Prachtig fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz: de Mosel-Radweg!

door Aniek

Prachtig fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz: de Mosel-Radweg!

Tussen Trier en Koblenz is het prachtig fietsen over de Mosel-Radweg. Over smalle fietspaden fiets ik langs de oevers van de Moezel en midden tussen de wijngaarden op de flanken van de heuvels. Om mij heen niets dan wijngaarden, kasteelruïnes en charmante wijndorpen met vakwerkhuizen en gezellige dorpspleintjes.

Nadat ik in Frankrijk de Groene Valleienroute fiets stap ik over op de Mosel-Radweg. De Mosel-Radweg of Moezelfietsroute volgt grotendeels de loop van de Moezel en is hierdoor een vrij vlakke route. Vanaf het Franse Thionville fiets ik zo’n 300 kilometer stroomafwaarts tot aan Deutsches Eck in Koblenz in Duitsland, waar de Moezel in de Rijn uitmondt. In Duitsland fiets ik van Trier naar Koblenz langs de Moezel. De rivier kronkelt door het dal, met op beide oevers wijngaarden en kleine wijndorpjes.

Dom van Trier, Duitsland
Dom van Trier, Duitsland

Romeins erfgoed in Trier

Voor me zie ik de Porta Nigra, waarschijnlijk het bekendste monument in Trier (waar ik al eerder eens was). Vandaag fietste ik al het Franse deel van de Moezelfietsroute, met een klein stukje door Luxemburg, en vanaf morgen fiets ik in twee dagen naar Koblenz, de oevers van de Moezel volgend. Ik heb vandaag dus nog even tijd om Trier te verkennen. De oudste stad in de Eifel en overigens ook de oudste stad van Duitsland is een fijne stad om in een middag te verkennen. Ik wandel tussen de monumentale panden op de Hauptmarkt, langs de Keizerlijke Thermen, neem een kijkje in de Dom van Trier en bezoek natuurlijk ook de machtige Basilica van Constantijn die ooit diende als paleis van Constantijn de Grote. De vele wijnhandelaren en terrasjes in de stad verklappen al dat ik midden in een wijngebied ben.

De achterzijde van de Porta Nigra, de Romeinse stadspoort van Trier
De achterzijde van de Porta Nigra, de Romeinse stadspoort van Trier

Tussen de wijngaarden

De volgende ochtend weet ik dit zeker! De eerste 10 kilometer voeren over een industrieterrein. Dit is duidelijk niet het mooiste deel van de route. Maar gelukkig laten de oevers van de Moezel zich al snel zien. De Mosel-Radweg loopt grotendeels over verharde fietspaden en volgt nauwkeurig de oevers van de Moezel. Ik kijk aan de ene kant dus uit over het water en aan de andere kant lopen de heuvels steil omhoog. Ze zijn begroeid met druivenranken en om de zoveel kilometer zie ik wel ergens oude houten wijnpersen tussen de druivenranken staan.

Oude houten wijnpers aan de oevers van de Moezel
Oude houten wijnpers aan de oevers van de Moezel

Nu fiets ik echt midden tussen de wijngaarden. De Moezelstreek is het oudste wijngebied van Duitsland. Het waren de Romeinen die hier zo´n 2000 jaar geleden de wijnbouw introduceerden. Nu vind je overal langs de Moezel wijnkelders waar je terecht kunt voor een wijnproeverij. En dat trekt flink wat toeristen.

Moezelfietsroute in Duitsland op de racefiets
Moezelfietsroute in Duitsland op de racefiets

Was het aan het begin van de ochtend nog wat bedrukt en hierdoor heerlijk rustig op het fietspad, zodra de eerste zonnestralen doorbreken schieten de e-bikes als paddenstoelen uit de grond. Het is zelfs behoorlijk druk.

Neumagen: het oudste wijndorp van Duitsland

Overal zie ik bordjes voor proeflokalen en bierstubes. Zo nu en dan maak ik een lusje door een dorpje. Vooral het dorp met de ‘kleinste weinstube in het oudste wijndorp van Duitsland’ is mooi: Neumagen. Neumagen werd al in de Romeinse tijd gebruikt om goederen van en naar het Romeinse Rijk te brengen. Er zijn dan ook volop bijzondere voorwerpen opgegraven en door het dorpje loopt een archeologische rondweg, waar je replica’s van de originele Romeinse opgravingen kunt bekijken. Zo ontdek ik een bijzonder Romeins wijnschip, een grafsteen van een Romeinse wijnhandelaar uit 200 na Christus. Het doet me denken aan de Etruskische grafstenen die ik in Volterra zag, al is het bijzonder om hier duidelijk een boot met wijnvaten te zien.

De kleinste weinstube in het oudste wijndorp van Duitsland: Neumagen
De kleinste weinstube in het oudste wijndorp van Duitsland: Neumagen
Een grafsteen van een Romeinse wijnhandelaar uit 200 na Christus, Neumagen
Een grafsteen van een Romeinse wijnhandelaar uit 200 na Christus, Neumagen

Ik trek me los van Neumagen en fiets verder. Ieder dorpje is weer fotogeniek op zijn eigen manier, met smalle straatjes en gekleurde huisjes. En tussen de dorpen in fiets ik weer echt door de wijngaarden. Steeds zie ik houten bordjes die me vertellen bij welke wijngaard de wijnranken horen.

Neumagen aan de Moezel
Neumagen aan de Moezel

In Bernkastel-Kues is het onverwacht druk. Het blijkt een nogal toeristische plaats te zijn met flink wat rondvaartboten die hier aanmeren, talloze e-bikes staan tegen de rand van de kade, de terrassen zitten vol. Maar toch is het er mooi, met Bernkastel op de rechteroever van de Moezel en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn met een brug met elkaar verbonden en overal zie je mooie koopmanshuizen en oude vakwerkhuizen.

Fietsen tussen de wijngaarden van de Moezelstreek
Fietsen tussen de wijngaarden van de Moezelstreek

Treintjes voor de druiven

Maar toch, na alle rust van de afgelopen weken is het voor mij even te veel. Ik fiets snel verder om op een afgelegen bankje aan de oever van de rivier in alle rust te lunchen en een kijkje te nemen bij een van de wijngaarden. Als je even stilzit valt pas echt op hoe steil de hellingen zijn. Het is goed voor de druiven, die zo volop zonlicht krijgen, en de Moezel die onder me stroomt weerkaatst het zonlicht in het water ook nog eens.

De moezelfietsroute voert over rustige fietspaden
De moezelfietsroute voert over rustige fietspaden

De perfecte omstandigheden voor druiven, al maken de hellingen het oogsten wel moeilijk. Alles gebeurt met de hand en het naar beneden brengen van de druiven alleen al is een hels karwei. De grond is hier zo steil dat het te voet niet te doen is. In sommige wijngaarden zie ik een soort kleine spoorlijnen. Hiermee kunnen de wijnplukkers naar de top van de hellingen gebracht worden en de druiven juist naar beneden.

Treintjes voor de druiven
Treintjes voor de druiven

Het is bijzonder om overal midden tussen de wijngaarden te fietsen. Zeker omdat er zoveel fietspaden zijn en je amper auto’s tegenkomt. Vlak na het gezellige wijnstadje Zell vind ik in Bullay een camping direct aan het water. Hier is de Moezel op zijn smalst, leer ik. ’s Avonds kijk ik uit over de Moezel, mijn voeten in het water bungelend. Misschien is het ook wel het mooiste deel van het Moezeldal, bedenk ik me. De rivier slingert door het dal en ligt ingepakt tussen de wijngaarden.

De Mosel-Radweg Moezelfietsroute met de racefiets
De Mosel-Radweg Moezelfietsroute met de racefiets
De Mosel-Radweg of Moezelfietsroute met de racefiets
De Mosel-Radweg of Moezelfietsroute met de racefiets
Fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz
Fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz

Middeleeuwse stadjes

’s Ochtends zit ik alweer vroeg op de fiets, om een tussenstop te maken in het kleine Beilstein. Een pontje brengt fietsers over de rivier en in de verte zie ik het oude Karmelie­ten­kloos­ter. Wie van middeleeuwse stadjes houdt, kijkt aan de Moezel sowieso zijn of haar ogen uit. Drie bochten verder ben ik bij het oude stadje Cochem, vol smalle straatjes met vakwerkhuizen en delen van een middeleeuwse muur. Een ideaal plekje om op het marktplein een Moezelwijntje te drinken of uit te kijken over de wijnhellingen.

De Moezelfietsroute met de racefiets / bikepacking
De Moezelfietsroute met de racefiets / bikepacking

Vandaag volgt het fietspad minder de wijngaarden en meer de oevers. En geloof het of niet, er was 1200 kilometer voor nodig maar ik heb wind mee! Het is dus heerlijk rustig doorfietsen, al maak ik steeds weer tussenstops om uit te kijken op de kastelen hoog op de rotsen. Het lijkt ook steeds groener te worden en ineens valt me op hoe mooi de terrassen hier zijn. De wijnterrassen, wel te verstaan. Om me heen bevinden zich namelijk de steilste wijngaarden van Europa, met een helling van maar liefst 65°. Het gebied heet dan ook de Terrassenmosel, en er kan alleen op terrassen wijnbouw plaatsvinden.

Kobern-Gondorf aan de Moezel
Kobern-Gondorf aan de Moezel
Kobern-Gondorf aan de Moezel, 5 minuten later
Kobern-Gondorf aan de Moezel, 5 minuten later

Onweer tussen de druiven

Ik vergaap me zo aan het uitzicht dat ik helemaal niet opmerk dat de dreigende grijze lucht wel heel dichtbij is gekomen. In een paar minuten tijd wordt de lucht ontzettend donker, schieten bliksemflitsen door de lucht en valt de regen met bakken uit de lucht. Onweer. Overal worden regenjasjes te voorschijn gehaald en schuilplaatsen gezocht. Zo snel als het onweer komt, is het ook weer weg. Gelukkig, want nu kan ik nog even genieten van de wijngaarden.

Deutsches Eck in Koblenz

Wanneer ik de wijngaarden dan toch echt achter me laat fiets ik door de buitenwijken van Koblenz naar het beroemde Deutsches Eck, waar de Moezel in de Rijn stroomt. Ik koop iets te eten, ga zitten op een bankje en kijk uit over Deutsches Eck en het ruiterbeeld van keizer Wilhelm I. Een symbolisch punt, want hier laat ik de Moselradweg achter me en start ik morgen mijn Rijnfietsroute. En die Moezelfietsroute? Dat was er een om nooit te vergeten.

Deutsches Eck in Koblenz
Deutsches Eck in Koblenz

Ook het Franse deel van de Mosel-Radweg fietsen?

Wil je de hele Mosel-Radweg fietsen, dan start je net als ik in Thionville. Vanaf mijn camping aan de Moezel kan ik de route direct oppikken. Via rustige wegen fiets ik naar het drielandenpunt in Schengen om hierna het fietspad langs de meanderende rivier te blijven volgen. Om me heen zie ik de heuvels steeds steiler omhoog gaan, met hun velden vol wijnranken, en een rondvaartboot vaart over het water. In Oberbillig neem ik de veerboot over de Moesel naar Wasselbillig en dan ben ik toch heel even in Luxemburg. Een paar bochten in de Moezel verder kom ik aan in Trier. Het is een mooi stukje om te fietsen, zo’n 69 kilometer in totaal, maar je mist hier wel een beetje de charme van de fijne wijndorpjes in het Duitse deel van de route.

Treis-Karden aan de Moezel
Treis-Karden aan de Moezel
Fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz
Fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz

Mijn ervaringen met de Mosel-Radweg

Fietsen langs de Moezel is prachtig! De Moselradweg of Moezel fietsroute bestaat grotendeels uit fietspaden die vlak langs de rivier, of juist midden door de wijngaarden voeren. Het overgrote deel van de route bestaat uit geasfalteerde paden en is makkelijk te fietsen. De route is ideaal voor wie op zoek is naar vlakke fietsroutes in Duitsland. Het is namelijk overwegend vlak fietsen en alleen tussen de wijngaarden moet je een beetje klimmen. De route is aan beide oevers van de Moezel uitgezet, dus niets houdt je tegen om zo nu en dan via een brug of een pontje op de andere oever te komen. Zo kun je altijd kiezen voor de route met het minste verkeer.

Je fietst van het ene pittoreske stadje naar het andere en kunt onderweg natuurlijk ook de bekende moezelwijnen proeven. Met de hele Moselradweg ben je ruim 200 kilometer zoet, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van deze route te fietsen, of stukken per trein af te leggen. De route staat met bordjes goed aangegeven en fout fietsen is eigenlijk onmogelijk. Wil je toch graag een fietsgids van de MoselRadweg, dan bestel je de Mosel radweg Bikeline Fietsgids bij de Fietsvakantiewinkel of de RF6230 Moselradweg Kompass Fietsgids bij bol.com. Beide gidsen bevatten fietskaarten en toeristische informatie, de Kompass fietsgids geeft gedetailleerde beschrijvingen van alle routes.

Tip: lees ook mijn review van de Big Agnes Fly Creek HV UL1 Bikepacking tent, die ik gebruikte tijdens deze trip.

De omleidingen van de Moezelfietsroute staan goed aangegeven
De omleidingen van de Moezelfietsroute staan goed aangegeven

Ook leuk om te lezen!

32 comments

Linda augustus 7, 2020 - 11:06 pm

Wauw wat een geweldige plek om te fietsen me enorm veel afwisseling! Die middeleeuwse stadjes, de wijnvelden, de natuur, echt prachtig mooi.

Reageren
Denise augustus 8, 2020 - 2:54 pm

Het lijkt me zeker leuk om langs al die wijngaarden te fietsen (én te proeven). Ik drink eigenlijk nooit Duitse wijnen (altijd ergens anders vandaan), maar juist als je daar fietst lijkt het me wel heel leuk. Mijn opa en oma hielden ook van deze streek.

Reageren
Elisa februari 12, 2021 - 11:07 pm

Als ik ergens een lange fietstocht zou willen maken dan zou het hier zijn. Lijkt me fantastisch om langs al die wijngaarden te fietsen.

Reageren
Lizette augustus 10, 2020 - 9:57 am

Wat een leuke route! Tijdens ons verblijf sliepen we in een wijnhuis langs de Moesel en toen leek het me al heel leuk er eens te fietsen. Het plaatsje Neumagen lijkt me heel mooi.
Trier vond ik prachtig.

Reageren
Vandergucht c augustus 13, 2020 - 1:59 pm

Graag info de fietsroutes zijn bewegwijzerd of knooppunt waar kunnen we info krijgen of kaarten Dankjewel

Reageren
Aniek augustus 13, 2020 - 5:25 pm

De route is geheel bewegwijzerd. Voor meer informatie zijn ook nog de gidsen aan te schaffen die in het artikel genoemd worden.

Reageren
Kelly augustus 14, 2020 - 11:31 am

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik tot voor kort geen interesse had voor deze omgeving…iets met vooroordelen (voor oudere mensen) maar dat blijkt niet te kloppen. Het lijkt mij serieus een hartstikke mooie omgeving en ik lees en hoor steeds meer positieve verhalen. Dus…weg met die vooroordelen en de Moezel komt op mijn wishlist 🙂

Reageren
Aniek augustus 14, 2020 - 8:09 pm

Nou, ik voelde me wel heel jong op deze route 😉 Neemt niet weg dat het een mooie route en omgeving is.

Reageren
Ann| reisblog wANNderful augustus 14, 2020 - 5:42 pm

Je hebt er wel een heel mooie tocht uitgepikt! Ik was al in de Moezelstreek, maar heb er slechts een klein stukje gefietst. Als ik jouw foto’s zie, moet ik die Mosel-Radweg toch eens langer volgen!

Reageren
Janet augustus 15, 2020 - 8:14 pm

Twee jaren geleden kwam ik voor het eerst in de Moezelstreek, wat een prachtige regio is dat! We waren er een midweek, maar ik zou zo weer teruggaan om meer van de regio te kunnen ontdekken.

Reageren
Yvonne augustus 17, 2020 - 10:17 pm

Ik heb je reis een beetje gevolgd op social media en het zag er elke keer weer super uit. Je beleeft het gebied zo anders dan met de auto op deze manier. Zo leuk om tussen de wijngaarden te fietsen bijvoorbeeld. Ik heb genoten van het meereizen!

Reageren
Linda september 19, 2020 - 9:16 am

Wij zouden over drie weken gaan en ik wilde ook een stukje van dit pad fietsen. Helaas is het reisadvies aangepast voor Noord-Holland en kunnen we niet meer. Baal er om, want zo te zien is het prachtig! Wat een geweldig mooi gebied

Reageren
Aniek september 21, 2020 - 12:48 pm

Wat jammer zeg! Ik vrees dat ik ook mijn reisplannen moet aanpassen, Utrecht staat ook op oranje voor veel landen.

Reageren
Marcha oktober 25, 2020 - 9:25 pm

Wat een leuke route! Het is zo’n leuk gebied. Wij zouden in november naar Trier gaan, maar ik ben bang dat we onze plannen moeten bijstellen…

Reageren
Aniek oktober 26, 2020 - 9:29 am

Ja, ik wilde er dit najaar ook weer gaan fietsen (en wat wijntjes drinken 😉 ) maar ik vrees dat dit er niet meer in zit….

Reageren
Kim januari 5, 2021 - 2:11 pm

De Moezel klinkt altijd zo suf, maar ik heb er in september een roadtrip gemaakt en was echt verrast hoe mooi het er is! Rijden door de wijngaarden en af en toe stoppen om de omgeving op te nemen en foto’s te maken. Ik vond het heerlijk. Fietsen lijkt me dan nog toffer! En Trier vond ik zo mooi met al die stokoude Romeinse schatten. Lijkt alweer een eeuwigheid geleden…

Reageren
Aniek januari 6, 2021 - 10:06 pm

Ja, die wijngaarden en die uitzichten! En de wijnjes zijn ook niet verkeerd natuurlijk 😉

Reageren
Sarah oktober 26, 2020 - 6:17 pm

Trier heb ik al eens bezocht en dat beviel me al, dus ik kan me voorstellen dat de rest (zeker zo mooi tussen de wijngaarden) ook de moeite is! En dan met de fiets zie je nog zoveel meer. Die kleinste Weinstube is trouwens zo schattig. 🙂

Reageren
Marcha november 17, 2020 - 9:33 pm

Wij hadden deze route – met de auto weliswaar – gepland voor november, maar corona dacht daar anders over. Hij is doorgeschoven naar het voorjaar, en dan is jouw blog fijn om erbij te pakken!

Reageren
Gundi november 20, 2020 - 10:47 pm

Wat een mooie streek heb je gevonden zeg. Ik ben nog nooit in die buurt geweest. Maar Neumagen aan de Moezel lijkt echt iets voor mij.
Ik hou van smalle straatjes en gekleurde huisjes.

Reageren
Chayenne Huntjens december 30, 2020 - 4:35 pm

Ik ben zelf niet zo van het fietsen, maar vind het heel leuk om daar te wandelen. Ben er nu al een aantal keer op vakantie geweest en blijft prachtig. Vooral Trier en Koblenz vind ik leuke en gezellige steden. Cochem een beetje té toeristisch haha

Reageren
Kirsten januari 19, 2021 - 9:32 am

Wat ziet dit er fijn uit zeg! Heerlijk om tussen die wijngaarden door te fietsen en tussendoor in Middeleeuwse stadjes even te pauzeren. Trier lijkt me ook een mooie stad!

Reageren
Aniek januari 20, 2021 - 4:51 pm

Ja, een stad met veel historie en goede wijn. Dat vind ik een fijne combinatie 🙂

Reageren
Marcella februari 6, 2021 - 7:05 pm

Wat tof om daar te fietsen joh, echt een onwijs mooi gebied!

Reageren
Esther februari 12, 2021 - 9:54 pm

Wat een gave tour. Ik ben vorig naar in de Moezelstreek geweest maar heb met een auto een roadtrip gemaakt. Het is zo’n mooie omgeving. En ik zag onderweg veel fietsers. Lijkt me prachtig maar ook pittig af en toe daar. Leuk om te zien welke plekken jij hebt bezocht!

Reageren
Maaike april 16, 2021 - 5:42 pm

Wat is het daar mooi he! Wij rijden zelf motor en dan is dit ook een prachtig gebied om te toeren. Met alles met 2 wielen dus. Ik was ook erg onder de indruk van Trier, de historie ligt daar op straat!

Reageren
Michal april 30, 2021 - 9:09 am

Wat een mooie route dit. Stukjes ervan ken ik wel (Trier, Beilstein, Cochem), maar dan vanuit de auto. Ik ben niet zo’n ervaren fietser, maar deze relatief vlakke route door de wijngaarden lijkt me wel te doen…

Reageren
Ivonne mei 9, 2021 - 11:00 pm

het lijkt me geweldig om langs de wijngaarden te fietsen, zeker als het vlak is. Wandelen deden we er wel, geweldig mooi en ik ben fan van de vakwerkstadjes.

Reageren
Jeroen juli 14, 2021 - 8:49 pm

Wat een fijne blog, ik zocht nog een middellang fietstripje voor dit weekend en nu heb ik hem gevonden 🙂

Reageren
Elisa augustus 19, 2021 - 6:41 pm

Trier ben ik geweest, maar de nabijgelegen wijngaarden staan nog op mijn verlanglijstje. Momenteel bezoek ik vooral wijngaarden in Nederland. Maar dit lijkt me een mooie route voor volgend jaar, dank je wel!

Reageren
Tips voor een vakantie aan de Moezel: slow travel in Duitsland september 12, 2021 - 10:55 am

[…] lezen over de Mosel-Radweg? Aniek van Avontuur ging fietsen langs de Moezel van Trier naar Koblenz en schreef er een uitgebreid artikel […]

Reageren
Raïssa september 26, 2021 - 9:28 am

Wat een gave route zeg. Wij zijn 2 jaar terug een keer in Koblenz geweest, maar hebben de omliggende omgeving niet verkend. Jammer, want het ziet er echt heel leuk uit. Vooral de wijnvelden en het dorpje Neumagen. Ik zou hier wel een proeverij willen doen 🙂

Reageren

Laat een bericht achter