Over elfjes en kogelgaten. Berichten uit een vergeten landschap

door Aniek

Over elfjes en kogelgaten. Berichten uit een vergeten landschap

“Charlie is een natuurman. Laat daar geen misverstand over bestaan. En, zoals het een Schotse natuurman betaamt, gelooft hij heilig in geesten en elfjes. In de buik van zijn schip aan het Caledonian Canal is het vuur in de potkachel opgepord. Hoewel het zomer is, zijn de avonden fris. Mist sluiert over het water en houdt de boot in een kille greep. Buiten hebben de vogels hun kop onder hun vleugels geschoven.”

Een van mijn favoriete foto’s
Een van mijn favoriete foto’s

Bijzondere verhalen

Charlie is scheepsbouwer, fiddler in Schotse folkbands en dichter. En passent vertelt hij hoe je met elfjes moet converseren als je ze tegenkomt. Het is maar een van de vele gewone-maar-bijzondere personen die Anneke de Bundel en Nicole Franken aan je voorstellen in het reisboek Over elfjes en kogelgaten. Met de bijzondere verhalen en foto’s in dit boek sta je in gedachten achter op de huskyslede van het jonge meisje Elin, op de uitgestrekte sneeuwvlakten van Noorwegen. Even later rijd je in een pick-uptruck door het gebarsten landschap van Irak, word je in een vluchtelingenkamp aangesproken door een gastvrije vrouw die koffie serveert in goudgerande porseleinen kopjes. Of trotseer je woeste landschappen vol indrukwekkende kliffen om op bezoek te gaan bij de laatste koning van Ierland. Die de dames overigens ontvangt in een kroeg vol snurkende jongens die hun roes uitslapen.

Anneke de Bundel en Nicole Franken, Over elfjes en kogelgaten, Berichten uit een vergeten landschap. KNNV Uitgeverij
Anneke de Bundel en Nicole Franken, Over elfjes en kogelgaten, Berichten uit een vergeten landschap. KNNV Uitgeverij

Het moge duidelijk zijn, Anneke en Nicole, online beter bekend als Nomad & Villager, zijn eersteklas verhalenvertellers. Verhalen die meestal buiten beeld blijven, over mensen en hun omgeving. Of het nu Bosnië is, Schotland, IJsland, Ierland, Koerdistan of Noorwegen. Het duo neemt je mee naar bijzondere, stoere mensen en vergeten culturen in afgelegen, ruige landschappen. Maar ze weten ook in “gewone” bestemmingen en omgevingen bijzondere verhalen te vangen. Zoals dat van de Noorse huskymenner Elin die ze ontmoeten in een bekend skigebied.

Alleen de titel al intrigeert. Over elfjes en kogelgaten. Een boek vol inspirerende, meeslepende en grappige verhalen die met onnavolgbare scherpte en humor zijn beschreven.  En vol met indringende foto’s die je stil maken. Die je niet alleen gewoon bekijkt, maar die vragen oproepen. Het is een boek dat je niet weglegt en waarvan je wilde dat je de avonturen zelf meemaakte. Zo zorgvuldig vormgegeven en opgeschreven dat je de liefde en betrokkenheid voelt waarmee het boek is gemaakt.

Over elfjes en kogelgaten

Anneke de Bundel en Nicole Franken
Over elfjes en kogelgaten. Berichten uit een vergeten landschap.
KNNV Uitgeverij

Als toegift nog één citaat: “Er zit niets anders op dan de rest der dagen op een Noorse berg te slijten. Bij -18 graden hoeft die rest niet lang te duren. Doodvriezen schijnt pijnloos te zijn, al is het me een raadsel hoe mensen aan die kennis komen. Zitten hier eigenlijk beren? Lynxen wel. Er is me verteld dat het jachtseizoen op lynxen is begonnen omdat ze schapen eten. En van een schaap naar mij is maar een klein hapje. Afgekloven worden door een kudde Noorse lynxen, klinkt weinig appetijtelijk. Van mij uit gezien.”

Berichten uit een vergeten landschap
Berichten uit een vergeten landschap
Berichten uit een vergeten landschap
Berichten uit een vergeten landschap

Ook leuk om te lezen!

Laat een bericht achter