thee drinken terwijl je collega’s in de avondfile staan.

Zo kwam ik er ook achter dat ik met een andere route in Utrecht langs het Rietveld-Schröderhuis kon fietsen. Wie kan zeggen dat je iedere dag langs UNESCO werelderfgoed fietst? En ook in Lombok kom ik de mooiste plekjes tegen.

Een nieuwe fiets

Die studie ligt inmiddels al even achter me, maar nog steeds fiets ik iedere dag, al is het nu naar mijn werk. Waar veel collega’s de auto nemen stap ik op de fiets. Langs het Fort bij Vechten of het Amsterdam-Rijnkanaal. Niet alleen is dit een mooie route, met de kilometervergoeding die ik krijg via mijn werk – en die ik dus niet nodig heb voor een auto – heb ik vorig jaar een nieuwe fiets gekocht. Win-win situatie dus!

Die nieuwe fiets is voor mij ook weer een goede motivatie om te fietsen, ook als het slecht weer is. Want soms is het na een drukke dag op mijn werk juist fijn om in wat slechter weer en met flinke tegenwind naar huis te fietsen. Letterlijk even uitwaaien. Als ik thuis kom zijn alle werkzorgen en stress uit mijn hoofd.

No spits today

Wat misschien nog wel mooier is dan mijn persoonlijke doelen; de auto laten staan en op de fiets stappen is gewoon milieubewust. Utrecht is een echte fietsstad. Heerlijk vind ik dat! En hoe meer mensen ’s ochtends de fiets pakken om naar hun werk te gaan, hoe minder drukte er is in de stad, en hoe minder auto’s er stapvoets door onze mooie stad rijden. Want zo’n mooie stad als Utrecht, met zo’n prachtige omgeving, daar mogen we toch best wel een beetje trots op zijn. En zuinig!

Leuke bijkomstigheid is dat het mijden van de avondspits je ook nog iets op kan leveren. Ik spaarde zelf al een fiets bij elkaar, maar nu is er in Utrecht nog een optie; No spits today.  Het concept is simpel. Je download de app Times Upp en vervolgens help je mee om de regio Utrecht bereikbaar te houden door buiten de spits te rijden, een dag vanuit huis te werken of door zoals ik op de fiets te stappen. Iedere keer dat jij de spits mijdt ontvang je credits, die je in kan wisselen voor cadeaus. OV-tegoed, cadeaubonnen of een donatie aan een goed doel zoals het Utrechts landschap.

Wanneer kom ik jou tegen op de fiets?

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met No Spits today.

Ook leuk om te lezen!

8 comments

Kelly april 5, 2017 - 8:13 pm

Utrecht is zeker een mooie stad. Goed dat je op de fiets naar het werk gaat. Dat is ook mijn goede voornemen, maar het komt er iedere keer toch niet van. Kelly en regen gaat niet goed samen 😉 . Mooi weer is onderweg dus ik kan het niet blijven uitstellen.

Reageren
Jenny april 6, 2017 - 9:47 am

Het is heerlijk om elke dag naar het werk te fietsen!

Mijn vriend werkt in Woerden en fietst een paar keer per week (vanuit Utrecht). Ik werk in Amersfoort, maar ik ben meer een mooi weer fietser.

Ik hoop dat m’n gezondheid snel weer wat verder hersteld is zodat ik een paar keer per week op de fiets naar het werk kan.

Reageren
Yvonne april 6, 2017 - 10:12 pm

Tegenwoordig fiets ik ook elke dag naar mijn werk (5km, dus heel goed te doen) en inderdaad, erg fijn om dan gewoon de file voorbij te fietsen, die dan vaak op de snelweg ernaast staat. Overigens wel een heel mooi stukje, ook al is aan 1 kant snelweg: de andere kant is natuurgebied met veel vogels en water. Geweldige deal trouwens om van je km-vergoeding een nieuwe fiets te kopen!

Reageren
Shirley april 6, 2017 - 10:54 pm

Het lijkt me heerlijk om op mijn fiets naar mijn werk te kunnen. Maar… luie donder als ik ben, ga ik wel met de bus naar het station, omdat ik het fietsen stallen zo’n gedoe vind nu. De bus sluit goed aan op mijn trein, dus dat doe ik nu meestal. Maar ik fiets toch op genoeg andere momenten door Utrecht gelukkig.

Reageren
Sanne april 7, 2017 - 8:21 am

Ja heerlijk om op de fiets te gaan. Helaas is het bij mij vaak te ver weg! Maar als het binnen 20 km is, pak ik de fiets. Vorig jaar een nieuwe gekocht.

Reageren
Marcella april 7, 2017 - 11:48 am

Fietsen naar het werk, ik vind het heerlijk! Ik fiets elke dag 14 kilometer. Soms regent het of waait het hard en baal ik even. Maar meestal geniet ik er gewoon van. Heerlijk om al die auto’s voorbij te rijden 😉

Reageren
Jessica april 7, 2017 - 4:55 pm

Mooi beschreven Aniek, ik krijg helemaal zin om op de fiets te stappen (en weliswaar door Den Bosch te fietsen, dat is voor mij iets dichterbij haha ;p). Sinds ik mijn auto vorig jaar heb verkocht doe ik ook veel meer op de fiets en dat bevalt eigenlijk hartstikke goed. En ik ben ook nog eens een stuk gezonder en milieubewuster bezig haha ;p

Reageren
Gabriëlle mei 12, 2017 - 9:28 pm

Niks lekkerder dan fietsen naar werk en onderweg prachtige plekken tegen te komen.
Goed initiatief, ik ga altijd op de fiets naar mijn werk dus ik doe al aardig mijn best 🙂

Reageren

Laat een bericht achter