Marica van der Meer over haar fietsgids ‘Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee’
Ze fietste de hele wereld over, maar toen door corona onze wereld een stukje kleiner werd, ontdekte Marica van der Meer ook Nederland op de fiets. In haar nieuwste boek Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee neemt ze je mee op een fietstocht dwars door Nederland. Ik sprak Marica over wereldfietsen, Nederland ontdekken en kamperen. En natuurlijk over haar nieuwe boek. Jij maakt kans op een exemplaar van Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee, je leest meer hierover onderaan dit artikel.
Marica van der Meer heeft de meest avontuurlijke fietstochten gemaakt, van Nederland naar Australië, van Patagonië naar Alaska, en in 2019 startte ze zelfs een fietstocht om de wereld. Corona bracht haar vroegtijdig terug in Nederland, maar hier zat ze overigens ook niet stil. Marica zette een fietsroute uit die dwars door Nederland voert, van Vlissingen naar Harlingen. Ofwel, van Walcheren naar de Waddenzee.
Marica staat op het punt om een nieuwe fietstocht te maken, maar vlak voor ze op pad gaat spreek ik haar over haar boek Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee. Voor Uitgeverij Elmar schreef ze eerder al verschillende reishandboeken, onder andere over Bolivia, Mexico en Indonesië. Nu is ze bezig met nieuwe projecten, ook op de fiets, maar wel dichter bij huis.

Interview met Marica van der Meer
Waar ik benieuwd naar ben: je fietste de hele wereld over en hebt de mooiste plekken gezien. Kan Nederland jou dan nog wel verrassen?
Ze aarzelt even. “Ik zoek veel meer avontuur dan ik in Nederland ooit zal vinden, want het is hier gewoon allemaal goed georganiseerd. Maar toch gebeuren er in Nederland ook weer hele bijzondere dingen. Dus ja, Nederland kan mij zeker nog verrassen.
Wat mij eigenlijk altijd verrast aan Nederland is dat je hier écht in de natuur fietst. Je hoeft niet kilometers langs een drukke hoofdweg te fietsen. We zijn in Nederland verwend met mooie paden, waar je ook écht alleen maar fietspad hebt. Dat was ook de uitdaging voor dit boek; om die mooie paden te vinden, aan elkaar te knopen en een mooi overzicht te maken van Nederland.
Ik vond het fantastisch om over de Deltawerken te leren, en de Sint-Elisabethsvloed die de Biesbosch heeft doen ontstaan. Maar ook over de Hollandse Waterlinie, de Hanzesteden en andere vestingstadjes…. En als je op de fiets van de gebaande paden af gaat, dan kun je nog echt de rust opzoeken. Weg van de drukke steden en de stranden.”

Ik las dat de route is ontstaan door 4 nationale parken als uitgangspunt te nemen, en deze aan elkaar te rijgen met fietstochten langs rivieren en door vestingsteden. Hoe kwam je op het idee van juist deze route en juist deze gebieden?
“Ik denk als je het mooiste van Nederland wilt zien, je ook de mooiste Nationale Parken mee moet pakken. Voor mij zijn dat de Biesbosch en de Hoge Veluwe. En ik kom uit het noorden, dus ik vind de Weerribben-Wieden ook erg mooi. En als je dan in het zuiden begint heb je de Oosterschelde er ook nog bij.


Deze Nationale Parken heb ik aan elkaar geknoopt met leuke steden, waarbij ik de grote steden waar je niet heel makkelijk doorheen fietst heb overgeslagen. Dus dan kom je langs Nijmegen, Zwolle, Deventer, allemaal steden met mooie oude stadskernen. Daarnaast nog wat kleinere dorpjes en vestingstadjes die nog heel erg uniek zijn, zoals Woudrichem en Willemstad. En plekken als Slot Loevestein, waar Hugo de Groot in zijn boekenkist ontsnapt is.
En ik moest natuurlijk naar Friesland, want daar kom ik vandaan. Daar heb je nog een paar oude steden van de Elfsteden. Zo heb ik de mooiste gebieden aan elkaar geknoopt. Het is een beetje een dwaalspoor geworden, door Nederland, zo heet ook mijn voorlaatste boek overigens.”

In januari 2019 begint Marica een een fietstocht rond de wereld. In 14 maanden fietst ze ruim 16.000 kilometer, al had dit een stuk meer moeten zijn. In Joure viert ze haar 50e verjaardag, en vervolgens fietst ze de verkeerde kant op naar huis. Eerst naar de haven van Antwerpen, waar ze aan boord gaat van vrachtschip Grande Francia. Ze steekt de Atlantische Oceaan over en zet voet aan wal in Montevideo. Hier begint haar dwaalspoor over de wereld. Van Argentinië en Brazilië, Bolivia, Suriname naar Cuba. In Noord-Amerika houdt de reis onverwacht op. Corona maakt dat Marica noodgedwongen terug naar Nederland moet. Over deze tocht schreef ze haar boek Dwaalspoor.
Ik las dat wanneer je op fietsreis gaat, je globaal een lijn uit tekent op de kaart en onderweg je route bepaalt. Waarom kies je daarvoor, om eigenlijk niets vast te leggen? In Nederland deed je dit niet.
“Deze route door Nederland heb ik vooraf wel uitgetekend, maar als ik een lange reis plan bekijk ik vooraf de hoogtepunten die mij interesseren, en daar bepaal ik een lijn tussen. En dan kijk je onderweg wel ‘wat is haalbaar’. Op de fiets zit ik soms in gebieden waar maar iedere 300 kilometer een supermarkt is, dan moet je wel uitgaan van het haalbare. De route door Nederland is een stuk meer behapbaar, met veel accommodaties onderweg, waarvoor ik ook veel tips geef.”

Dat klopt. Ik vind de route een mooie afwisseling van natuurgebieden en stadjes, cultuur. Iedereen kan zijn eigen punten eruit kiezen die hij of zij interessant vindt, om hier langer (letterlijk en figuurlijk) bij stil te staan. Welk deel van de route heeft jou het meest verrast?
“De uiterwaarden van de grote rivieren hebben mij zo verrast, zoals de Bommelerwaard. Als je die nu gaat fietsen staat die vol met bloemen, heel mooi. En ik was in Zeeland in het najaar. Daar had je weilanden vol met zeekraal en dat kleurde helemaal rood. Dat had ik nog nooit gezien, echt super uniek.”

Bij het wereldfietsen ben je heel erg op jezelf aangewezen. Krijg je dit avontuurlijke gevoel in Nederland ook?
“Het echte wereldfietsen is meer dan een fysieke ervaring, het is vooral een mentale uitdaging, om iedere dag weer op pad te gaan. Maar hiervoor hoef je niet naar de andere kant van de wereld te gaan. Het is zo’n heerlijk gevoel om vanuit vijf fietstassen te leven. Merken hoe ver je op een fiets kunt komen. Dat kan óók in Nederland. Dan krijg je een klein beetje de ervaring die ik aan de andere kant van de wereld heb. Daarom raad ik ook iedereen aan een keer een meerdaagse fietstocht te maken.”
Ik ga de route zelf fietsen. Heb je tips, of adviezen, voor iemand die deze route wil gaan fietsen, zoals ik?
“Neem de tijd om dingen te zien en geniet ervan! Deze route is bedoeld om heel veel te zien, plekken te bezoeken en de tijd te nemen. Ik heb een voorstel gemaakt van de indeling van de fietsdagen, en die heb ik zo gemaakt dat je altijd dichtbij een camping of hotel bent. Je kunt ook heel makkelijk je eigen route plannen, op basis van hoeveel kilometer je op een dag wilt fietsen.
Je moet er vooral rekening mee houden dat sommige steden en sommige bezienswaardigheden op de route zo mooi zijn, dat je daar eigenlijk nog wel iets langer wilt blijven.”

Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee
Het boek Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee beschrijft uitgebreid de route. Van de provincie Zeeland, via de Deltawerken naar Willemstad. Vervolgens Via de Biesbosch in Brabant en via kleine vestingstadjes van de Hollandse Waterlinie naar Nijmegen en Arnhem. Vanuit het dal van de Rijn bereik je het Nationale Park de Hoge Veluwe. En tot slot fiets je via verschillende Hanzesteden naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Via het Friese Tjeukemeer en kleine Friese stadjes eindigt de route in Harlingen, bij de Waddenzee.
Voor ieder deel van de route zijn er tips voor overnachtingsadressen en is er interessante toeristische informatie over de regio. Marica interviewt ook enkele mensen die zij onderweg tegenkomt. Achter in het boek staan topografische kaarten. Fiets je liever met GPS, dan kun je een GPS track downloaden.
Win een exemplaar van Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee
Wil jij een exemplaar van Marica’s boek Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee winnen? Vul dan onderstaand formulier in. Je aanmelden voor de nieuwsbrief is optioneel en is niet verplicht. Je kunt deelnemen tot en met 25 juni 2021. De winnaar ontvangt per mail bericht. Deze winactie is inmiddels gesloten.

Disclaimer: ik ontving een exemplaar van de reisgids voor een review. Foto’s door Marica van der Meer.
Dat exacte stuk wil ik al een paar jaar fietsen of lopen!
Lopen gaat me even niet zo goed af helaas, dus …….
Het lijkt mij een prachtige route. Leuk interview ook en gaaf dat je het zelf ook wilt fietsen
Ik ben inmiddels terug. Prachtroute! De blog komt deze week online.