De 200 van Eindhoven. Een rondje Brabant op de racefiets

door Aniek
BRM200 Brevet: een rondje Brabant op de racefiets

De BRM 200 Eindhoven. Een rondje Brabant op de racefiets

De BRM 200 Eindhoven. Een rondje Brabant op de racefiets. Het klinkt makkelijker dan het is, want uiteindelijk blijft het toch 200 kilometer fietsen. Maar wel op een prachtige herfstdag en in goed gezelschap van andere fietsliefhebbers. En met bij de finish een biertje dat op je wacht.

Op naar Eindhoven

Iets na 7 uur stap ik vol goede moed in de trein naar Eindhoven. Tenminste, ik probeer me de trein in te wurmen, die al helemaal vol zit. Ik had gehoopt om rustig op te kunnen starten, met een ontbijtje in de trein. In plaats daarvan zit ik opgepropt tussen mensen die met vergrote pupillen en in een flinke alcoholwalm om me heen zitten. Dat was ik even vergeten: het is het weekend van het Amsterdam Dance Event, en dit is de eerste trein richting het zuiden. Gelukkig duurt de treinrit maar een klein uurtje.

Eerste brevet

Ik blijk niet de enige die met een fiets in de trein zit. Er zijn nog meer personen die vandaag in Eindhoven de BRM200 gaan fietsen, ofwel het Rondje Brabant, georganiseerd door randonneurs.nl. Voor mij is dit het eerste brevet dat ik fiets. Een brevet is een langeafstandsfietstocht, van 200, 300, 400, 600, 1000m, 1200 en zelfs 1200+ kilometer. Het is geen wedstrijd, maar er is wel een tijdlimiet. Dat betekent dat je binnen een bepaalde tijd de tocht moet hebben afgelegd: voor de 200 kilometer is dat bijvoorbeeld 13,5 uur. Onderweg zijn er verschillende controleplaatsen, waar je de brevetkaart moet laten afstempelen. Deze brevetkaart is het bewijs dat je de voorgeschreven route gereden hebt.

Velosoof

Vandaag starten we bij wielercafé Velosoof in Eindhoven, maar niet voor we een cappuccino hebben gedronken. Die blijkt iets te lekker, waardoor ik zonder dat ik het weet het welkomstpraatje en uitleg mis. Stipt om 9 uur zit ik op de fiets en door een bosrijk gebied fiets ik richting het zuiden van Brabant, over de Grote Heide naar Leende.

Fietsen door 't Leenderbos tijdens de BRM200 Eindhoven
Fietsen door ‘t Leenderbos tijdens de BRM200 Eindhoven

De eerste stempelpost is in België, bij de Achelse Kluis. Heel kort ga ik een paar meter de Belgische grens over. De Sint-Benedictusabdij heeft een brouwerij en in de winkel kan ik mijn brevetkaart laten stempelen. Ik was alleen gestart maar inmiddels heb ik een klein groepje gevonden en samen fietsen we dwars door Brabant, via Berkel en Eersel naar Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

De volgende controle is in Waalwijk. Het café waar we binnen lopen blijkt geen stempel te hebben, maar gelukkig voldoen een visitekaartje en een selfie voor het café ook: het bewijs dat we hier echt zijn geweest.

We zijn nu halverwege de route. We fietsen via Vught en Erp om bij de BP in Venray nog een stempel te halen. Waar bij de vorige controleposten iedereen maximaal een paar minuten pauze hield, blijft hier renner na renner op de stoep zitten. Even uitrusten. De koffiebroodjes zijn bijna uitverkocht. Nog 45 kilometer te gaan, dan wacht het biertje bij de Velosoof op ons.

Fietsen in een heerlijk herfstzonnetje

Na een mooie gravelstrook en de laatste meters door het bos komen we weer uit in Eindhoven. De laatste stempel wordt geplaatst en de brevetkaart ingeleverd. De BRM200 Eindhoven bleek een mooie vlakke route in een heerlijk herfstzonnetje, dus de ideale route voor een eerste brevet.

Waar ik vooraf gedacht had dat de brevet een individuele tocht was, blijkt dat zich tijdens de tocht groepjes vormen en later weer uiteen vallen. Iemand stapt uit de ene groep om ergens koffie te drinken, en sluit bij een volgende groep weer aan. Het is gemoedelijk, met veel deelnemers die elkaar kennen en blijkbaar vaker tegenkomen. Wanneer je niet alleen wil fietsen zijn er altijd groepjes om bij aan te sluiten, voor wat gezelschap onderweg en veel sterke verhalen over fietsen en materiaal.

En die langere afstanden? Wie weet komen die er ook nog wel!

BRM200 Rondje Brabant
BRM200 Rondje Brabant

Ook leuk om te lezen!

1 comment

Jessica november 4, 2018 - 1:05 am

Ik vind het toch wel bewonderingswaardig wat jij altijd op die fiets doet Aniek ;p Ik ben meestal al kapot als ik van Den Bosch naar Tilburg en terug heb gefietst (en ben dan al trots op mezelf en die 50 kilometer waar ik dan een hele dag over doe haha). Wat vond je trouwens van het Brabantse landschap? 😉

Reageren

Laat een bericht achter