De Oude Hortus: misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht

door Aniek

De Oude Hortus: misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht

Struinen tussen de planten en kruiden kan bij de Oude Hortus. Een oase van rust waar je kan ontsnappen aan de drukte van de dag. En dat hartje Utrecht, op nog geen 10 minuten lopen van de Dom. De Oude Hortus achter het Universiteitsmuseum Utrecht is misschien wel het best bewaarde geheim van Utrecht.

Oude Hortus Utrecht
Oude Hortus Utrecht
Bloemen in de Oude Hortus
Bloemen in de Oude Hortus

Oude Hortus

Vanaf de Lange Nieuwstraat verwacht je niet dat achter het Universiteitsmuseum een prachtige tuin schuilgaat. Maar eenmaal in deze historische tuin vergeet je even dat je midden in de stad bent. Het is een rustige plek om te wandelen en te kijken naar de vele plant- en boomsoorten.

De Oude Hortus is de oude botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Tussen 1723 en 1920 konden de studenten hier kennismaken met medicinale planten en kruiden. Inmiddels zijn de botanische tuinen verhuisd naar de Uithof, maar de Oude Hortus is nog steeds een prachtige tuin om doorheen te struinen en even te ontsnappen aan alle drukte. Je vindt er een 17e eeuwse kruidentuin vol met medicinale kruiden, vijvers, prachtige bomen en bloemen. Ieder seizoen is er weer wat anders te zien.

Bloemen in de Oude Hortus Utrecht
Bloemen in de Oude Hortus Utrecht
Oude Hortus Utrecht
Oude Hortus Utrecht
Kassen van de Oude Hortus Utrecht
Kassen van de Oude Hortus Utrecht

In de kassen

In de kassen hebben de planten altijd een warm onderkomen. Met een temperatuur van 27 tot 30 graden is het er meestal warmer dan het Nederlandse klimaat buiten. Je vindt hier onder andere de indrukwekkende Victoria amazonica, een waterlelie waarvan de bladeren tot wel 1,5 meter in doorsnee groeien. Wanneer de reuzenwaterlelie bloeit, is zij helemaal prachtig. Zij inderdaad, want ze werd eigenlijk Victoria regia genoemd, ter ere van koningin Victoria. Om de bloem te zien moet je wel een nacht doorhalen want de bloem bloeit ’s nachts. Gelukkig is de dag na de bloei de bloem nog goed te bewonderen.

Victoria Amazonica reuzenwaterlelie
Victoria Amazonica reuzenwaterlelie
In de kassen van de Oude Hortus Utrecht
In de kassen van de Oude Hortus Utrecht

Mooiste plek van Utrecht

Misschien dus wel de mooiste en meest rustgevende plek van Utrecht! Op een zonnige dag is de Oude Hortus een heerlijke plek voor lunch, koffie of een goed glas wijn, mét prachtig uitzicht over de kassen en de tuin. Een bezoekje aan de Oude Hortus kost €2,50 en is gratis wanneer je student bent of een museumjaarkaart hebt. Meer info over de Oude Hortus vind je hier.

Oude Hortus, Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106 in Utrecht.

Ook leuk om te lezen!

21 comments

Jenny juli 20, 2017 - 4:24 am

Ik ben pas nog in de botanische tuinen op de Uithof geweest, maar de oude hortus heb ik al een tijdje niet meer bezocht. Het is echt een heerlijk plekje, dat ben ik helemaal met je eens!

Reageren
Sigrid juli 20, 2017 - 9:19 pm

Wat een gave plek zeg!! Kende die van Amsterdam en Leiden wel, maar die van Utrecht nog nooit van gehoord. Thx voor de tip!

Reageren
Niels juli 21, 2017 - 1:09 pm

Nooit geweten dat deze er zat. Wel laatst naar de Hortus in Leiden geweest en dat was mooi! Dus wie weet de volgende keer dat we in Utrecht zijn even hier langs. Ziet er gaaf uit, ik kan dit soort verborgen plekjes altijd goed waarderen.

Reageren
Elisa juli 22, 2017 - 12:42 am

Wat een bloemenpracht! Leuke tip, als ik weer eens in de buurt ben sla ik dit zeker niet over 🙂

Reageren
Marcella juli 22, 2017 - 3:13 pm

Wauw, mooie plek! Leuk om dit geheim van Utrecht te zien, ik zal het onthouden voor mijn volgende bezoek aan de stad!

Reageren
Eva juli 25, 2017 - 4:00 pm

En zo wordt een citytrip Utrecht nog weer interessanter

Reageren
ivonne juli 25, 2017 - 8:17 pm

Prachtig, dit soort plekjes maken je stedentrip bijzonder. Ik was ooit in de hortus in Haren, geweldig vond ik dat. Die reuze lelie vind ik alleen al mooi om de bladeren, laat staan als ie ook nog bloeit!

Reageren
Sanne juli 25, 2017 - 8:38 pm

Naast de mooie bloemen en planten zijn de kassen en het gebouw zelf ook wel erg mooi! Ik ben er eigenlijk nog nooit geweest en ik moet bekennen dat ik het eigenlijk ook niet kenden. Ik ben blij met je tip!

Reageren
Kirsten juli 26, 2017 - 8:03 am

Wat mooi! Dit verwacht je idd niet zo middenin de binnenstad. Ik kwam regelmatig in Utrecht en dat zal ik ongetwijfeld ook doen als ik weer terug ben in NL. Leuk om hier dan eens langs te gaan.

Reageren
Daphne juli 26, 2017 - 3:36 pm

Wat een mooie bloemen! Volgens mij is deze hortus echt een heerlijke plek om tot rust te komen. Even de drukte van de binnenstad ontvluchten hier 🙂

Reageren
Kelly juli 27, 2017 - 7:53 pm

Wat een gave plek! Ik had er inderdaad nog nooit van gehoord, ondanks dat mijn beste vriendin in Utrecht heeft gestudeerd en in de omgeving woont. Bedankt voor de tip.

Reageren
Helena juli 27, 2017 - 8:20 pm

Wist helemaal niet dat Utrecht een Hortus had.

Reageren
Marcel juli 28, 2017 - 8:26 am

Prachtige plek! Wist niet dat Utrecht ook een Hortus heeft. Zeker een keer bezoeken, bedankt voor de tip.

Reageren
Esther juli 28, 2017 - 10:51 am

Ik heb heel lang in Utrecht gewoond (en woon er gelukkig nog vlakbij), maar ik ben hier nog nooit geweest. Goede tip, want ik ga dit zeker eens bezoeken.

Reageren
Sanne juli 28, 2017 - 11:30 am

Wat een prachtig plekje. Ik kende dit inderdaad niet, maar het ziet er prachtig uit. Ook voor foto’s!

Reageren
Martin juli 28, 2017 - 7:38 pm

Wat leuk zeg! Ik ben pas naar de hortus in Amsterdam geweest…ook zo leuk! Snel maar eens naar Utrecht ?

Reageren
Jessica juli 28, 2017 - 9:29 pm

Wat een leuke plek Aniek! Die waterlelies zijn echt gigantisch. Ik ben sowieso fan van botanische tuinen en plekken met veel planten en bloemen, dus ik ga deze onthouden voor als ik weer in Nederland ben 🙂

Reageren
Laura | Travelvibe juli 28, 2017 - 11:40 pm

Wow, wat een mooi plekje! Leuke tip. Ik vind die kassen erg mooi en wil die reuze waterlelies ook wel eens in het echt zien!

Reageren
Yvonne juli 29, 2017 - 2:25 pm

Wat een heerlijke plek zo dicht in het centrum, fantastisch… hier zou ik zeker even willen relaxen de volgende keer als ik in Utrecht ben. Ik moet nodig weer eens die kant op, is al veeeel te lang geleden. Mooie foto’s ook Aniek!

Reageren
Judith juli 30, 2017 - 4:31 pm

Nooit geweten dat dit bestaat! De volgende keer dat ik in Utrecht ben ga ik er zeker naartoe!

Reageren
Diana augustus 21, 2017 - 1:35 pm

Dit ziet er idd uit als een plek waar je helemaal tot rust kunt komen. Zeker in de grote stad al Utrecht. Die waterlelies zijn echt groot. Nog nooit echt zo groot gezien. Ik ga deze plek zeker onthouden als ik een dagje naar Utrecht ga.

Reageren

Laat een bericht achter