Yes! Ik ben Nederlands Kampioen Zwift

door Aniek

Nederlands Kampioen Zwift

Mijn verjaardag start ik in virtueel rood-wit-blauw! Gisteren is namelijk het allereerste Nederlands Kampioenschap Zwift verreden en ik wist als eerste vrouw over de finish te komen! Ik mag me dus een jaar lang Nederlands Kampioen Zwift noemen.

Wat is het NK Zwift?

Nederland is het eerste land dat een nationaal kampioenschap Zwift georganiseerd heeft. De opkomst was enorm; in 4 categorieën streden ruim 500 deelnemers naar de virtuele eer zich een jaar lang Nederlands Kampioen Zwift te mogen noemen. In de A groep wisten Jernst Tempelaar bij de mannen en ik bij de vrouwen, als eerste over de finish te komen. Maar wat is het NK Zwift nu eigenlijk?

Mijn opstelling voor het NK Zwift / Nederlands Kampioenschap Zwift
Mijn opstelling voor het NK Zwift / Nederlands Kampioenschap Zwift

Om te beginnen bij ‘wat is Zwift eigenlijk’? In essentie is het een soort computerspel, maar wel een waar je echt voor moet fietsen. Je plaatst je racefiets op een indoor trainer die je wattage meet (dus hoeveel kracht je zet). Die gegevens worden doorgestuurd naar je laptop, samen met bijvoorbeeld de gegevens van je hartslagband.

Zodra jij kracht zet op de pedalen fietst de avatar in een virtueel landschap zoals het WK-parcours of de flanken van een vulkaan. Online kan je het opnemen tegen andere renners (wereldwijd). Er worden dus ook virtuele wedstrijden georganiseerd, om een competitie-element toe te voegen.

Omdat je gegevens exact worden gemeten (je wattage en hartslag) en worden verrekend met je lengte en gewicht, wordt door Zwift uitgerekend wie naar verhouding het snelste fietst. De weerstand wordt ook aangepast aan het parcours. Fiets je op een Zwift parcours bergop, dan zal de weerstand op de indoor trainer hoger zijn en zal je flink harder moeten trappen dan wanneer je afdaalt. Fiets je over kasseien, dan voel je dat ook.

Winnaar NK Zwift!
Winnaar NK Zwift!

Het eerste Nationale Kampioenschap Zwift

Nederland is het eerste land dat een officieel nationaal kampioenschap heeft. Het werd op zondag 26 februari 2017 georganiseerd door de KNWU en Zwift. Er werd gereden in 4 categorieën, gebaseerd op je FTP. (Kort gezegd het wattage dat je een bepaalde tijd kan volhouden) In iedere groep is een man en een vrouw uitgeroepen tot Nationaal Kampioen Zwift. Ik won in de A-categorie (van 4 watt per kilo en hoger). Meer lezen hierover kan in dit artikel van Zwift.

Zwift wordt onder wielrenners steeds populairder. Er worden dan ook steeds meer wedstrijden georganiseerd. Vorig jaar nam ik deel aan Zwift Academy, een programma van 3 maanden waarmee je een profcontract kon winnen bij het CANYON//SRAM team. Dat contract heb ik niet gewonnen, maar alle fietsuren op het digitale parcours van Zwift hebben zeker geholpen in de voorbereiding naar dit NK!

Want waar mijn FTP voor Zwift Academy nog 230 watt was, is dat nu opgelopen tot bijna 280. En daarmee kom ik net boven de 4 watt per kilo grens. Eerlijk is eerlijk; de wedstrijd startte met zo’n 5,5 watt per kilo, dus na de eerste virtuele ronde werd ik gelost uit de eerste groep. Dat is zelfs mij te snel. Gelukkig kon ik nog een tijd aanhaken bij een tweede groep. Ik heb dus wel flink wat mannen voor me moeten laten, maar wist wel als eerste vrouw te finishen. Kom maar op met die virtuele rood-wit-blauwe trui!

Ook leuk om te lezen!

1 comment

Sanne april 4, 2017 - 3:06 pm

Van harte gefeliciteerd! Het is toch een hele prestatie om je als eerste Nederlands kampioen te kronen. Klasse!!

Reageren

Laat een bericht achter