Mountainbiken in de Schoorlse Duinen; singletrails en mul zand

door Aniek
Mountainbiken in de Schoorlse Duinen

Mountainbiken in de Schoorlse Duinen; singletrails en mul zand

Hoge duinen, singletrails in de bossen, heide en mul zand; dat is in het kort mountainbiken in de Schoorlse Duinen. Het parcours van de 15 kilometer lange mountainbikeroute is geen meter hetzelfde en een leuke uitdaging voor de beginnende én ervaren mountainbiker.

Mountainbike paradijs in de duinen

Tussen het plaatsje Schoorl en de zee vind je een klein mountainbikeparadijs. Een uitgestrekt duinterrein van zo’n 5 kilometer breed. Hier is de mountainbikeroute Schoorlse Duinen uitgepijld. Want de Schoorlse Duinen is een prachtig gebied om te wandelen, maar minstens zo mooi is het om de duinen per fiets te ontdekken.

En zo fietsen we vanaf de Schoorlse Klimduin over een geasfalteerd pad het donkere dennenbos in. Hier start voor ons de route. Op de rand van bos en duin komen we een groep mountainbikers tegen. Hun clinic start met een afdaling over een boomstambrug. Wie durft er omlaag te fietsen en wie stapt er af?

Mountainbike clinic in de Schoorlse Duinen
Mountainbike clinic in de Schoorlse Duinen
Mountainbiken in de Schoorlse Duinen
Mountainbiken in de Schoorlse Duinen

Klimmen in de duinen

Na de afdaling kom je snel op open, stuivende duin. De ondergrond verandert hier mee met het jaargetijde en het weer; van een hard pad tot mul zand. Om de mulle stukken berijdbaar te houden liggen er schapenhekken in het zand. Dit remt je snelheid wat af en zorgt ervoor dat je flink moet opletten; neem je één bocht te ruim dan kom je buiten het pad uit en merk je direct hoe zwaar het is om door het mulle zand te fietsen.

Wil je het duinlandschap goed zien dan wacht je eerst een korte klim naar de top van de Zwarte Blink, één van de hogere punten in dit deel van de duinen. Het vergezicht over het witte zand van de duinen is een korte stop waard. In augustus en begin september is het misschien nog wel mooier wanneer je kan mountainbiken tussen de heide die hier vol in bloei staat.

In de Schoorlse Duinen
In de Schoorlse Duinen

Mountainbiken in de Kerf

Door de bossen rijd je vlak langs zee door natuurgebied de Kerf. De duinen zijn er doorgeprikt waardoor zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen, vertelt mountainbikegids James. We fietsen door de rollercoaster, een bochtige afdaling, en dat betekent blik vooruit en goed de bocht inkijken. Op naar het hoogste punt van de route: De Schoorlse Nok. Dit is één van de hoogste duinen van Nederland, ruim 48 meter boven NAP. De klim is langer en meer lopend dan de Zwarte Blink. Misschien spot je vanaf hier wel de Japanse Wagyu-koeien die zijn uitgezet in dit begrazingsgebied om te voorkomen dat het duin dichtgroeit.

Schoorlse Duinen panorama
Schoorlse Duinen panorama

Singletrails in het bos en langs De Kneet

Weer terug in het bos staat ons een technisch uitdagender stuk route te wachten. Het pad wentelt zich tussen de dennen. Singletrails met kombochten tussen de bomen en op het pad flink wat obstakels zoals boomwortels. Je let constant op dat je niet met een pedaal een boomstronk aantikt en moet altijd door de bocht blijven kijken waar je naar toe rijdt. Je technische vaardigheden worden hier flink op de proef gesteld, maar wie de techniek heeft en vooral durft, kan hier flink snelheid maken.

Mountainbiken in de Schoorlse Duinen
Het is hier zo mooi, ik doe er lekker 5 minuten langer over

Even verderop stoppen we bij De Kneet. Een bord langs de route herinnert ons aan De Kneet, wielrenner Gerrie Knetemann, die hier graag zijn rondjes fietste en hier in 2004 overleed. We lezen zijn motto; “Het is hier zo mooi, ik doe er lekker vijf minuten langer over.”

Schoorlse Duinen
James van mtbschoorl.nl

Mountainbikeroute De Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn onderdeel van het ‘Noordhollands Duinreservaat’ van Staatsbosbeheer.  Mountainbiken door de Schoorlse Duinen is ontzettend afwisselend. Het is een goed onderhouden trail, zo nu en dan flink uitdagend. Bij iedere bocht kan je weer genieten van al het moois dat je hier voorgeschoteld krijgt. Van dicht naaldbos en steile duinen tot uitgestrekte heide. Wie de rust wil opzoeken fietst de route het best in de stilte van de ochtend of laat in de avond.

De route is geschikt voor recreanten die met volle teugen willen genieten van de natuur, tot aan mountainbikers die competitief zichzelf en elkaar willen uitdagen. Voor de meer onervaren mountainbiker zijn er een aantal pittige drops en een gevaarlijke afdaling die de route spannend maken. Gelukkig kan je hier ook het minder technische zijpad fietsen; daar komt iedereen met wat voorzichtigheid zonder kleerscheuren beneden. Wil je dit stuk helemaal overslaan dan kan dit ook; op verschillende punten kan je de route starten en onderbreken, of overstappen op het fietspad.

Het mogen dan maar een luttele 15 kilometer zijn, ze hakken er wel in!

Tip: Heb je geen mountainbike dan huur je deze bij Fietsenwinkel Schoorl. Via MTB Schoorl kan je clinics volgen of met een gids de route verkennen.

Mountainbiken in de Schoorlse Duinen
Mountainbiken in de Schoorlse Duinen

Ook leuk om te lezen!

9 comments

James Hobbs mei 18, 2017 - 5:09 pm

Wat een geweldig leuk stuk Aniek!
Ik ga em gelijk delen op de socials…

Gaan we binnenkort weer een rondje? Of zal ik je laten weten wanneer we weer op de UHR komen biken?

Reageren
anto juni 19, 2017 - 6:11 am

Gaaf! Ik heb er vorig jaar gewandeld en vond het echt een heel mooi gebied. Ondanks dat het toen de eerste warme dag van het jaar was, was het er nog relatief rustig. We zagen toen idd veel mountainbikers en de track zag er ook best uitdagend uit.

Reageren
Jenny juni 28, 2017 - 4:29 pm

Wat een gave foto’s! De omgeving ziet er echt prachtig uit. Fijn ook dat je op je eigen niveau kan fietsen.

Ik ben een watje en zou waarschijnlijk voor het gewone fietspad gaan 🙂

Reageren
Paul Dirks september 30, 2017 - 3:34 pm

Ik loop elke zondag in de duinen van Schoorl. Het bordje ter herinnering aan Gerrit Knetemann ben ik echter nog nooit tegengekomen. Kan je mij vertellen wat de locatie van het bordje precies is?

Reageren
Aniek Rooderkerken oktober 3, 2017 - 9:28 am

Net zuidelijk van de kruising Mariaweg / Julianalaan (ongeveer 800 meter onder de Berenkuil), en dan aan de mtb-route. Het bord staat een meter of twee van de weg af. Ik kan het niet meer precies terugvinden helaas.

Reageren
Mountainbiken in de Schoorlse Duinen - OutdoorBloggers december 16, 2017 - 7:22 am

[…] Tussen het plaatsje Schoorl en de zee vind je een klein mountainbikeparadijs. Een uitgestrekt duinterrein van zo’n 5 kilometer breed. Hier is de mountainbikeroute Schoorlse Duinen uitgepijld. Want de Schoorlse Duinen is een prachtig gebied om te wandelen, maar minstens zo mooi is het om de duinen per fiets te ontdekken. Je lees meer over mountainbiken in de Schoorlse Duinen in deze blog van travelwriter.nl. […]

Reageren
Oeverlandroute, lange afstands fietsroute langs het water - travelwriter.nl april 11, 2018 - 9:00 pm

[…] nog geen paar honderd meter van mijn huis vandaan. Het is de Oeverlandroute (LF7) die loopt van de Duinen van Schoorl (waar je ook goed kan mountainbiken) tot aan Maastricht. En dus via […]

Reageren
Marcella juli 27, 2018 - 9:17 pm

Volgens mij ben ik nooit in de Schoorlse Duinen geweest. Ziet eruit als een geweldig gebied. Tof avontuur Aniek!

Reageren
Mirre september 24, 2018 - 11:23 am

Mooi, maar wel heftig lijkt me dat!

Reageren

Laat een bericht achter