Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes

door Aniek

Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes

Ben jij iemand die altijd op zoek is naar avontuur? Of weet jij misschien niet eens wat een micro-avontuur is? Het maakt niet uit, want in beide gevallen moet je het boek Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes door Alastair Humphreys lezen. Want wie kan er niet wat meer avontuur en gekke plannen gebruiken?

Iedereen kan een avontuur beleven

Avontuur betekent voor iedereen iets anders. Voor de een is dat het beklimmen van de Mount Everest, voor de ander een hike in Nederland. Alastair Humphreys, de schrijver van het boek Microadventures, beschrijft dat avontuur meer een state of mind is, het gevoel om iets nieuws te proberen en buiten je comfort zone te stappen.

“If this is true, then ‘adventure’ is not only crossing deserts and climbing mountains; adventure can be found everywhere, every day, and it is up to us to seek it out.”

Sterker nog, hij vindt dat een avontuur niet altijd groots en gevaarlijk moet zijn. In plaats daarvan vindt hij dat je gewoon naar buiten moet gaan en iets moet ondernemen dat past in je drukke leven, naast je baan en waarvoor je je familie geen maanden hoeft te missen. Avonturen hoeven geen maanden te kosten en je hoeft er je bankrekening niet voor te plunderen. Avontuur vind je ook in een weekend dichtbij huis.

Micro adventures

Dit is, kort gezegd, een micro adventure. Micro adventures zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het is een manier om even te ontsnappen aan je drukke leven en de dagelijkse sleur, om het buitenleven en het avontuur te ervaren zonder teveel tijd en geld te investeren. Het is een avontuur op kleine schaal: dichtbij huis, goedkoop en als het even kan vindt het plaats van 5 tot 9 of in het weekend. Zo kan je de volgende dag weer gewoon naar je werk.

Het concept komt van Alastair Humphrey. Een avonturier die de meest geweldige dingen heeft gedaan en beleefd, maar dit ook dichterbij huis zoekt. Het idee is dat avontuur niet alleen te vinden is aan de andere kant van de wereld. Door middel van kleine avonturen kan je de dagelijkse routine doorbreken. Denk aan avonturen als een fietstocht naar de grens van Nederland, overnachten onder de sterren in een bivi, een kanotocht of een hut bouwen. Het kan niet gek gemoeg zijn, want zoals Humphreys zegt:

“But whenever you think, ‘this is an exciting idea’ and immediately follow that by thinking, ‘this is a very stupid idea’ then you know you are on to a good thing and that you will regret it if you wimp out.”―  Alastair Humphreys,  Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes

Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes
Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes

Sterren kijken en knopen leggen

Alastair Humphreys fietste 4 jaar de wereld rond, rende 6 marathons door de Sahara-woestijn en nam deel aan een expeditie in het noordpoolgebied. Als iemand een kenner van avonturen is, is hij het dus. In zijn boek Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes beschrijft Humphreys talloze ideeën voor microadventures. Micro-avonturen die je zonder veel tijd en moeite kan ondernemen.

Het is een boek dat je inspireert om de natuur in te trekken en plannen die je al jaren voor je uitschuift te ondernemen. En als je verhalen je niet al inspireren om op pad te gaan, dan doen de foto’s dat wel. Microadventures is een geweldige gids om de wereld te verkennen. Voor wie droomt van avontuur is dit een handige gids om te ontdekken hoe je dit ook dichtbij huis vindt.

Van the ‘one day’ adventure tot Roman Roamin’ tot a commuter’s adventure. Ieder microadventure is in een pagina of twee beschreven. Gedetailleerd genoeg om alle benodigde informatie te geven maar zo globaal dat het niet hapklaar wordt aangeleverd. Ook lees je in het boek over paklijsten, wat je moet doen als het fout gaat en krijg je een basiscursus sterren kijken en knopen leggen.

Een boek vol inspiratie

De avonturen zijn voor sommigen net iets teveel van het goede. Niet iedereen wordt blij van het vooruitzicht een nacht in een bivi door te brengen. Maar aan de andere kant is het punt van Humphreys juist dat je dingen moet ondernemen waar je een beetje tegenop kijkt. Het zijn simpele avonturen. Het ene idee vraagt wat meer moed en conditie dan het andere, maar over het algemeen zijn het toegankelijke ondernemingen. En… als je het nooit probeert weet je niet waar je allemaal toe in staat bent.

“Sometimes all you need is to climb a simple hill, to spend time staring at an empty horizon, to jump into a cold river or sleep under the stars, or perhaps share a whisky at a small country inn in order to remind yourself what matters most to you in life.”

Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes | Alastair Humphreys | Uitgever: HarperCollins Publishers |  ISBN 9780007548033 | Paperback € 14,99

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter